You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Zülkarneyn ve Dünya düz müdür?

Zülkarneyn ve Dünya düz müdür?

Cezalı Üye
RE: Zülkarneyn ve Dünya düz müdür?
Arkadaşlar bu hiç gerekmeyen bir tartışmadır. Kuranı kerim bir "bilim kitabı" değildir. Yani bir astronomi kitabı değildir.

Bizler için aslolan kuranı kerimde insanlara verilmek istenen mesajdır. Bir ayetin kendisinin neden söz ettiği değil, mühteviyat içerisinde taşıdığı mesaja vurgu yapılacaksa, doğru bakış açısı bu olmuş olur. Ama bir bilim kitabı gibi ele alınırsa, yanlış hükme varılır.

Bakın eskiden medrese eğitimlerinde alimler yetiştirilirken, beşeri ve fenni tüm ilimlerle donatılırdı. Eski alimler sadece bir müçtehid değil, aynı zamanda bir doktor, tarihçi, astronom, fizikçi, kimyager olarak yetiştirilirdi. Bu halen El ezher'de kısmen de olsa bu çerçevede yürütülmektedir. O da yetersiz. Bunun haricinde bugün artık mütefsirler bırakın bu bilim dallarına hakim olmayı, müçtehid olacak düzeyde dahi değildir.

Bugün okuduğumuz meal ve tefsirler, ilmi açıdan eksiktir. Bu eksiği tamamlamak için, meal hazırlığı yapan bir mütefsir, yanına kendi eksik donanımını tamamlamak üzere yanına en azından bir fizikçi, bir matematikçi, bir kimyacı, bir astronom, bir tıp doktoru, bir tarihçi, bir coğrafyacı, bir avukat alması gerekir. Ve meal ettiği ayetin ilmi yönünü oralara sorup teyit alması gerekir. Bugün bu yapılmıyor ve mütefsirler eksik bilgilerini konu hakkındaki kitaplara kısa bir göz atmayla tamamlamaya çalışıyor ve esasen kendi eksik bilgilerine güveniyorlar. Bu yapılan uygulama eksiktir, hatalıdır.

Bu mealler şu bakımdan yeterlidir: Kuranı kerim bir bilim kitabı değildir, insanın nasıl yaşaması ve nasıl yaşamaması gerektiğini öğreten, farklı kategorilerdeki ama geneli tarihi örnekler üzerinden insana ders veren bir dini kitaptır. Bu çerçevede değerlendirildiği sürece hazırlanan tüm mealler tatminkar ölçüde yeterlidir. Fakat kuranı kerimi sanki bir din kitabı değil de, bir bilim kitabı gibi ele almak isterseniz, hangi bilim dalına yakın bir inceleme yapıyorsanız yanınızda o bilim dalından bir uzman bulunması gerekir. Tabi dini bütün bir uzman olmalı bu.

Konu özelinde bu konuyla ilgili en iyi bilgiyi astronomiyle uğraşan birileri verecektir. Dolayısıyla bir astronom yokken burada bu tartışmayı yürütmek abesle iştigal etmek olur. Ya da astronomiyle ilgili eserleri biraz okursanız o düzeyde bir tartışma yürüyebilir. Bakın kara göze karadeliktir dedim kimse bir şey anlamadı. gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 04-12-2015, Saat:11:49 AM, Düzenleyen: Allame Reloaded.
General
Allah dileseydi, insanı, kendisine vahyedilenden başkasını yapamayan diğer canlılar gibi yaratır, fikir ayrılığı da olmazdı ! (HUD-118)
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Alıntı yapmaya çalıştım,
yanlışlıkla eski mesajımı yeniden yazmış oldum, kusura bakmayın.
Allah dileseydi, insanı, kendisine vahyedilenden başkasını yapamayan diğer canlılar gibi yaratır, fikir ayrılığı da olmazdı ! (HUD-118)
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
@Dinazor ayetin arapçasında açıkça Zulkarneyn geçiyor.
Yani hükümdar değil Zulkarneyn geçiyor. Tabi Zulkarneyn kelimesi hükümdar demekse o başka.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 04-12-2015, Saat:03:02 PM, Düzenleyen: Dinozor.
Kıdemli Üye
Allame Reloaded;
Allem etmiş kullem etmiş yine kuranda bilim yoktur diye ahkam kesmişsin ve tefsir için matematiğiydi,kimyasıydı,astronomisiydi,coğrafyasıydı,biyolojisiydi vs. bunları bilmek gerek deyip kendinle çelişmişsin.

