Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....
Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....
ses, katı ve sıvılarda (1500 m/s), havadakinden (340 m/s) daha hızlı yayılır. ses dalgalarına basınç dalgaları da denir.
ses bir madde midir? bunun için enerji bir madde midir demek lazım sanırım.
örneğin ısı bir madde midir? veya ışık bir madde midir?
bunlar tartışma halindedir , sanıyorum çünkü dalgaların tamamı yakalanabilir değildir ,mesela magnetik dalgaları ya da ses dalgaları olduğu gibi görüntülenebilir değildir.etkileri yardımıyla görüntülenir.ama kendileri 3 boyutlu ortamda görüntülenemez.
diğer taraftan acaba ısı nasıl yayılır? yada nasıl ortaya çıkar dediğimizde maddelerin elektron alış verişi (bir nevi bölünme,etkileşim) ile ortaya çıkar.
madde midir biraz karışık ancak indirgenebilir gibi..
Kuranı Kerim'den naklettiğiniz ayeti kast ediyorsanız, burada ilk yaratılanın ses olduğu söylenmiyor. Yani sahih ama sarih değil.
Allâh subhanehu ve teala "ol' der, oluverir. acaba bu ayette nerede," ilk yaratılanın ses olduğu!?
Allah-u Tealanın sıfatları vardır. Biz onları bazı kelimelerle ifade ediyoruz. Ancak hiç birisi bizim anladığımız manada; ne kemiyet, ne keyfiyet olarak değildir. Müteşabihtir.
Alah(CC) "mütekellim" dir. Yani Kelam sıfatı vardır. Ancak onun kelamı bizim bildiğimiz, anladığımız kelamla hiç benzerliği yoktur.
Kur'anda geçen "ol" sayhasını da bu anlamda değerlendirirsek, bunun ben "bizim anladığımız anlamda ses, kelime olmadığını, yoğun bir enerjiden müteşabih olduğunu" düşündüm. Öyle bir sayha ki, sadece 2 harfden (kaf-nun veya o-l) oluşan tek hecelik bir nefes alemlerin yaratılmasına yetmiştir.
İşte benim bütün meramım buydu. Konuyu dağıttıkça batıyoruz, kendi kendimizle çelişkilere düşüyoruz.
Mesala:
"Allâh subhanehu ve teala "ol' der, oluverir. acaba bu ayette nerede," ilk yaratılanın ses olduğu!?"
Benim yazımın neresinde ilk yaratılanın ses olduğu yazıyor. Başından beri söylemek istediğim, ses dediğimiz enerjiden müteşabihattır. Sizin kavramlarınızla söylersek "kuvve" dir. "Vela havle, vela kuvvete; illa billah"
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi