Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Celaleddin-i Rumi Gerçeği!!!
Celaleddin-i Rumi Gerçeği!!!

Bir de Celilo'nun yüzünden suç üzerimiz kalacak durduk yere iyimi
![[Resim: urjn1.jpg]](http://t1311.hizliresim.com/1h/p/urjn1.jpg)
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Mutedil, bir perspektiften bakarsak (bakmaya çalışırsak) hikayeleri dönemsel değerlendirebiliriz. Yani bulunduğu konum ve şartlarda böyle söylemesi gerekmiş veya döneminde bu tarz konuşmalar normal olarak algılanmış olabilir. Bir insanın bulunduğu şartlardan etkilenmemesi düşünelemez. Bunun İslami açıdan caiz olmadığını söylesek bile; bununla bir Müslümanın akidesi tehlikeye girmiş diyemeyiz, bu bilinen bir husus.
Önsözüne gelirsek, Burada vahiy aldığını yahud Kur'an'ı (tenzih ederek söylüyorum) Mesnevi ile eşit gören yaklaşımları bulunmaktadır. Mesnevinin orijanalinde önsözünün arapça yazıldığını görüyoruz; fakat Mesnevinin bütünü farsçadır. Bu bir tahrif ihtimalini doğurur. Bu yüzden bize düşen, Bir Müslüman/Veli olduğu söylenen kimseye hüsnüzan etmektir. Biz bu değerli insanı bu batıldan sözlerden tenzih ediyor; kendisini değerli bir zühd insanı olarak takdim ediyoruz. Aksi ihtimal doğru ise yani bu batıl (küfür) sözler, ona aidse bu durumda konuyu Allah'a bırakıyor, Allah'a havale ediyoruz.
Fakat eserdeki İslam dışı konu/söz/cümle(ler) konusun da, cahil halkın bilinçlendirilmesi ve uyarılması gerektiğini düşünüyorum.
En doğrusunu bilen Allah'tır.
Bu yazıların küfür olduğu bariz fakat; bu yazıların sahibinin Mevlana olduğu ispatlanmış mı?
Küfür olan nesneyi tekfir ederiz fakat; öznesi muamma olan bir durumda bir şahsı tekfir edebilir miyiz? Üstelik bu şahsın zühd ehli bir Müslüman olduğuna dair şahitler var ise durum ne olur?
Ben eserlerinin tahrif edilme olasılığı ile bu şahsa hüsnüzan edersem, Allah beni bundan hesaba çeker mi?
Ya bu batıl sözlerin yazarı, Mevlana değilse o zaman durum ne olacak?
Bence olaya daha Mutedil yaklaşmak gerekir. Uzmanların bu konu da farklı(tahrife dair) açıklamalarını da göz ardı etmemek gerekir.
Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi