You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Zülkarneyn ve Dünya düz müdür?

Zülkarneyn ve Dünya düz müdür?

Cezalı Üye
RE: Zülkarneyn ve Dünya düz müdür?
Konu ilgimi çekti. Aslında bu konuyla alakalı bir ayette, bu konuda sorulmaması tavsiye edilmiştir. Geçen yıllarda bu ayet hakkında farklı çözümler geliştirmiştik.

Bu kez, ilmi davranalım. Bizler mütefsir değiliz, dolayısıyla ayeti açıklamak bizlere yakışmaz. Ancak anladığımızı, düz olarak açıklayabiliriz.

Ayetin düz manasını düşünelim. Güneşin doğduğu ve battığı yer. Burada "dünyada" ifadesi geçmiyor.

Düz olarak düşünelim. Güneş ne zaman doğdu? 8 milyar yıl önce. veya 10 milyar. Her neyse. Milyarlarca yıl önce. Nerede batar? ne zaman batar? En mantıklı batma noktası, gök adamızın merkezi olan kara deliktir. Muhtemeldir ki güneşin battığı yer olarak, gök adamızın merkezindeki kara delik yakınlarında bir yer tarif edilmiştir. "kara göze" ifadesi, "kara delik" ifadesiyle örtüşmektedir. Ve kara deliklerin de büyük yıldızların batma yeri olduğu, bilinen bir durumdur. Buradan, güneşin bir gün kendi içine çökerek kara deliğe dönüşeceğini ya da gök adanın merkezindeki kara deliğe akacağını anlıyorum ben normal bir vatandaş olarak. Farklı bir milletten söz edildiğine göre de yüksek ihtimalle samanyolu galaksisinin merkezindeki kara delik yakınlarından söz ediliyor.gülücük

Sadece ayetin düz manasını baz alırsak, yani mütefsir olmayan bizler, düz mantıkla düşünürsek, Zulkarneynin zamanda yolculuk yaptığını ve güneşin doğduğu zamanda doğduğu yere gittiğini, battığı zaman da battığı yere gittiğini anlarız. Aslında burada, samanyolu galaksisinin merkezinde başka bir uygarlık olduğu düşüncesi de oluşabilir. Bu bilgi ne işimize yarar onu bilmiyorum, araştırmak lazım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 02-12-2015, Saat:12:54 PM, Düzenleyen: Allame Reloaded.
Cezalı Üye
"ayeti açıklamak" derken ayetin detaylı açıklamasını kast ettim. Yani şu kelime şuradan gelir, şuralarda kullanılır, nüzul sırasında şartlar şunlardır filan... Böyle açıklamak mütefsirlerin işidir ama bir alimin düz olarak yazdığı basit bir tefsirden yola çıkarak kendi yorumumuzu elbette yapabiliriz. zaten kuran okuyup anlayalım diye inmiştir. elbette ki tartışacağız. bu açıklamayı yaptım çünkü ayetle ilgili yaptığım incelemenin kendi içinde çelişiyor gibi görünmemesi için.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
GÜNEŞ VE BU YERİN NERESİ OLDUĞU:

Yesrib [Medine], o dönemde toplumsal bir bataklık halindedir. Vahiyden eser kalmamak üzeredir.

Güneş: Kur’an’daki “Güneş” ifadelerinin mecaz olarak “Vahiy, Kur’an” anlamında olduğunu daha önce birçok kez beyan etmiştik.

Güneşin Battığı Yer: Güneşin batması, bu ayetlerde “Vahyin, daha evvel indirilmiş Kitap’ın [Suhuf-i İbrahim, Tevrat, Zebur, İncil] ortadan kaldırılmış olmasıdır.

Güneşin Kara Balçığa Batışı: Kara balçık, mecazî anlamıyla Yesrib halkının kokuşmuş düzenidir.

Zülkarneyn’e yapılan “Ey Zülkarneyn! Onları ya cezalandırırsın veya onların hakkında iyi, güzel davranırsın” şeklindeki vahyin ne olduğuna gelince; Kur’an’a baktığımız zaman Zülkarneyn’e yapılan vahyin ve Zülkarneyn’in gittiği yer halkıyla yaptığı anlaşmanın içeriğinin Şura suresinin 40- 43. ayetleri olduğunu görüyoruz:

40Ve bir kötülüğün cezası, onun gibi bir kötülüktür. Ama kim affeder ve düzeltirse, artık onun ücreti Allah’a aittir. Şüphesiz ki O, şirk koşarak yanlış; kendi zararlarına iş yapanları sevmez.

41Kim de haksızlığa uğradıktan sonra hakkını alırsa, işte onların aleyhine bir yol yoktur.

42Yol ancak, insanlara haksızlık eden ve yeryüzünde haksız yere taşkınlık eden kimseler aleyhinedir. İşte onlar, kendileri için acı bir aza
43Her kim de sabreder ve kusuru bağışlarsa, şüphesiz işte bu, kesinlikle işlerin azmindendir.

(Şura/40-43)

Artık buradan anlıyoruz ki, bu hükümdar ve peygamber Muhammed (as)’dır. Gittiği yer, o günün Yesrib’i, yani bugün Medine olarak bildiğimiz kenttir. Anlatılan olay da peygamberimizin Medine’ye hicreti ve orada mülki idareyi eline alması ve onlarla bir belge [Medine Vesikası] imzalamasıdır. Medine Vesikası, Kehf/87, 88’de ifade edilen “Kim zalimlik ederse muhakkak ona azap edeceğiz; Sonra Rabbine geri döndürülecek, sonra O da onu görülmemiş bir azapla azaplandırır. Amma her kim de iman eder ve salihi işlerse artık buna da en güzel karşılık vardır. Ve Biz onun için emrimizden kolay olanı söyleyeceğiz” ilkeleri doğrultusunda yapılmış bir sözleşmedir.

Hakkı Yılmaz tefsiri
Allah dileseydi, insanı, kendisine vahyedilenden başkasını yapamayan diğer canlılar gibi yaratır, fikir ayrılığı da olmazdı ! (HUD-118)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Edit:
Kesin bir şey denmez derken Allah'ın,Resülün kesin olarak bildirdikleri dışında demek istedim,anlamışsınızdır ama anlamayanda olabiliyor ondan yazdım ok.

Mesela;

2/BAKARA-163: Her halde hepinizin Tanrısı bir Tanrı, başka Tanrı yok ancak O, O Rahmanı Rahîm (Elmalılı Hamdi Yazır)

234.mektubatı okumanızı tavsiye ederim,ayrıca bu mektupla birlikte 59.107. ve 260. mektubuda

Mektubatın hepsini okursanızda ne ala

@@@Böylece alimlerinde kusursuz olmayacağını ve hata yapabiliyor olacaklarınıda görürsünüz,öyle demiş İmam Rabbani gülücük

3/ÂLİ İMRÂN-7: Odur indiren sana bu muazzam kitabı: bunun bir kısım âyatı vardır muhkemat: onlar «ümmülkitab» ana kitab, diğer bir takımları da müteşabihattır, amma kalblerinde bir yamıklık bulunanlar sade onun müteşabih olanlarının ardına düşerler: fitne aramak, te'vilini aramak için, halbuki onun te'vilini ancak Allah bilir, ilimde rüsuhu olanlar da derler ki: amenna hepsi rabbımızdan, maamafih özü temiz olanlardan başkası düşünemez. (Elmalılı Hamdi Yazır)
Aşk bir şem'-i ilâhîdir benim pervânesi
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-12-2015, Saat:04:53 PM, Düzenleyen: Kelebeketkisi.
Cezalı Üye
@kelebeketkisi görüldüğü gibi bir tefsirden yapılan çıkarımın diğer bir tefsirde kelimesi bile geçemeyebiliyor ki bu başlık altında, arap lügatından bilimsel çıkarımlara kadar bir çok farklı tefsir paylaşıldı ve farklı mealler de paylaşıldı tefsirler birbirinden farklı değildir diyenler de görmüştür
meal okuyup yanlış hüküm çıkaran imanını kaybedebilirse zaten tefsirden yanlış hükmü çıkaranın da tefsiri okuyanın da hali ne olacak tefsirlerin diğer bir tefsirle çelişmesi onun yanlış olduğunu göstermediği gibi doğru olduğunu da göstermezse ve ayetin müteşabih olduğunu kabul ettiyseniz neden hala tefsir paylaşıp konuyu güncelliyorsunuz? Müteşabih ayet deyip geçmekten ziyade herkesin aklına göre anlayacağı açıklamalar yapılsa karışıklık önlenebilir bunu da bilen yapsın mesela zakir naik ayeti açıklarken tefsir etmiyor herkesin aklına göre konuşuyor yoksa kimse kendi kafasına, kendi düşüncesine göre çıkarımda bulunsun diye bir şey demiyoruz kişi x tefsirini anlamıyorsa x tefsirinin ve diğer tefsirlerin ısrarla okunmasını söylemek, kendisi de bu kadar farklılığı da anlamadığı halde hala tefsir paylaşmak ve tefsirlerin mutlak doğru olduğunu söyledikten sonra alimlerin de bazı şeyleri yanlış yapabileceğini mektuptan öğremişsin bil ki isa da hata yapar musa da hata yapar duyduğuma göre de doğru ile yanlışı ayırt etme yeteneğin de varmış doğru bir tane değilse nasıl ayırt edesin?

