You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kehf suresi Zulkarneyn Tartışmaları

Kehf suresi Zulkarneyn Tartışmaları

Forumcu
RE: Kehf suresi Zulkarneyn Tartışmaları
Ben bazen kızıyorum böyle, ama konudan dolayı ya da sizinle alakası yok zamane alimlere kızıyorum.

Çünkü böyle tartışmalı şeyleri aslında onların çözüp insanları aydınlatmaları gerekir.

Resulullah zamanında gerçekten insanlar dünyanın yuvarlak olup döndüğünü değil, ay ve güneşi dünyada doğup batıyor gibi algıladığını anlıyoruz. Bu ayetlerdeki tuhaflığı eğer resulullah farketmiş olsaydı, zaten bunu Allah'a sorardı, ve işin doğrusunu öğrenip anlatırdı. O bir sorun görmedi çünkü ayetler zaten onun da düşündüğü şekildeydi.

Ancak ben diyim 1800lerde, siz diyin 1900larda insanlık artık her şeyi öğrenmişti. Özellikle bu devrin alimlerinin bu işe el atıp çözmeleri lazımdı.

Tamam, şuna bir şey demiyorum. Resulullahtan sonra bir peygamber gelmeyecektir. amenna. Ama, her döneme ait en az bir tane "kutup" diye tarif edilecek kadar bilgili kişiler gelip geçmiş, zaten bununla ilgili de ayetler hadisler mevcut.

Bu dönemdekilerle ilgili de çeşitli söylentiler var. diyelim ki nakşi şeyhini düşünün, veya nur cemaati şeyhi olsun. Farketmiyor. Bu tarz kişiler vahiy yoluyla değilse bile Allah'ın ilham vermesi ile bir çok şeyi görebiliyor.

Şimdi bu kişiler biliyor ki ortada ir tuhaflık var. Soracak dua edecek yanıtı gelecek bir şekilde. İşte ben buna kızıyorum. "Aman ben ayeti tartışırsam Allah bana kızar mı" şeklinde, ben böyle sanıyorum herhalde bundan korkuyorlar, böyle anlamsız bir korkuları var. Halbuki ayetlerin karanlıkta olması bir çok insanı şüphede bırakıyor.

Ben o yüzden bunlara kızıyorum. Esas görev bunların görevi.

diyelim ki biz burda 3 gün 5 gündür uğraşıyorsak belki bir ayı bulacak belki geçecekse, bu kişiler bu meseleyi belki aynı gün içinde çözme kapasitesindeler.

Ama kolayını seçiyorlar. Kolayı ne? Herkesin söylediğinin aynısı. :D Ne ama? Garanti. Biliyor ki böyle derse resulullahın izinden gitmiş olacak. Tamam gidelim, gidemeyenleri ne yapacağız? Boşver canım ben kendimi kurtarayım dersen, senin alimliğini de ilmini de ben yerim arkadaşım.

acıktımmı nedir. karizm
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
) iyide ben harun yahyaya alim demiyorum bile o ayrı) yazdgı mantıklı neden mantıklı..senin konunun başında dedigin kuranı kerim insanların anlaması için inmemişmidir dedin...ee en basit anlaşılır şekli bu...harun yahya ve diğerlerinin yazdıgı gibi..ama eğer kuranı kerimi derin düşünerek anlamaksa amaç insanların zekalarını kullanmasıysa amaç...o zaman her ayet için uzuuuunca bir zaman düşünmek lazım gelir...bence herşey oldugu gibi açık ve basit değildir kuranda...
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Görüşünde kısmen sana katılıyorum. Ancak kuran herkesin anlayacağı şekilde gelmiştir. "okuyup ibret alasınız diye, "okuyun anlayasınız diye".. böyle. Yanlız şu kısmında sana katılıyorum. Bir kişi ayeti okuyup en basit manasını anlıyor çünkü algılayışı o kadarsa, bu kiş kuranın tamamını anlayabiliyor. Bir başka kişi biraz daha derin düşünüp yine tamamını okuduğunda bir öncekinin anladığını da anlıyor, yeni bir şey daha anlayabiliyor. Bu ikinci kişinin durumunu açmak mümkün. Böyle bir çok olay düşünebiliriz. Ancak böyle olsa dahi bir ayetin en basit anlayış şeklinin yine insanlar tarafından anlaşılması gerekir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
öyle tabi...ama bazende insanlar işine geleni anlıyor...her insanın anlayış şekli zeka kapasitesi farklı...bu yüzden büyük alimler bile çok konuda ihtilafa düşüyorlar böyle olunca da gerektig kada gerektgi gibi anlaşılamıyor belki...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
harun yahya veya bi başkası bence alim başka araştırmacı başka... şu zamanda araştıran b,i hayli fazla ama alim bilmiyorum..

