You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hayrdır ? Sizin amacınız ne?

Hayrdır ? Sizin amacınız ne?

Acemi Üye
RE: Hayrdır ? Sizin amacınız ne?
Efendimiz, hadislerin yazılmasını niçin engellemiştir.?

Evet, Peygamber efendimiz (s.a.v.) "Kur'andan başka, bir şey yazmayınız" (takyidul ilim,hatip el bagdadi,s:29) sözleriyle yasaklamıştır. İlk devirde Hz Rasulullahtan (s.a.v.) işitilip, muhafaza edilen hadislerin tedvin edilmediği, yani toplanılıp yazılmadığı bir gerçektir. Her şeyden evvel şunu belirtmek gerekir ki, bu devirde sahabenin yazı bilgisi, buna imkan vermeyecek derecede kıttı. Mamafih ilk devirdeki yazı durumu, hadis yazılmasını engelleyen bir amil sayılmasa bile, Nübüvvetin başlangıcından itibaren Hz Rasulullah (s.a.v.)ın İslamın şerh ve izahı mahiyyetinde, olan bütün sözlerini kağıt yerine kullanılan hurma yaprağı, deri,geniş kemikler ve levha halindeki taşlar üzerine yazmanın,sonrada bunu muhafaza etmenin güçlüğü hadis yazılmasını engelleyebilecek ilk amillerden saymak icab eder. Bununla beraber Efendimiz (s.a.v.) hayatta iken,hadis yazmaya teşebbüs eden ve güçleri nisbetinde "sahifeler"meydana getiren sahabeler de yok değildir.İşin güçlüğüne rağmen bu sahifelerin meydana çıkarılması bile,ilk devirde hadisin kazandığı değeri göstermeye yeter bir delil sayılmalıdır. Kaynaklar, Efendimiz (s.a.v.) hayatta iken başlayan hadis yazımını iki devre içerisinde mütalaa ederler.

Birincisi: Hadis yazmak için kendisine gelen sahabelere izin vermediği devirdir. İkincisi:Bu devrede ise yasak ruhsata inkılap etmiş ve hadisyazmak isteyen sahabeler, biraz önce işaret ettiğimiz sahifelerini yazmaya başlamışlardır. Hadis yazmayı yasaklayan en meşhur hadis, Ebu Said El-Hudri (r.a.)'den rivayet edilmiştir. Bu hadiste efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur. "Benden (bir şey) yazmayınız. Kim benden Kur'an'dan başka bir şey yazdı ise onu imha etsin. Benden rivayet ediniz. Bir beis yoktur. Kim benim üzerime yalan söylerse Cehennemdeki yerini hazırlasın" (muslim 4/2298) yine Ebu Said El-Hudri(r.a.)'den öğrendiğimize göre, bu sahabi Hadis yazmak için efendimiz (s.a.v.)'den izin istemiş, fakat o (s.a.v.) bu izni vermekten çekinmiştir.(takyidul ilim,hatip el bağdadi,s:32) Efendimiz (s.a.v.)'in, hadislerin yazılmasını iyi karşılamadığını gösteren bir başka haber Ebu Hureyre (r.a.)den rivayet edilmiştir. "Biz hadis yazarken Efendimiz (s.a.v.) yanımıza geldi ve; Yazdığınız şey nedir? dedi. Senden işittiğimiz hadisler, dedik. Rasulullah (s.a.v.):Allahın kitabından başka kitap mı istiyorsunuz? Sizden evvelki milletler Allahın kitabı yanında başka kitaplar yazdıkları için dalalete düştüler.dedi" (a.g.e s:33)
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
yahu bu yasaklama rivayetlerini aldığınız kaynaklar yazılmış olan hadisler değil midir acaba? yani yasaklandığına dair getirilen şeylerin de yazılmış hadisler olduğunu görüyorsunuz, biz de size aynı kaynaklardan hadis yazmanın bir süre sonra serbest bırakıldığını gösteriyoruz.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Sayın karadamlalar Türkiyede İslami camianın hadis kaynakları Buhari,Tirmizi,Ebu Davut v.b.dır.
En büyük hadis külliyatını Buharinin kütübüsittesi içerir..
Buhari Peygamberimizin ölümünden 260 yıl sönra babasından kalan bütün serveti 15 yıl boyunca hadis toplamakiçin harcıyor..kaynakları sahabeden 4 nesil sonra yaşayan İnsanlar..yani Ali veliden,veliden adem,ademden hasan, hasandan ihsanın duyduğuna göre diye başlayan rivayetleri....sen gerçek diye iddia ediyorsun..ve Peygamberine yakıştırıyorsun..biz yakıştıramıyoruz...
Buhari bizzat topladığı 5000 hadisi yaktığını yazar..
Genede hz.ömerin hadis yüzünden dövdüğü,dişini kırdığı Ebu hüreyreden 5200 hadis rivayet eder...
Zaten kütübüsitteyi ilk defa Türkçeye çevirten Atatürk'te halkım Arap yahvelerini okusun öğrensin diye Türkçeye çevirtmiştir..kendi cebinden..
Köpekleri öldürten,kadınları tekrar Ebu süfyan dönemine döndüren,Allah'ı baldırı benil insan şeklinde tasvir eden sözde hadis kitapşarındaki rivayetleri sen HAkk peygamberine yakıştırıyorsun ..biz yakıştıramıyoruz...

