Ama sorulması gereken soru şu;sizce neden peygamberimiz başkasının arkasında namaz kılmış olamaz,size göre neden aklen bu mümkün değil.Peygamberimiz,bana kimse imamlık yapamaz diye bir şey mi demiş ki?
Acaba böyle demenizin sebebi,peygamberimizin cenaze namazı bir imam arkasında cemaatle kılınmaması olabilir mi?Sahabe peygamberimizin cenaze namazını münferid olarak kılmıştır.Neden imamın arkasında toplu olarak kılmadılar diye sorulduğunda,cevap olarak,bu namazı kıldırmak bir nevi peygambere namaz kıldırmak olacaktı.Bu sebeple kimse kendini oraya layık görmedi diyoruz.Evet bu mantıklı,akla yatan bir cevap.
Ebubekir'in veya Abdurahman bin Avf'ın arkasında namaz kılması biraz farklıdır.Normal bir imamet değildir.Ebubekir'in arkasında kıldı çünkü ayakta duramayacak kadar hastaydı.Abdurrahman bin Avf ise peygamber,ya Rasulullah bugünkü namazı ben kıldırayım ,siz de arkamda olun demedi ki.Baktılar peygamber gelmiyor vakit çıkacak bari biz kılalım dediler.
Ayrıca hem Ebubekir hemde Abdurrahman bin Avf imametinde,peygamberimizi gördükleri zaman geriye çekilmek istediler.Sebep yine aynı,kendilerini peygambere namaz kıldırmayı layık görmediler,edepsizlik olur düşüncesindeydiler.Bu iki olay,peygamberimizin cenaze namazını neden bir imamın arkasında kılmadılar sorusunun cevabıyla aynı.
Ayrıca şu konuda bence yanlış düşünüyorsunuz.Akıl dini anlamaya yarar ama din oluşturamaz.Dindeki bazı meseleleri aklımızla anlarız;ama aklımıza yatmayan olaylar da olabilir.
Salt akılla bu din anlaşılmaz.Zaten görmediğimiz bir Allah'a iman etmedik mi.İman ettim Allah'ım diyerek ta en başında aklı biz saf dışı bıraktık.Allah'ı görmüyoruz;ama gönderdiği Kuran'ı görüyoruz,okuyoruz denilecek olursa ben de derimki;nereden biliyorsun Allah'ın o kitabı gönderdiğini haşa ya uydurmaysa derim.Sonuçta Allah'a inanmayan birisine,bak bu Kuran Allah kelamı demek ne kadar saçma olurdu değil mi?Akılla da Allah'ı ispatlamak mümkün değil.Somut bir şey değil çünkü.
Aklıma örnek fazla gelmedi.Şu geldi sadece.Siz aklıma yatmayanı almam diyorsunuz.Peki diyelimki ben askerim.Hava çok soğuk olduğu için botların üzerine mesh ederek abdestimi alıyorum.Botuma meshettim sonra necis olan yerde,tozlu,çamurlu olan yerde ayağımda bot varken yürüdüm.Tekrar abdest almak istediğimde botumun altı kirli olduğu halde ben üzerini meshediyorum ve namazımı kılıyorum.Sizce bu akla yatan bir uygulama mı?Botun altı kirleniyor;ama ben üstünü yıkıyorum.
Bu ve bunun gibi çok örnek var.Salt akılla bu din anlaşılmaz diyorum kısacası.