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Ben kendim birinin alim olduğunu düşünmesem bile başkaları öyle düşünüyorsa öyle davranırım gene. kendisine değilse de etrafındakilerin görüşünden dolayı.
Bi sefer biz fener rum patrikhanesinin ordan geçiyoruz. Arkadaşımızın birisi dediki "işte gavur oğlu gavurun mekanı burası". dedim bak, sen bu kişiyi sevmeyebilirsin. ancak dünyada senin gibi düşünmeyen 300 milyon insan bu zatı seviyor. O yüzden saygı göstermen gerekir. şimdi desem ki "saygı göstermek zorundasın" desem onu baştan reddedecek, ancak biliyor musunuz, ortam olur sizi mecbur o zatın önünde eğdirirler, çünkü onun sevenleri o güçtedir aslında.
gülen de öyle. Ben de mesela gülen'i öyle pek sevmem. ama nedir, sevenleri çok. etrafımda gülen'ci sayısı bir hayli fazla. ben o zatı kendi -içimden- alim değildir diye düşünsem bile, o insanların hatırı için onu alim kabul ederim.
harun yahya da o şekil. seveni var. tabi bunun seven sayısı diğer cemaatlere göre fazla değil diye adamı araştırmacılıkla küçürmeyi tercih etmem ben.
epey sevenleri var ve alimdir diyorlarsa, alimdir. öyle kabul etmek lazım. her ne kadar kelimenin gerçek manasını karşılamaktan uzaksa bile.
ben öyle düşünüyorum. aksi düşünceye de saygı duyarım. ama bir yerde olur da karşılaşırsınız, saygı duyup duymayacağını merak ediyorum doğrusu.
herkesin geri geri yürüdğü bir ortamda ben binlerce kişinin arasından kalkıp, arkamı dönüp ellerimi arkadan kbelimin üstünden bağlayıp öyle külhanbeyi gibi kalkıp gitmesini de bilirim. ancak, o kişiye ben tavır bile yapsam, beğenmesem de, bilirim ki o alimdir ve saygıyı hak eder.
Şöyle yani bak en basitinden.
sen az okudun, o daha çok okudu. sen kitabın daha azını biliyorsun, o belki hafız olmuş ve özümsemiş. saygı duymak lazım.
mesela ben yaşar nuriye de saygı duyarım. hem uyuz olurum ama hem de saygı duyarım. fikirler için değil dikkat et. başkalarının hatırı için.
böyle yapmak lazım. sonra harun yahya diyelim ki bir şekilde bu olaydan haberdar olur buğzeder, işin ras gitmez. mesela. örnek verdim bak.
riske girmemek lazım.
bence bu ayar iyi ama sen gene kendin biliyin.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
o yüzdebn fazla yorum yapmaktan kaçınırım gülen ve yahya hakkında..cünkü ne kitaplarını okudum n de kendileri hakkında fazlaca bilgim var..sadece bana uzak insanlar ve her nedense onlara karşı bilmediigim bir sogukluk var bende...saygı meselesine bişey diyemem en azından herkes insan oldugundan dolayı belli bir saygı hakeder zaten.diğer türlüsünü eğer bir yerde karşılaşırsam nasl davranacagmı görürüm gülücük

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
İsim üzerinde olumsuz görüş tepki çekebiliyor. Olur ki sevenleri tanıdıkları denk gelir filan karın ağrısı olur.
Ben o yüzden genelleme yapıyorum hepsi bir. nurcusu da aynı nakşisi de aynı kadiri de olsa, isterse yahya olsun fark yapmaz. Sonuçta bunların hepsi aynıdır. Ben birini tutup da baksam ki bunda hayır vardır, onda hayır vardır diyecem de, al birini vur ötekine. O yüzden ayrım yapmıyorum. alimdirler işte. saygı duymak lazım.
deyip alim-malim konusunu burda kapatalım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
konuya bilgimin el verdiği katkıyı yaptım ama çözümleme için aklımda şekilllenen herhangi birşey olmadı.o yüzden konuyu okumaya devam ediyorum ama yorum noktasında şu an da size yardımcı olmamıyorum.
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.