You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....

Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....

Forumcu
RE: Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....
bende biyofizikçiyim.(temel tıp bilimleri) ses bir enerji olarak tanımlanmıştır çünkü dalga halinde yayılır ancak ses mekanik bir dalga olup , boşlukta yayılma özelliğine sahip değildir. yayılması için ortama ihtiyacı vardır ,bulunduğu ortamın niteliklerine göre (yoğunluk , sıcaklık) yayılma hızı değişir.

ses, katı ve sıvılarda (1500 m/s), havadakinden (340 m/s) daha hızlı yayılır. ses dalgalarına basınç dalgaları da denir.

ses bir madde midir? bunun için enerji bir madde midir demek lazım sanırım.

örneğin ısı bir madde midir? veya ışık bir madde midir?

bunlar tartışma halindedir , sanıyorum çünkü dalgaların tamamı yakalanabilir değildir ,mesela magnetik dalgaları ya da ses dalgaları olduğu gibi görüntülenebilir değildir.etkileri yardımıyla görüntülenir.ama kendileri 3 boyutlu ortamda görüntülenemez.

diğer taraftan acaba ısı nasıl yayılır? yada nasıl ortaya çıkar dediğimizde maddelerin elektron alış verişi (bir nevi bölünme,etkileşim) ile ortaya çıkar.

madde midir biraz karışık ancak indirgenebilir gibi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 02-04-2018, Saat:01:13 PM, Düzenleyen: blue.
Forumcu
RE: Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....
not: teoride "kendi kendine" gerçekleşen olaylar yok değildir hatta fazlacadır .çünkü entropi sürekli artmaktadır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Yav arkadaşlar ilkokul talebesimisiniz? Herşeyi ben mi öğreteyim size!.. Ses,ısı,sevgi,ışık,gölge,ruh cart curt tabiki mahluktur. Allah'tan gayrı hepsi mahluktur. Allah'ın sesi ise mahluk değildir ve tabi değildir fizik kanunlarına. Yani bunları bile bilmiyorsunuz.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Süper Moderatör
İlk yaratılan kalemdir, siz bunun ses olduğunu söylerken ayet yazdığınızı, söylemişsiniz. Ben yazınız da -konu ile ilgili-ayet göremedim, incilden bir ibare paylaşmışsınız, eğer bunu kast ediyorsanız, bu cümle sarih lakin sahih değildir.
Kuranı Kerim'den naklettiğiniz ayeti kast ediyorsanız, burada ilk yaratılanın ses olduğu söylenmiyor. Yani sahih ama sarih değil.
Allâh subhanehu ve teala "ol' der, oluverir. acaba bu ayette nerede," ilk yaratılanın ses olduğu!?

Allah-u Tealanın sıfatları vardır. Biz onları bazı kelimelerle ifade ediyoruz. Ancak hiç birisi bizim anladığımız manada; ne kemiyet, ne keyfiyet olarak değildir. Müteşabihtir.
Alah(CC) "mütekellim" dir. Yani Kelam sıfatı vardır. Ancak onun kelamı bizim bildiğimiz, anladığımız kelamla hiç benzerliği yoktur.

Kur'anda geçen "ol" sayhasını da bu anlamda değerlendirirsek, bunun ben "bizim anladığımız anlamda ses, kelime olmadığını, yoğun bir enerjiden müteşabih olduğunu" düşündüm. Öyle bir sayha ki, sadece 2 harfden (kaf-nun veya o-l) oluşan tek hecelik bir nefes alemlerin yaratılmasına yetmiştir.

İşte benim bütün meramım buydu. Konuyu dağıttıkça batıyoruz, kendi kendimizle çelişkilere düşüyoruz.

Mesala:
"Allâh subhanehu ve teala "ol' der, oluverir. acaba bu ayette nerede," ilk yaratılanın ses olduğu!?"

Benim yazımın neresinde ilk yaratılanın ses olduğu yazıyor. Başından beri söylemek istediğim, ses dediğimiz enerjiden müteşabihattır. Sizin kavramlarınızla söylersek "kuvve" dir. "Vela havle, vela kuvvete; illa billah"
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
pek toparlayamadık bu doğru ama niye batıyormuşuz ki, gayet çay yanına pasta ikramından daha güzel güncel bir konu. dalgalar ile ilgili biçok makale bulunabilir. yalnız fen cahillik midir orayada takıldım. eğer kurandan ,allah sevgisinden ,peygamberden uzaklaştırıyorsa pekala hadi cahillik diyelim ancak alah evreni boş yere yaratmamıştır ,araştırılması gerekir. bu yüzden cahillik olmaz.yalnız içine birçok ecnebi katkı katıştırıldığından dolayı hatta pekde müslim kaynak artık olmadığından daha doğruus yetersiz olduğundan bugün islam diyarında sönük bir yaşamla birlikte hastalıklarda peyda etmiştir. bilakis çok çalışmalıyız.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.