Ayrıca karadelik hakkında az çok bilgi sahibidir burdaki çoğu kişi.İlk bakışta mantıklı gözüküyor güneşin bir karadelik tarafından içine çekilmesi ve zulkarneynin uzayda bu olayı görüp,oraya doğru gidip o güneş sistemine ait gezegendeki insanları kurtarması.Güneş karadeliğe anlatıldığı şekilde batar sonuçta,neyse
ama;
bunun için zulkarneynin üstün teknoloji ile desteklenmiş olması lazım ya da Allah başka bir şekilde ona katından bir yardım etmesi lazım ,yoksaki o karadelikten asla kurtulamazlar vs.yani zulkarneynde teknolojimi vardı?
Onca insanı gemilerle mi taşıdı vs.?yine karadeliğin içine girebilecek bir gemisi mi vardı?

Biliyorsunki karadelik koca gezegenleri moleküllerine ayırıyor ve onları bir spagetti gibi uzatıp yutuyor.Ordan geçecek gemi bilemiyorum(karadelikten geçilir mi orasıda ayrı konu zaten neyse) kaldıki karadeliklerin içinde ne tür olayların meydana geldiği bilinmiyor ve bir akdelik var mıdır onun arkasında bilgi yok,bu durumda bunlara uzay kapısıdır demek bir tahmindir ancak.
Yine
güneşin batımını böyle açıklamış olursun bilimsel olarak ama güneşin doğduğu yere gitmesini nasıl bir çerçevede ele alabilirsin onu anlamadım anlatırsan bizde bilgileniriz?

Akdelik manasında mı bu yoksa nasıl anlamadım?

Ki böyle birşey daha ispatlanmış mıdır?tahmin midir belli değil.Akdeliğin olduğu yani?

Ki bu durumda akdelik,karadeliğin aksine karadeliğin içine çektiğini;büyük bir hızda diğer taraftan(akdelikten)uzaya doğru(ya da başka yer gülücük) fırlatacağını söylüyorlar.Yani demek istediğim karadelikten gemi ile geçerse bu insanlar onlar artık o insanlarmıdır,parçalanmazlar mı vs.Varsa öbür taraftan molekülleri çıkmaz mı :-)

Güneşin doğduğu yer de akdelik mi oluyor?O zamanda yanmazlar mı? Xd güneşin oluşumuna mı şahit olmuş oluyor bu seferde yani.onu anlamadım da...bunlar basit olaylar değil en doğrusunu Allah bilir tabi.
Artık nasıl bir teknolojisi ve emrinde nasıl gemileri vardıysa anlamadım.
Aşk bir şem'-i ilâhîdir benim pervânesi
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Dinozor'a zaten hiç birşey demiyorum;

18/KEHF-83: Bir de sana Zülkarneynden suâl ediyorlar, de ki size ondan bir yadigâr okuyacağım (Elmalılı Hamdi Yazır)

Ayeti varken ve gayet açık bir şekilde iken;Allah,sana diyerek(peygamberimize)hitap ediyorken vs.

Dinozor'un,Zulkarneyn;Hz.Muhammed'dir(s.a.s) diye tutturmuş olmasını ise hiç anlayamıyorum!!!...
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
@Alleme Reloaded

"Bugün okuduğumuz meal ve tefsirler, ilmi açıdan eksiktir ve Kuran bilim kitabı değildir" demişsin bu bir şeyleri doğrultacak açıklama değil
Kelebek buralarda akla göre konuşulmazsa son durumun bu arkadaşın dediğine çıkacağını düşünüyorumgülücük ilk önce okuduğun ve inandığın kitap hakkında bir iddia varsa ona cevap vereceksin

Arapçada bir kelimenin bir çok anlamı var mesela elmalılı tefsir ettiyse muhtemelen kendi mealinden tefsir etti bu şu demek bir kelimenin 20 tane anlamı varsa 5 kelimelik bir cümlede 100 farklı meal ortaya çıkar doğrunun bir tane olmadığı görüşünü savunup bu konuya herkesin anlayacağı mealden ve yine ona yapılabilecek, herkesin anlayacağı şekilde bir açıklamadan cevap verilebilir fakat ısrarla tefsir paylaşıldığı için tefsir okuyup duruyoruz tefsir ilmine kimsenin laf ettiği yok şunu da kabul etmek lazım kimsenin anladığı da yok ilmin yok diyenler kendi ilminin de olmadığını görseydi herkesin anlayacağı şekilde konuşma önerimi değerlendirirdi yaratıcı bu kadar manaya izin verdiyse bu kadar tefsir de ortaya çıkar

Neml 52.

1- "Işte sana, onların kendi yolsuzlukları yüzünden ıpıssız kalan yurtları..." ;4:. (M.Akif).20
2- "Işte zulmetleri yüzünden çökmüş, ıpıssız kalmış evleri..." (H.Basri Çantay).
3- "Işte haksızlıkları yüzünden çökmüş evleri..." (TDV Meali).
4- "Işte onların zulmetleri yüzünden harabeye dönmüş evleri..." (Bekir Sadak).
5-Ve işte onların yaşadığı yerler, işledikleri haksızlıklardan ötürü (şimdi) bom- boş ..." (M.Esed).
6- "Işte hainlikleri yüzünden çatıları çökmüş evleri..." (M.Hamidullah).
7-İşte, haksızlıkları, Allah yolunu, Allah yolundaki faaliyetleri engellemeleri, zulümleri yüzünden çökmüş evleri(Ahmet Tekin)
8-evleri çökmüş zulümleri yüzünden bomboş, şübhe yok bunda(Elmalılı Hamdi Y.)
9-İşte küfürleri yüzünden çökmüş, harabeye dönmüş evleri!(Ali Fikri Yavuz)

Bu da bizim konu

Kehf86

1-Zülkarneyn güneşin batışına (batış vaktine) ulaşınca güneşi balçığa batar buldu
2-Batıya doğru giderek günün birinde, varabileceği en uzak noktaya vardı
3-Nihayet, güneşin batar durumda olduğu, gecenin aralıksız uzun süre devam ettiği yere ulaştığı zaman, güneşi, sanki kara balçıklı bir suda batıyor buldu.
4-Nihayet güneşin battığı yere (okyanus kıyısına) varınca güneşi adeta kara bir balçıkta suya batar (gibi) buldu.
5-Sonunda Güneş'in battığı yere (iyice batı cihetine) ulaştı; onu kara balçıklı bir suya batar (görünümünde) buldu
6-Uzak batıya varınca güneşi büyük bir okyanusta batar buldu
7-Tâ gün batıya vardığı vakit onu balçıkla bir gözde gurub ediyor buldu
8- Nihayet Batıya ulaştığında, güneşi adeta kara bir balçıkta batar vaziyette buldu.
9-Nihayet, Güneş'in battığı yere varınca onu kara balçıklı bir gözede batar buldu
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 04-12-2015, Saat:09:11 PM, Düzenleyen: dakik.
Kıdemli Üye
2/BAKARA-269: Dilediğine hikmet verir, hikmet verilene ise çok bir hayır verilmiş demektir ve bunu ancak temiz akıllılar anlar
(Elmalılı Hamdi Yazır)

*

Hikmetli bilgi, tecrübe ile desteklenmiş ve uygulanabilir özellik taşıyan ilimdir. Hikmet, ilim ile sanatın birleşmesidir.
-Elmalılı Hamdi Yazır-
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.