You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bismillahirrahmanirrahiym.

Bismillahirrahmanirrahiym.

هل أنا حقاً أنا ؟
RE: Bismillahirrahmanirrahiym.
Diyorum ki bu menhec batıldır.. bir şeyin asıl anlamı vardır, fakat siyaka göre farklı manalara gelir.. el kitap mutlak anlamda kurana delalet eder... fakat bu siyakına göre değişebilir.. bu lafzı birinci konuşulundan düşürmez... mesala sana iman ile amel ikisi birbirisinin aynısı mıdır dersem olur mu, diye itiraz edeceksin.. ama kuran bazı yerlerde ameli ''iman'' olarak tarif ediyor ne yapacaz şimdi? orada amel imanın eşiti geçti diye her amel edene tasdik etti mi, diyeceğiz? önce menhecini düzelt.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Ben ilgilenenlere yazayım. Her peygambere 2 ana kaynak verilir. Bunlar kitap ve hikmettir. Hani kitap verilen peygamberler derler ya. Bu öyle gökten inen kitap değil. EK KİTAB gökten inmez, satır satır kağıttan okunmaz. İşte peygamberlere verielen bu iki ana kaynak Kuranında ana kaynaklarıdır. Ne der kuran. İkişerli/ mesani bir kitaptır bu. Neden bunu söyler. Çünkü iki ana kaynaktan anlatım yapar. İşte bunların biri el kitabdır. Diğeri ise el hikmettir. Hani bilirsiniz der ki kitabın bir kısmı muhkem bir kısmı müteşabihtir. İşte bu kısımlar bahsettiğim iki ana kaynağın türevidirü

Mu-hkem dediği el hikmetten gelir. Hükümlü demektir
Müteşabih ise teşbih içeren demektir. Bu kısımda el kitab yanından gelir. Bunun için ayetler böyledir.
Sanıldığının aksine müteşabih ayetler tartışmaya açık değildir. Tartışan salağın önde gidenidir. Tabi bu benim sözüm değil. Daha çok kuran böyle der. Beyinsiz olan müteşabihleri tartışır der. Oysa aptallıktır bu. Müteşabih tartışılamaz. Aksine muhkem tartışılır.

Örnekleyim. İnfak et der. Bu hüküm ayetidir. İnsan kafa tutar tartışır. İnsan bunu tartışmaktadır.

Müteşabihe örnek: cennet şuna benzer buna benzer. Hangi salak bunu tartışabilir ? Yahu aslı sana açık olmayan benzetme ile anlatılan bir kavram tartışılabir mi. Cennet öyle değil böyledir demek mantıklı mı? İşte bu yüzden müteşabih tartışılmaz. Çünkü aslını Allah bilir. Bu kadar basit
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Senin dediğini ben mesl edeyim kalemşör. Ben sorduğunu bilmiyorum. Uzaktan bildiğim bir bilgi var. Buda öyledir kesin. Ben sana benzerini söyleyim sen aslını bul.

Yok öyle iş kardeş. İddaa eden sen isen cevabı vermek zorundasın. Yani ben senden hala yanıt bekliyorum. Senden başka bir ayet ve kelime analizi istemedim. 3 ayet verdim ve el kitabı sordum. Buyur söz senin
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Cevab verdim zaten el kitap mutlak anlam da kurana delalet eder.. fakat yerine göre siyakına göre başka bir kitaba yahut kitap kelimeside yerine göre lugavi anlamı ile kullanılabilir.. el kitab kelimesinden kuranı soyutlamazsan mesele yok.. kitab kelimesi kuranın muhtelif yerlerinde kurana da atfen gelir veya bunun dışındaki başka şeylerede... senin dediğin yer de kitaptan kasıtın kuran olmaması benim dediğimi değiştirmez.. ister kitap sözüyle kuran kast edilsin isterse muhtelif sıfatların kendisine racii olduğu bir isim olsun isterse yazı yazmak manasına gelsin bu muhtemil hareketler ayetlerin siyakına göre değer alır... senin dediğin ayette ben kuran kast ediliyor demedim ki benim dediğim harici ve dahili bir karine olmadan el kitap kelimesi mutlak anlamda kurana delalet eder...
diğer bir nüans ise bazen isimler mürekkeb olur bir şeyi başka bir şeyle ifade edersin bu mecaz olduğundan değildir fakat o şey birbirisinin içine geçmiştir.. iç içe olmuştur... el kitap ve kuran kelimeleri de böyledir..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Üstad ne demek istediğini inan çok iyi anladım. Ama sen aslında bişey demediğini anlamıyorsun.
El kitab mutlak anlamda kurana dalelet ediyorsa yerine göre nasıl değişir kardeşim. Bişey mutlak ise iş bitmiştir. Tartışma yoktur. Ben şimdi sana Allah mutlak yaratıcıdır ama yerine göre bu değişir diyebilirmiyim. Ama sen bana düpedüz böyle diyorsun. Yani el kitab hem mutlak suretle Kuran diyorsun . Ama cümlen bitmeden eh birazda oynaktır diyorsun. O zaman nasıl mutlak oluyor bu ? Demek ki mutlak değil oynak bişey olur ancak.

Neyse kardeşler ben biraz çıkıp hava alayım. Sağolun sohbet için
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Alıntı:Maide 13 Sözlerini bozmaları sebebiyle onları lanetledik ve kalplerini katılaştırdık. Onlar kelimelerin yerlerini değiştirirler

Maide 41 Ey Resul! Kalpleri iman etmediği halde ağızlarıyle "inandık" diyen kimselerden ve yahudilerden küfür içinde koşuşanlar(ın hali) seni üzmesin. Onlar durmadan yalana kulak verirler, ve sana gelmeyen (bazı) kimselere kulak verirler; kelimeleri yerlerinden kaydırıp değiştirirler. ...

Ayetleri okuyup düşünün. Kimse Allahın kelimelerini değiştiremez. Bu ayetle sabit. O halde el kitab yazan bir yerde başka bişey aramak yukarıdaki ayete muhattab eder bizi. Buna dikkat edilmeli. Kuran nasıl okunacağının ilkelerini bile söylemiş. Bunlara uymazsak kuran okunamazq
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Nüansı ıskalıyorsun. el kitab mutlak bir anlamdır demiyorum el kitab kelimesi mutlak olarak kullanılırsa kurana delalet eder, diyorum. zaten delalet eder dememin sebebi onu mutlak anlam ile kabul etmemden değil mutlak anlam ile kullanılması şartına kayıtlandırmış olmamdandır..
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Bu Allah'ın ayetlerini değiştirmek değildir.. bilakis ben kuranda mecazı dahi kabul etmeyen biriyim.. fakat müştereke lafızlar var kuranda..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 20-01-2013, Saat:08:33 PM, Düzenleyen: kalemşör.
Üye
Üstad sende bir nüansı kaçırıyorsun. Ayetleri değiştirmiyorsun ama kelimeyi basbaya değiştiriyorsun işte. El kitab açık ve bağımsız bir kavram ve anlamı var. Nie ısrarla başka mana arıyorsunuz buna ne gerek var. Hem madem el kitab eğilip bükülüyor kendi manasından kayıp başka manalara bürünüyor. Aynı ayetteki Kuran neden başka anlama gelmesin o zqman. Hem unutma el kitab kurandan öte ve büyük bir kavram. Böyle büyük bir kavram oynuyorda kuran neden oynamıyor.

10/ 37 de asıl olanın kuran olmadığı açık. Kuran el kitabı anlatan bir cüz sadece. Bazıları el kitab daha büyük bir kavram diyince alınmasın diye ayeti verdim
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.