● ● ●
Allah’ın mülkünde, isteseniz de istemeseniz de sınavlara gireceksiniz, yeteneğiniz ne kadar çoksa o kadar çok sınavlara tabi tutulacaksınız. Naim Süleymanoğlu’nun 5 kilodan 179 kiloya gelene kadar yaşadıkları gibi. 8 kiloluk musibeti savacaksınız, 10 kilo gelecek, 50’yi savacaksınız, 80 gelecek. Allah istidadınızı geliştirecek böylece, açığa çıkmasını sağlayacak. Kırlangıç nasıl uçmayan yavrusunu yuvadan atarken aslında onun kanatlarını açıp yetenek kazanmasına niyetliyse maksat aynı. Anne kuş zulmünden yapmıyor bunu. Yavrusunun uçma kabiliyetini bildiği için teşvik ediyor. Cenab-ı Hak da sıkıntılarla istidadımızı aşikâr kıldırıyor.
● ● ●
Ön şartları yerine getirmeden “Ya Rabbi bana yardım et” demek doğru olmaz. Mesela öğretmen 100 sorudan imtihan yapacaksa benim 100’ünü de okumam gerekir. Soru olarak hangisi çıkar ve ne kadar başarılı olurum bilemem fakat kazanmadığım takdirde hak ettim derim, kazandığım takdirde lütfundur derim. Herhangi bir ihtiyaçta ilk akla gelen Allah olmalıdır. Mesela paraya ihtiyacın varsa gidip başkasından istemek yerine “Ver ya Rabbi” derim. Yolu nasıl olur, birine mi yönlendirilirim bilemem, ama önce sebeplere başvururum. O’na derdimi bildiririm ama bir beşer, insan olarak da yapmam gerekenleri yaparım. Esbaba dilencilik yapmıyorum fakat sebeplerin de hakkını veriyorum.
Mehmet Ali Bulut