Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Sakal Kesmek Harammıdır?
Sakal Kesmek Harammıdır?
saçmaladığının farkındasındır umarım kara
işinize gelmeyen sünnetlerde bu gelenektir anlamını çıkarıyorsunuz ya
ne diyim
pesss
artı yazık
çok yazık hemde
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Soru:Bazıları sakal sünnet değildir arapların adetidir.”Peygamber Efendimiz kendi kavmi sakallı olduğu için sakal bırakmış ve uzatılmasını emretmiştir,asrı saadete bakıldığında bütün müşriklerinde sakallı olduğu görülmüştür.Dolayısıyla Efendimiz bu hususta kavmine muhalefet etmemiştir”demektedirler…
Cevap olarak denir ki;
Rasulullah Efendimiz arapların adet ettiği bir çok şeyi iptal etmiş,o devirde revaçta olan bir çok adete uymamış ve ümmetininde uymasına razı olmamıştır.
Mesela dövme yapmak,saç ekletmek(peruk),çocukları öldürmek,kız çocuklarını diri diri gömmek,Beytullah’ı çıplak tavaf etmek gibi….
Eğer Rasulullah arap örf ve adetlerine bağlı olan biri olsaydı bu gibi bazı adetleri yasaklamaz veya serbest bırakmazdı.Sakalda bunlardan biridir.
Diyelim ki sakal bir adettir.Peki bu kimin adetidir?Bütün peygamberlerin istisnasız işlediği bir adetir.
Alıntıdır.
Ancak sakal bırakmayanıda küçük görmek hor görmek yanlıştır.
"Ancak sakal bırakmayanıda küçük görmek hor görmek yanlıştır."
eyvallah, bunu deseymişim en baştan çok daha doğru olurmuş.
bır de askerlık yapanların durumu hakkında bılgı ıstıyorum mumkunse?
"Peygamber efendimizin böyle âdet olarak yaptığı şeyleri yapmamak bid'at değildir. Bunları yapıp yapmamak, ülkelerin ve insanların âdetlerine bağlı olup, dini hükümler değildir. Her ülkenin âdeti başka başkadır. Hatta bir ülkenin âdeti zamanla değişir. Bununla beraber, âdete bağlı şeylerde de, Resulullaha uymak, dünya ve ahirette insana çok şey kazandırır ve çeşitli saadetlere yol açar."
sakal konusunda Imamı Rabbanı de bunu soylemıs. bu konuda yorumunuzu almak ısterım ?
kuranda geçmeyen anılmayan bir farz yoktur, aynen imam rabbaninin dediği gibi bu kendi yöresinin bir geleneğiydi ve bunda çirkin bir şey olmadığından peygamber sürdürdü. eğer bir ayet bunu emretse idi gelenekten bağımsız Allahın emri diye kabul ederdik fakat böyle bir ayet yok, hatta ayetlerde bizim sünnet diye bildiğimiz pek çok şeyin yeri yok bu sünnetlerin çoğu Rasulullahın toplumunun yaşantısında çirkin olmayan ve pratik faydası olan amellerdi.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi