Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Bismillahirrahmanirrahiym.
Bismillahirrahmanirrahiym.
Mu-hkem dediği el hikmetten gelir. Hükümlü demektir
Müteşabih ise teşbih içeren demektir. Bu kısımda el kitab yanından gelir. Bunun için ayetler böyledir.
Sanıldığının aksine müteşabih ayetler tartışmaya açık değildir. Tartışan salağın önde gidenidir. Tabi bu benim sözüm değil. Daha çok kuran böyle der. Beyinsiz olan müteşabihleri tartışır der. Oysa aptallıktır bu. Müteşabih tartışılamaz. Aksine muhkem tartışılır.
Örnekleyim. İnfak et der. Bu hüküm ayetidir. İnsan kafa tutar tartışır. İnsan bunu tartışmaktadır.
Müteşabihe örnek: cennet şuna benzer buna benzer. Hangi salak bunu tartışabilir ? Yahu aslı sana açık olmayan benzetme ile anlatılan bir kavram tartışılabir mi. Cennet öyle değil böyledir demek mantıklı mı? İşte bu yüzden müteşabih tartışılmaz. Çünkü aslını Allah bilir. Bu kadar basit
Yok öyle iş kardeş. İddaa eden sen isen cevabı vermek zorundasın. Yani ben senden hala yanıt bekliyorum. Senden başka bir ayet ve kelime analizi istemedim. 3 ayet verdim ve el kitabı sordum. Buyur söz senin
diğer bir nüans ise bazen isimler mürekkeb olur bir şeyi başka bir şeyle ifade edersin bu mecaz olduğundan değildir fakat o şey birbirisinin içine geçmiştir.. iç içe olmuştur... el kitap ve kuran kelimeleri de böyledir..
El kitab mutlak anlamda kurana dalelet ediyorsa yerine göre nasıl değişir kardeşim. Bişey mutlak ise iş bitmiştir. Tartışma yoktur. Ben şimdi sana Allah mutlak yaratıcıdır ama yerine göre bu değişir diyebilirmiyim. Ama sen bana düpedüz böyle diyorsun. Yani el kitab hem mutlak suretle Kuran diyorsun . Ama cümlen bitmeden eh birazda oynaktır diyorsun. O zaman nasıl mutlak oluyor bu ? Demek ki mutlak değil oynak bişey olur ancak.
Neyse kardeşler ben biraz çıkıp hava alayım. Sağolun sohbet için
Alıntı:Maide 13 Sözlerini bozmaları sebebiyle onları lanetledik ve kalplerini katılaştırdık. Onlar kelimelerin yerlerini değiştirirler
Maide 41 Ey Resul! Kalpleri iman etmediği halde ağızlarıyle "inandık" diyen kimselerden ve yahudilerden küfür içinde koşuşanlar(ın hali) seni üzmesin. Onlar durmadan yalana kulak verirler, ve sana gelmeyen (bazı) kimselere kulak verirler; kelimeleri yerlerinden kaydırıp değiştirirler. ...
Ayetleri okuyup düşünün. Kimse Allahın kelimelerini değiştiremez. Bu ayetle sabit. O halde el kitab yazan bir yerde başka bişey aramak yukarıdaki ayete muhattab eder bizi. Buna dikkat edilmeli. Kuran nasıl okunacağının ilkelerini bile söylemiş. Bunlara uymazsak kuran okunamazq
10/ 37 de asıl olanın kuran olmadığı açık. Kuran el kitabı anlatan bir cüz sadece. Bazıları el kitab daha büyük bir kavram diyince alınmasın diye ayeti verdim
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi