You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....

Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....

هل أنا حقاً أنا ؟
Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ tezine eleştirel bir Yaklaşım

Nazzam sonsuza kadar bölünebilen madde teorisini ortaya atmış bunun mukabilinde Ehli sünnet Kelâmcıları ve sair mutezile Kelâmcıları (anladığım kadarıyla) bunun ebedi bir cismi iltizam ettiğini (bir nevi materyalist kayma) ve küfür olduğunu ifade etmişlerdir. Bunun yerine atomculuk olarak ifade edebileceğimiz cüz-i lâ yetecezzâ teorisini şiddetle savunmuşlardır.

Fakat ben bu teorinin atomculuk olarak tesmiye edilmesini doğru bulmuyorum. Çünkü onlar bunun yerine daha teknik bir ifade kullanıp cüz-i lâ yetecezzâ demişlerdir. Yani onlar 'bölünmeyen cüz' diyerek kendi teorileri için sıhhatli bir tabir getirmişlerdir.
Bunu söylememim sebebi ekşi sözlük gibi sitelerde "atomun bölünmesiyle birlikte el cüz'ü lâ yetecezzâ teorisi tarihe karıştı" gibi ilmî olmayan yorumlarda bulunulmasıdır.
Halbuki bu görüşün savunucuları olan gerek ehli sünnet Kelâmcıları gerekse mutezile Kelâmcıları atomun bölünmeyeceğini söylememiştir. Onlar sadece - atom altı da olsa - bölünmeyen bir cismin olacağını söylemişlerdir. Bu durumda atomun bölünmesi onların teorisinin sıhhatine bir zarar vermemektedir.

Allah’ın yardımı ile deriz ki:
Nazzam'ın görüşünün bâtıllığı sabit olup ehli sünnet Kelâmcılarının cüz-i lâ yetecezzâ tezide hatalıdır.

Cisim nasıl bölünmez!? Halbuki bölünmek mahlukatın sıfatıdır. Cisim/Madde, mahluk değil midir? Mahluk olan bir şeyden bölünme sıfatı nasıl ıskat edilebilir!
Ayrıca bidayeti bölünmeyi kabul eden bir maddenin nihayetinin bölünmeyi kabul etmediği nasıl iddia edilebilir? Bölünerek bölündükçe bölünen bir cisim nasıl bölünmezliğe ulaşabilir?
İşte bunlar benim tefekkürlerimdir. Hata varsa bendendir. Doğru varsa Allah'tandır.

Geriye bir işkal kalıyor. Ebeden bölünen bir cismin olduğunu söylemek cisme ebedilik ıtlak etmek anlamına gelmez mi?

Bu konuyla ilgili bir kaç tarama yaptığımda başka kimsede bulamadığım İbn Hazm rahimehullah'ın Fasl/Fisal adlı kitabında çok yararlı açıklamalar buldum.

İbn Hazm rahimehullah cismin ebeden bölüneceğini söylüyor fakat bunun cisme ebedilik vermek anlamına gelmediğini ısrarla vurguluyordu. Nazzamın ayağını kaydıran yer şurası idi: Cisim sonsuza kadar bölünmez fakat cisim ismi ıtlak olunan 'şey' sonsuza kadar bölünebilir. Daha açık bir ifade ile bölünme işlemi sonsuza kadar olabilir; fakat cisim ancak cisim olarak kaldığı sürece bölünme devam eder. Cisim sonlu olan bir cisim ise (Nitekim mahluktur, sonludur) bölünme devam ettikçe cisim olma özelliğini yitirecek daha doğrusu var olma vasfını yitirecektir. Bu durumda maddenin ebedi olması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

Başarı Allah'tandır!

Ebu Muhammed ez zahiri
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....
Bu gibi konularda sadece teori ortaya atılabilir.
"Gerçek şu ki" şeklinde bir açıklamayı doğru bulmuyorum.
"Gerçek" ortaya çıktığında belli olandır.

Ayetler ışığında deneysel veriler ortaya konularak açıklama yapılması gerekmekte.
Aksi halde yorumlara dayalı açıklama yapan, alim vasfında biriyse İslam zarar görüyor.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
RE: Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....
Akli bir burhan ile doğru bir neticeye varılır. Bu gibi konular, deneme yöntemlerinden ziyade formel mantık içerisinde eritilip sarih ve sahih bir önerme/sonuç elde edilir. Nass ile aklî burhan birbiri ile tearuz etmez.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
EyvAllah mehmed abi, bu konuyu arıyordum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Süper Moderatör
Bunlar imandan birer cüz olmayıp, tefekkür babından şeyler olduğu için ben de nacizane kendi tefekkürlerimi belirtmek isterim.

Yasin 36/82- O'nun emri, bir şeyi dileyince ona sadece "Ol!" demektir. O da hemen oluverir.

Bu ve Kur'andaki benzeri ifadelerin incil'de karşılığı şöyledirSadMealen yazdığım için tam kelimeler olmayabilir)
"Başlangıçta hiç bir şey yoktu. Sadece ses(sayha) oldu, her şey oluverdi"

Burada dikkat çeken konu herşeyin kaynağının "ses" olduğu yani, madde değil, bir "enerji formu" olduğudur. Malum ses madde değil, dalgadır, yani enerjidir.

Son dönem bilim insanlarından Einstein'ın(Anştayn) meşhur formulü : E=m*c(2) dir. Yani Enerji=kütle(madde) çarpı (Işık hızının karesi)

Bu formülden hareket edersek, madde=Enerji/hızın karesi çıkar.
Sonuç madde aslında bir enerji formudur. Sadece enerjidir. Enerjinin belli frekansda yoğunlaşmasıdır.
Bizim algıladığımız alem belli frakans, başka alemler örneğin cinler alemi ise başka frakansdır.
Bizim algılama yeteneğimiz sadece bize izin verilen frakans kadardır. Mesala biz kızıl ötesi veya mor ötesi ışığı algılayamayız. Yine frakansı 20.000 den yüksek sesleri de duyamayız. Ama başka varlıkların algılayabildiği bu frakanslar başka başkadır.

Sonuç olarak bence madde yani atom ve atom altı parçacıklar da bir enerji formu olduğundan sonsuza kadar gitmeye gerek kalmadan son parça da bölünecek ve sonuç "hiç" kalacaktır. (Malum CERN araştırma laboratuarında bu sona çok yaklaşıldı)

Tıpkı başlangıçtaki gibi. Sonunda da sadece açığa çıkacak bir enerji formu (ses, ısı, elektrik vs) kalacak.

Başalarken dediğim gibi bunların hiç biri imandan bir cüz olmayıp sadece tefekkür babındandır. Niyetim bu tür tefekkür sahiblerinin ufkunu açmak, tefekkür ederken "bunlar da var" bunları da düşünün diyebilmektir.

Doğrusunu sadece Allah bilir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
başka bir sitede mütezile imamlarından alıntı yapılarak evrim reorisinin darwinden önce de olduğu ispatlanmaya çalışılmıştı açıkçası evrimin araştırılmaya değer görmediğimdern pek ilgilenmemiştim bilgisi olan var mı acaba
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Offf bilgisizce konuşmayın şurda. Ceviz kabuğunun içinde neyi sonsuza kadar bölüyorsunuz.Zaten o böldüğünüz şey ;cevizin(evren) içinde, cevizle bir bütün aasssadas bunu bile idrak edemiyorsunuz. kahkaha

Camici az yaklaşmış madde enerjinin yoğunlaşmış hali demiş ama o da birseyleri bölmeye kalkmış kahkaha

Evrenin içinde, evrenin parçasını bölmeye kalkmakta ne demek? Bölersen böldüğünüz parça gene evren içinde evren ile butun olacak.Kısaca evren bütün bir enerji, bölünmez ya yok edilir ya var.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 29-03-2018, Saat:02:17 PM, Düzenleyen: hayalperest.
Forumcu
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 29-03-2018, Saat:09:37 PM, Düzenleyen: blue.
Forumcu
çok güzel , güncel bir konu olmuş onun için çok teşekkürler. ancak ekşi sözlük akademik değildir. siz akademik yayınlara bakınız.

isterseniz birlikte makale yazabiliriz.yalnız burada benim şekva ettiğim bir nokta vardır , biz her ne yazarsak yazalım eğer kalitesinden memnun isek (IF değeri yüksek) önce sci ,ssci veya sanatsal ise ahci indexli bir dergiye iletmek zorundayız. ancak bu...

bu beni hiç tatmin etmdiği gibi şekva da göstermekteyim. çünkü takdir edersiniz ki bunları yaptığımızda yazı önce reuters de işlenir. yani ingilizlerde , neden islam beldesinde böyle bir oluşum yoktur çok ciddi derecede rahatsız olmuş bulunuyorum.

allahtan dilerim ki ,islam beldesine böyle veya çok daha güçlü bir kudret versin amin amin amin
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 29-03-2018, Saat:09:45 PM, Düzenleyen: blue.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.