You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kehf suresi Zulkarneyn Tartışmaları

Kehf suresi Zulkarneyn Tartışmaları

Profesör
RE: Kehf suresi Zulkarneyn Tartışmaları
hepsini değil ama bir kısmını koydum yazının
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Ad kavmine Hud As. gönderildiğine göre zulkarneynin atlantise gelmesi durumunda atlantis ad olamıyor çünkü zülkarneyn hud değil.
Ynie yazına göre Nuh aleyhisselamın Atlantis'e gönderdildiği sonucu çıkıyor. Bu ise Zülkarneyn'i gene boşa çıkartıyor.
Peygamber isimleri ve kavim isimleri birbirine çok fazla girift hale geldi. Bence biraz istirahat etmeliyiz.
Yapabiliyorsan sen biraz daha devam et ama ben şu aşamada müdahil olamayacam.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Diğer arkadaşlar da iştirak etseydi daha iyi olurdu.
gülsevra bi ivmeyle girdi ortadan kayboldu.
peace bir şeyler yazıyordu kaynak istedik diye midir nedir küstü mü daha yazmıyor.
taha oğlan zaten dolmuş amaçlı gelmiş gibi öyle bi havayla geldi gitti bi karını göremedik.
Bi şevkle çalışan bi sen bi de ben varsın.
Ben sıkıldım bu işten ya. Valla sıkıldım. Alemin maskarası biz miyiz abi.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
diğer konularla ilgileniyordurlar onlarda

hem herkes sıkılmış sende sıkılmışsın tek maskara benmi kaldım gülücük ben biraz daha devam edicem kaçın bakalım kaçın ))

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Sonunda güneşin battığı yere kadar ulaştı ve onu kara çamurlu bir gözede batmakta buldu, yanında bir kavim gördü. Dedik ki: "Ey Zu'l-Karneyn, (istiyorsan onları) ya azaba uğratırsın veya içlerinde güzelliği (geçerli ilke) edinirsin." (Kehf Suresi, 86)

...güneşin battığı yere kadar ulaştı
ve onu kara çamurlu bir gözede batmakta buldu...
(Kehf Suresi, 86)

Hz. Zülkarneyn'in ilk önce batıya doğru gittiği anlaşılmaktadır. Güneşin battığı yer olarak tarif edilen bu bölge, dünyanın en batı noktası olabilir. Eğer Avrupa kıtası esas olarak alınırsa bu bölge, Avrupa kıtasının en uç noktasını oluşturan İspanya ve Cebelitarik Boğazı civarı olabilir. Afrika kıtası esas olarak alınırsa bu kez de bu kıtanın en batıdaki noktaları olan Moritanya ve Senegal gibi bölgelere işaret ettiği düşünülebilir. Ancak harita ölçü alındığında en batı noktanın Afrika kıtasına işaret ediyor olması muhtemeldir. (En doğrusunu Allah bilir).

Ayetlerde Hz. Zülkarneyn'in yöneldiği bu batı bölgesini tarif ederken kullanılan bir diğer tanım ise "kara çamurlu göze" ifadesidir. Bu ifadenin Arapçası "aynin hami'e"dir. Bu ifadedeki "ayn" kelimesi "göz, pınar, çeşme, kaynak" anlamlarına gelmektedir. "Hamie" kelimesi ise "siyah çamur, balçık, bulanık, çamurlu" manalarındadır.

Güneşin deniz kenarında batışını uzaktan izleyen bir kişi, güneşi denize giriyormuş gibi görür. Ya da dağın arkasından güneş batarken, uzaktan bakıldığında sanki güneş dağa giriyormuş gibi hissedilir. Bu kişinin bulunduğu yere ve bakış açısına bağlıdır.

Hz. Zülkarneyn ayette tarif edilen bölgeye ulaştığında orada bir toplulukla karşılaşır. O topluluğa karşı nasıl davranması gerektiğini ise Allah ona bildirir. Hz. Zülkarneyn'in vereceği karşılık hukuki bir karşılıktır. Güzellikle ve iyilikle davranana güzel karşılık verilirken, kötülüğü, zulmü ve isyanı yol edinenlere de ona göre bir karşılık verilecektir. Bu karşılığın nasıl olacağı ise hakimin yetkisindedir. Bu ifadeden Hz. Zülkarneyn'in devlet başkanlığı görevinin yanı sıra hakimlik yetkisine de sahip olduğu anlaşılmaktadır. Hz. Zülkarneyn, o dönemde mevcut olan ceza hukukuna göre ya hapis cezası, ya gözaltı, ya da başka bir ceza uygulamaktadır.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
buda harun yahyadan..aslında fazla okumam ama mantıklı geldi...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Mantıklı gelecek tabiyki.
herkesin senelerdir anlattığının aynısını yazmış.
yaa varya ben bu alimlere ne diyim. ne desem boşa diyorum.
hemen böyle biraz tuhaf bi ayet gördüler mi savunma pozisyonuna geçiyorlar, sanki Allah kendilerini avukat tayin etmiş ki, aman tartışmalı ayetlerimi siz savunun diye sanki emir vermiş bunlara. aklı sıra sevap peşinde koşuyorlar. Biz de yedik ha.
İnsan biraz araştırır didinir. Bakın biz burda şu kadar sürede gerçekten şöyle bir geriye bakın, sanki hiç bir şey yapmamışız gibi duruyor ama, tey iskenderden atlantisinden girmişiz, kelimelerin cümlelerin bilmem kaçıncı manalarını içtihad ile ayet sünnet delilleri ışığında bir dünya işlem yapılmış burda. Beyfendi olayı gayet sakin soğukkanlı izah etmiş.
Harun yahya'nın yazıdaki "Allah bilir" ifadesinin anlamı ne peki. Böyle birisi bilmeyecek de kim bilecek. Ben mi bilecem. sen mi bileceksin.
Hey Allahım sen bunları ne diye alim diye yaratmışsın da, bir balçıklı gözenin dibindeki çamur diye yaratmamışsın ki görselerdi o gün ne olduğunu da adam gibi anlatsalardı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 22-01-2011, Saat:04:33 PM, Düzenleyen: neferkaminanu.
Administrator
Güneşin batması anlamını mecazi anlamda anlatışmş olabilir..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.