Bu konudaki 2 yıl süren tartışmaları okumak istersen Türkformnet dini tartışmalr bölümüne bak...
Mısırda 20 yıl hadis eğitimi almış bir İlahiyatcının atesistler karşısında nasıl aciz bir duruma düştüğünü gör...

Esas araştırılamsı gereken konu 4 Halife hadis yazmayı yasaklarken,Muaviye hadis toplayıp getirene neden para ödüyor?
Ya 4 Halife Peygamber düşmanı!!!?
Ya da Muaviye!!!
Yalan hadis oluşmasının baş mümessili Muaviyedir..çünkü hadis toplayana para ödülü koymuştur...

Bence Muaviye Peygamber düşmanı...çünkü cennet gençlerinin efendileri HAsan ve Hüseyin dururken,Mekkeyi yakıp yıkan,kabeyi oklayan,kerbela olayından sönra :Keşke ninem Hint atalarımın intikamını nasıl aldığımı görselerdi diyen şarapcıoğlu Yezide kutsal Halifeliği bırakan bir Peygamber düşmanı...
KAbede kan dökmek,hatta ağaç kesmek,ot koparmak Peygambere bile yasakken Yezid bu yasağı hiç dinlemeyen bir süfyanisttir...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 30-12-2012, Saat:11:08 PM, Düzenleyen: 1959.
General
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Hiç başlama bence bu işin uzmanları sahte hadis ayıkalma işini bitiremedi daha,Diyaneti ara ayıkalma işi bitti ise....açıklasınlar...

Birde konyaliların 39 karısı oaln arap şeyhlerine 40 cı eş oalrak kızlarını satmaları...
Peygamber sünnetimidir?
Ebu süfyan dönemi adeti mi?
Bu uyduruk rivayetlere dayanarak yapılıyor bütün sapıklıklar..
Allah (cc)Kuran'da tek eş tavsiye ediyor..çok eşe adaletli davranamazsınız diyor..
ama kuran işine gelmeyenler bu Muaviye dönemei uydurukalrına sarılarak..vehhabilik yolunu yaşıyorlar..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 30-12-2012, Saat:11:17 PM, Düzenleyen: 1959.
General
yahu daha ben bi kargaşaya girmeden beni (güya) kargaşaya soktunuz. delil getirin ki cevaplayalım, karşınıza çıkanların bilmemesi imiş bu şüphelerin pek çoğunu ben de yaşadım ve öğrendim aslını.

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.