You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Üç Kere Euzubillahis Semiil Alimi Mineşşeytanirracim Demek

General
Camilerde uygulanan ve bir türlü anlam veremediğim bir uygulamayı yazacağım yine inşaAllah.Ama bu sefer böyle mi yapıyorsunuz,böyle yapıyorsanız neden böyle yapıyorsunuz gibi sorular sormayacağım.Demek istediklerimi yazacağım o kadar.

Camilerde sabah ve akşam namazından sonra Haşr Suresi'nin son üç ayeti okunur.Bunu hadise dayanarak yaparlar.

Hadisin tam metni şudur:Kim sabah üç defa euzu billahis semiil alimi mineşşeytanirracim dedikten sonra Haşr Suresi'nin son üç ayetini okursa,70 bin melek akşama kadar dua eder.O gün ölürse şehit olur.Akşam okursa yine aynı şeyler geçerlidir.Bu hadis Tirmizide geçiyor.Ve bildiğim kadarıyla hadisin farklı bir versiyonu yok.

Camilerde ise ben şunu gözlemliyorum.Okuyan kişi sabah namazından sonra okuyorsa üç defa euzu billahis semiil alimi mineşşeytanirracim diyor;ama akşam namazından sonra okuduğunda değil üç kere bir kere bile demiyor.Normal besmele çekip,ayetleri öyle okuyor.Bazıları da bir kere okuyor.

O zaman ben sorarım.Sizin bu ayetleri okumanızın sebebi nedir?Cevap olarak biz bunu hadise dayanarak yapıyoruz derler.Peki hadisin tam metnini yazdım yukarıda.Hadiste öyle mi yapın diyor?

Hadiste üç kere çekip okursanız şu şu sevaplar var diyorsa,biz o hadisteki müjdeye nail olabilmek için hadise tıpa tıp uymalıyız.Hadiste üç diyor;ama ben bir kere çekerim bir şey olmaz demek tamamen hezeyandır.

Maalesefki akşam namazından sonra üç kere çekipte okuyan ben görmedim.Sizleri bilemem.Ben kendi gözlemlerimi yazıyorum.

Müezzinler öyle yapınca,diğer insanlarda onlara uyuyor.Sabah namazından sonra okursa üç kere çekiyor.Akşam namazından sonra okursa bir kere çekiyor,ya da hiç çekmeyip normal besmele çekiyor.

Bu senin görüşün diyenler olursa,onlara hadisi tam okuyun derim.Olsun Allah kulunun zannı üzeredir diye cevap verenlere ise şu hadisi örnek gösteririm.

Peygamberimiz şöyle buyuruyor.Kimin üç kızı olur,onları sever,bağrına basar,merhamet eder ve evlendirirse ona cennet vacip olur.Sahabe soruyor ya iki kız olsa da olur mu?Rasulullah:Neam.Evet olur diyor.Sahabe yine soruyor.Peki bir kız olsa olur mu)Rasululah.Neam.Evet olur diyor.

Yani bu hadisi örnek olarak vermemin sebebi şu:İçinde sayı geçmesi ve sahabenin kafasına göre iş yapmayıp olur mu olmaz mı diye sorması.Sahabe kafasına göre iş yapmıyordu,Rasulullah sayı olarak ne veriyorsa onu kabul ediyordu.Bu tarz sorular soruyorlardı;ama kafalarına göre iş yapmıyorlardı.

Peki camide okunan gibi,yani üç kere değil de bir kere çekip okusak sevap olmaz mı?

Kuran okumak elbetteki sevaptır.Bunu tartışmaya bile gerek yoktur.Ama bu şekilde okuyan kişi hadisteki müjdeye nail olamaz.Mutlak olan Kuran ayetlerinden birini okumuş olur.Mutlak Kuran ayetinden kastım şudur:Bazı ayetleri ve sureleri okumanın belirli bir sevabının olması yanında bazı özel mükafatları vardır.Örnek vermek gerekirse;Kafirun Suresini okuyan kişi Kuranın dörtte birini okumuş gibi olur,Kehf Suresinin başından on ayet ezberlese deccalin fitnesinden emin olur.Bunlar sevap kazandırmanın yanında özel mükafatları olan ayetlerdir.

Bazı ayetleri okumak ise,sevap kazandırır;ama özel mükafatı yoktur,ya da bize bildirilmemiştir.

