Aktardığınız kaynak bilgide Nerede belirtilen güneş kavmi işaret ediyor. Ben göremedim.Görebilen varsa gösterirse sevinirim.

Ayrıca alıntı kaynağınızı belirtmemişsiniz.
Tamam sizin düşündüğünüzü kabul edelim etmesine de, siz düşündüğünüzden dolayı değil de , ortaya ikna edici bir veri koyarsanız o şekilde ikna olalım.
Bir de resulullahın bu konudaki hadisi olan "siz bu güneş nereye batıyor biliyor musunuz balçıklı bir gözeye" şeklindeki hadisi de ayetten en basit anlaşılış şekli olan şekli çağrıştırıyor. Eğer gerçekten anlatılan şey kavim ise, resulullahın bunu bir şekilde bilip güneşin batışından doğuşundan filan bahsetmemesi gerekirdi. O halde hadislerle bu çelişkinizi ortaya koymalısınız. Güneş güneş değildir kavimdir demeyle bitse, bitirebilsek ne ala.
Ben sorularıma yeterli sağlamlıkta bir yanıt göremiyorum.
Ayrıca bu kadar kolayca halledilebilecek bir konu olsa o zaman işte gördük zaten baktınız çözdünüz o zaman meseleyi hallettik zaten siz öyle düşünüyodunuz ve düüşündüğünüz gibi de oldu. o zaman tartışmamızın da bir anlamı da yok. Burda başka bir şeye de ihtiyaç kalmıyor. sadece düşündüklerinizi kendinize uygun bir takım delillerle sunarsınız biz de siz ne şekilde düşünüyorsanız onu baştan "evet öyledir çünkü sen öyle düşünüyorsun" diyip kabul ederiz. Eğer aksi bir düşüncede iseniz, burada benim dışımdaki bir genel bir kesimin de bunu anlayıp okeylemesi gerekir ki diyelim ki demek insanların genelinin anlayacağı şekilde açıkça mesele anlaşılmıştır.
O halde meseleyi aynen kendinizin anladığı şekilde diğer insanların da kolayca anlayabileceği bir şekilde anlatmanız geerkir. Yani kendinizi konunun dışına çıkarıp her cümlenizde "ben dışarıdan bu yazıyı okuyan kişiyim, bu yazıdan ne anlıyorum" diye düşünmeniz icap eder. Yoksa başlarsınız bir solukta bitirirsiniz.
ben anlamadım. ne yalan söyliyim. Bak ben çok yazı okudum yazdım okudum , yazı işini geçelim, gezdim gördüm. o işe de bakıyoruz icabında. Ama ben senin yazdığını anlamadım arkadaş. anlamadım ya. ya vallahi anlamadım. Allah Allah. Sorularımın hangisine yanıt verdiniz ben anlamadım.
Daha açık ve kaynaklı anlatırsanız sevineceğim.