1-...birbirinize de girmeyin ki, maneviyatınız sarsılmasın, devletiniz gitmesin..." (M.Akif).
2- "...birbirinizle çekişmeyin. Sonra korku ile za'fa düşersiniz, rüzgarınız (kesilip) gider..." (H.Basri Çantay).
3- "...birbirinizle çekişmeyin. Sonra korkuya kapılırsınız da devletiniz (gücünüz) gider..." (TDV Meali).
4- "... çekişmeyin birbirinizle, sonra içinize korku girer ve kuvvetiniz uçup gider.::" (Bekir Sadak).
5- "...ve sakın birbirinizle çekişmeye girmeyin, yoksa yanılgıya düşersiniz, cesare- tiniz sönüverir..." (M.Esed).
6- "...birbirinizle çekişmeyin, yoksa gevşersiniz ve iyi rüzgarınız gider..." (M.Ha- midullah).
7-"birbirinizle niza'laşmayın sonra içinize korku düşer ve devletiniz elden gider ve sabırlı olun..."(Elmalılı H. Yazır)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-12-2015, Saat:09:53 PM, Düzenleyen: dakik.
Kıdemli Üye
Duvara dayanıp tefsir yazmaya kalkışırlarsa ne bekliyorsunki yani

1-hadislere
2-kuranın bütününe
3-sahabenin,alimlerin,evliyanın,büyüklerimizin bildirdiklerine vs. bakmadan tefsir mi olurmuş.
4-}kişinin yaşam tarzınında kurana sünnete uyması lazımdır
5-Bilmiyorum diyebilmelidir,bilmiyorum demek ilmin yarısıdır
6-öyle fakülte okudum tefsir ediyorumla olmaz aşk,çile,tasavvuf,maneviyat yolunda yürümelidir
vs. Vs.

Aksi halde bu kişilerin yaptığı tefsir değil tevil,yorum,çıkarım vs.olur.Kesinlik bildiren cümleler kullanamazlar( ki yukardaki şekilde tefsir yapan zaten en doğrusunu Allah bilir der,O'ndan yardım ister,O'na sığınır...)Allah onun aslını öğretmedikçe kimse bilemez.Sen neden bilim ilerledikçe bu kuranda varmış zaten diye sonradan insanların ayete dikkat çektiklerini sanıyorsun.O zaman o ilim kimsede yoktu,anlayamıyorlardı ayetleri;Allah öğretince bildiler.Oysa ayet gayet açıktı ama insanlar kapalıydı,yok öyle bedavadan bilgi.

@Sen malını aklı ermezlere verir misin?Mal verilmezse ilim hiç verilmez

Kuranın tefsiri etiyle ,kemiğiyle,kanlı-canlı bir şekilde peygamber efendimiz zaten.

işte sana yazısız,kağıtsız,kalemsiz,kanlı-canlı tefsir neyin peşindesiniz anlamıyorum.Hadisleri inkar edenler böyle her kelimesi değişik değişik tefsir yazarlar işte...

Ayrıca insanların anlatım tarzları başka olsada anlatmak istedikleri aynı olamaz mı yani?
Aşk bir şem'-i ilâhîdir benim pervânesi
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Anlatmak istedikleri şey aynı mıdır bilemem ama hepsi doğru olabilir
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.