Mesela Kehf Suresinin son on ayetini ezberleyene özel mükafat yoktur.Elbetteki sevap kazanacaktır;ama özel olarak bir müjde yoktur.

İşte sizler de camide okunanlar gibi okuyorsanız,o hadisle amel etmiş olmazsınız.Özel mükafatı olmayan Kuran ayetlerinden birkaçını okumuş olursunuz.

Demek istediğimi umarım anlatabilmişimdir.Ve sizin semtinizdeki camilerde nasıl uygulanıyor?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
( لا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا )
RE: Üç Kere Euzubillahis Semiil Alimi Mineşşeytanirracim Demek
Ben bu konuya cebap veremem cunku sabah ve aksam namazlarinda hic bulunmadim camide
o yuzden bu durum icin hicbir fikrim yok. .
Ey Fukara Yüreğimin,

Rahmeti Sonsuz SevgiLisi...!
Beni Sana Sürünerek DeğiL...

Koşarak Ulaştır Ya Rabb...

Görüyorsun...
Kırık Döküğüm...
Boynu Büküğüm...

Yüreğim!
Kör düğüm ...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
senin anlattıgına gore diyanetin müezzinleri kafasına göre hadisi uyguluyorlar ve bu konuda dogru soyluyorsun.
eğer bu diyanetin müezzinlerine kaldı ise işimiz var demektir mesud.
sırf bunun gibi sebepler yüzünden diyanete güvenmem.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 31-10-2014, Saat:10:15 PM, Düzenleyen: taha yusuf.
General
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
حدثنا محمود بن غيلان حدثنا أبو أحمد الزبيري حدثنا خالد بن طهمان أبو العلاء الخفاف حدثني نافع بن أبي نافع عن معقل بن يسار عن النبي صلى الله عليه وسلم قال من قال حين يصبح ثلاث مرات أعوذ بالله السميع العليم من الشيطان الرجيم وقرأ ثلاث آيات من آخر سورة الحشر وكل الله به سبعين ألف ملك يصلون عليه حتى يمسي وإن مات في ذلك اليوم مات شهيدا ومن قالها حين يمسي كان بتلك المنزلة

Ma’kıl b. Yesâr (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Kim sabah olduğunda üç kere Eûzû billahissemiil âlimi minşeytanirracim (Allah’ın rahmetinden kovulan taşlanmış şeytanın şerrinden her şeyi bilen Allah’a sığınırım) diyerek; Haşr sûresinin sonundan üç ayet okursa, Allah o kimseye yetmiş bin melek vekil eder de o melekler akşama kadar o kimseyi duâ ve istiğfar ederler. Eğer o gün ölürse şehîd olarak ölür. Akşam olunca okuyan kimse de sabaha kadar aynı durumdadır.” Tirmizi 2922

قال أبو عيسى هذا حديث غريب لا نعرفه إلا من هذا الوجه.
ž Tirmizi dedi ki Bu hadis garib olup sadece bu şekliyle bilmekteyiz.
تحقيق الألباني:
ضعيف، الإرواء
Muhaddis Seyh el=Elbani dedi ki zayiftir el=Irva 342
Bunu ilk beğenen sen ol.
( لا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا )
Yusufun dedigine katiliyorum,
Ek olarak hadisi bilmiyordum , belkide muezzin veya imam da benin gibi hadisin tam metnini bilmiyor
bilse neden uygulamasin ki ?
Ornek konuya uygun veya degil diyemem onemli olan senin icin o ornegi cagrisim yapiyor olmasi .
Yazinin uzunlugu iyi, ama ortalanip yazilis sekli degistirilen yazilar daha hosuma gidiyor
normaldede oyle yazdigimiz icin skiyo beni bazen (:
10. Sorunu anlamadim Saskin
Ey Fukara Yüreğimin,

Rahmeti Sonsuz SevgiLisi...!
Beni Sana Sürünerek DeğiL...

Koşarak Ulaştır Ya Rabb...

Görüyorsun...
Kırık Döküğüm...
Boynu Büküğüm...

Yüreğim!
Kör düğüm ...
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bunu ilk beğenen sen ol.
Administrator
Diyanet bu hadisi soyle uygulayin mi diyor. Bizim orada bu hadisi oldugu gibi uygulayan imamlarimizda var
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 31-10-2014, Saat:11:35 PM, Düzenleyen: ibni-mesud.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.