You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Peygamberimiz Kimlerin Arkasında Namaz Kılmıştır?

Peygamberimiz Kimlerin Arkasında Namaz Kılmıştır?

General
RE: Peygamberimiz Kimlerin Arkasında Namaz Kılmıştır?
Verdiğiniz örneklerle peygamberimizin başka birisinin arkasında namaz kılmasını nasıl bir tutuyorsunuz.Dediğiniz hadislere aklen inanmayan çıkabilir;ama peygamber sizce neden başka birisinin arkasında namaz kılamaz?Önce de dediğim gibi,siz peygamberimiz başkasının arkasında namaz kılamaz görüşünü benimsemişsiniz,buna zıt olan şeyleri bu sebeple kabul etmiyorsunuz.

Ama sorulması gereken soru şu;sizce neden peygamberimiz başkasının arkasında namaz kılmış olamaz,size göre neden aklen bu mümkün değil.Peygamberimiz,bana kimse imamlık yapamaz diye bir şey mi demiş ki?

Acaba böyle demenizin sebebi,peygamberimizin cenaze namazı bir imam arkasında cemaatle kılınmaması olabilir mi?Sahabe peygamberimizin cenaze namazını münferid olarak kılmıştır.Neden imamın arkasında toplu olarak kılmadılar diye sorulduğunda,cevap olarak,bu namazı kıldırmak bir nevi peygambere namaz kıldırmak olacaktı.Bu sebeple kimse kendini oraya layık görmedi diyoruz.Evet bu mantıklı,akla yatan bir cevap.

Ebubekir'in veya Abdurahman bin Avf'ın arkasında namaz kılması biraz farklıdır.Normal bir imamet değildir.Ebubekir'in arkasında kıldı çünkü ayakta duramayacak kadar hastaydı.Abdurrahman bin Avf ise peygamber,ya Rasulullah bugünkü namazı ben kıldırayım ,siz de arkamda olun demedi ki.Baktılar peygamber gelmiyor vakit çıkacak bari biz kılalım dediler.

Ayrıca hem Ebubekir hemde Abdurrahman bin Avf imametinde,peygamberimizi gördükleri zaman geriye çekilmek istediler.Sebep yine aynı,kendilerini peygambere namaz kıldırmayı layık görmediler,edepsizlik olur düşüncesindeydiler.Bu iki olay,peygamberimizin cenaze namazını neden bir imamın arkasında kılmadılar sorusunun cevabıyla aynı.

Ayrıca şu konuda bence yanlış düşünüyorsunuz.Akıl dini anlamaya yarar ama din oluşturamaz.Dindeki bazı meseleleri aklımızla anlarız;ama aklımıza yatmayan olaylar da olabilir.

Salt akılla bu din anlaşılmaz.Zaten görmediğimiz bir Allah'a iman etmedik mi.İman ettim Allah'ım diyerek ta en başında aklı biz saf dışı bıraktık.Allah'ı görmüyoruz;ama gönderdiği Kuran'ı görüyoruz,okuyoruz denilecek olursa ben de derimki;nereden biliyorsun Allah'ın o kitabı gönderdiğini haşa ya uydurmaysa derim.Sonuçta Allah'a inanmayan birisine,bak bu Kuran Allah kelamı demek ne kadar saçma olurdu değil mi?Akılla da Allah'ı ispatlamak mümkün değil.Somut bir şey değil çünkü.

Aklıma örnek fazla gelmedi.Şu geldi sadece.Siz aklıma yatmayanı almam diyorsunuz.Peki diyelimki ben askerim.Hava çok soğuk olduğu için botların üzerine mesh ederek abdestimi alıyorum.Botuma meshettim sonra necis olan yerde,tozlu,çamurlu olan yerde ayağımda bot varken yürüdüm.Tekrar abdest almak istediğimde botumun altı kirli olduğu halde ben üzerini meshediyorum ve namazımı kılıyorum.Sizce bu akla yatan bir uygulama mı?Botun altı kirleniyor;ama ben üstünü yıkıyorum.

Bu ve bunun gibi çok örnek var.Salt akılla bu din anlaşılmaz diyorum kısacası.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Allah Allah...

Peygamberimiz, olur ya, gerektiğinde yerine bir vekil bırakabilir ve yine olur ya (ki olmuş da zaten) bir Sahabe arkadaşının arkasında namaz kılabilir...

Ne var bunda anlamadım..?

Bunlar normal ve doğaldır...

Peygamber'i "insan" merkezli düşünemeyenler de elbet de "cahili kırıntılar" var demektir...

Bu ifadem birine karşı bir hakaret değil ki, gerçeğin ta kendisidir...

Abuk sabuk fikir ve anlayışlarla Peygamberimiz "insan ötesi" bir şey asla olmayacaktır...

Netice:

Gerektiğinde Peygamberimiz'in Sahabe bir arkadaşının arkasında namaz kılması kadar doğal bir şey yoktur...

Bunu tartışmanın da bir anlamı yoktur...

Gülünç bir durumdur...
Misafirim bu dünyada, bekliyorum ölümü,
Rabb'im rızasına matuf kılsın bana ölümü.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Mesut kardeşim, verdiğim örnekler, hadislere genel bakış açım nasıldır ifade etmek içindi.

Mezkur rivayetlerin sıhhatine inanmayışıma gelince, dediğim gibi, zıt oldukları içindir. Çünkü, mutlak Peygamberler aynı zamanda İmamdırlar. Ve İmam-ı Ümmet tebaasının İmametinde namaz kılmaz, kendi İmametine aykırı bir hareket olur.

Bot-mest üzerine mesh ise ayrı bir konudur. Ona da inanmıyorum. Çünkü, ayakların meshi Kur'an'da belirtilmiş bir şarttır, ancak bazı rivayetler Kur'an'a aykırı olarak ayakları yıkamayı şart koşup, botları mesh etmeye izin vermiştir ki, bu da Kur'an'a aykırıdır. Ancak, farklı mezhebi yorumlarınıza saygı duyuyorum. Ama benden bunları örnek olarak kabul etmemi istemeyiniz lütfen.

Akıl konusuna gelince, aksine, biz akıl ile Allah'ı bulduk. Ve insanın görmediğine inanması akla zıt değildir. Akıl ile Allah'ı bulan ve yine akıl ile doğru kitabı teşhis eden, kitaptaki ayetlerin akılları hayretler içinde bırakmasına şahit olan kişi iman eder.

Ve Kur'an'ı Kerim'de nice ayetler, insanı akıl etmeye, düşünmeye çağırmaktadır. Kur'anı Kerim'de örnek gösterilen Peygamberler de insanları, (özelde sorularla), akıllarını kullanmaya ve Allah'ı bulmaya çağırmışlardır. Ve hakeza.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Karşıdaki insana hakaret şöyle olur benim bildiğim:

"X üye sen cahilsin" ya da "X üye sen cahil kırıntısı bir inanca sahipsin"

Hakaret budur, yanlışım varsa düzeltiniz...

Lakin genel bir cümle kurup:

"Peygamber'i insan'dan öte insan üstü görenlerin inancında cahili kırıntılar vardır" cümlesi ise bir hakareti barındırmaz muhataba karşı...

Çünkü, ben kendime özel bir muhatap seçmiyorum...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
hani o dediğinde kulağı ters taraftan tutmak gibi bişey oldu ensar
ben demiş oluyım da
sonra demedi denmesin Wink
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Ensar, insan mürekkep bir varlıktır. Yaratılmışların en harikası olarak potansiyeli çok yücedir.

Ancak, insanın "meleklerin dahi kendisine secde ettiği, Allah'ın halifesi, canışini, ruhundan üflediği," vs. yüce mertebesine inanmayanlarda asıl cahillik kırıntıları vardır. (Al, bu da senin küstah genel ifadenin iadesi. Yazıklar olsun!).

Ve insan, kendi mertebesini bilemez, potansiyelini açığa çıkarmaz ve hatta açığa çıkaran seçilmiş insanlara karşı haset-çekemezlik ile düşmanlık ederse, işte o zaman hata eder, hüsrana uğrar.

İnsan, yaratılmışların en harikasıdır (ahsen-i mahlukat). Ancak, kendini tanımaz ve potansiyelini bilemezse Rabbisini de tanıyamaz (men arefe nefseh, fekad arefe Rabbeh). Ve böyle bir kişi, mahlukatın en aşağılık kişisi oluverir (esfel-e safilin).

Pygamber-i Ekrem (s.a.a) insan ötesi değildir. Çünkü insanın ötesi yaratılmış herhangi bir varlık yoktur. Ancak, Peygamberin bu mertebesini hased ile reddeden ve buna dini bir kisve vermeye çalışanların yaratılmışların en üstünü makamını kaybetmesinden korkulur.

Umarım anlaşılıyorumdur. Selametle.

Not: Adminlerimiz, ensar'ın hakaret içeren saygısız konuşmalarına ilişmeyip, karşılık verince beni banlamasına alışkınım. Bu başlıkta da yaşanırsa şaşırmayacağım. Saygısızlarla aynı yerde yazışıp, kendime hakaret edilmesine izin vermeyeceğim. Beni forumdan atsanız da, atmasanız da, baki selamlar.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 28-10-2014, Saat:12:47 AM, Düzenleyen: kodoo.
Üye
Peygamber'in - gerektiğinde - sahabe arkadaşlarının arkasında namaz kılması kadar doğal ve tabii bir şey yoktur...

O'nu ilahlaştırmaya matuf inanç kırıntıları ekseninde hadiseye bakanlar bunu asla kabullenemezler...

İster kabullensinler ve isterse kabullenmesinler, rivayetler O'nun iki Sahabe arkadaşının arkasında namaz kıldığını bizlere nakletmiştir...

Selam olsun O'nu Peygamber bilenlere...

Selam olsun O'nu Allah'ın kulu bilenlere...
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 28-10-2014, Saat:01:58 PM, Düzenleyen: ibni-mesud.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.