Camilerde sabah ve akşam namazından sonra Haşr Suresi'nin son üç ayeti okunur.Bunu hadise dayanarak yaparlar.
Hadisin tam metni şudur:Kim sabah üç defa euzu billahis semiil alimi mineşşeytanirracim dedikten sonra Haşr Suresi'nin son üç ayetini okursa,70 bin melek akşama kadar dua eder.O gün ölürse şehit olur.Akşam okursa yine aynı şeyler geçerlidir.Bu hadis Tirmizide geçiyor.Ve bildiğim kadarıyla hadisin farklı bir versiyonu yok.
Camilerde ise ben şunu gözlemliyorum.Okuyan kişi sabah namazından sonra okuyorsa üç defa euzu billahis semiil alimi mineşşeytanirracim diyor;ama akşam namazından sonra okuduğunda değil üç kere bir kere bile demiyor.Normal besmele çekip,ayetleri öyle okuyor.Bazıları da bir kere okuyor.
O zaman ben sorarım.Sizin bu ayetleri okumanızın sebebi nedir?Cevap olarak biz bunu hadise dayanarak yapıyoruz derler.Peki hadisin tam metnini yazdım yukarıda.Hadiste öyle mi yapın diyor?
Hadiste üç kere çekip okursanız şu şu sevaplar var diyorsa,biz o hadisteki müjdeye nail olabilmek için hadise tıpa tıp uymalıyız.Hadiste üç diyor;ama ben bir kere çekerim bir şey olmaz demek tamamen hezeyandır.
Maalesefki akşam namazından sonra üç kere çekipte okuyan ben görmedim.Sizleri bilemem.Ben kendi gözlemlerimi yazıyorum.
Müezzinler öyle yapınca,diğer insanlarda onlara uyuyor.Sabah namazından sonra okursa üç kere çekiyor.Akşam namazından sonra okursa bir kere çekiyor,ya da hiç çekmeyip normal besmele çekiyor.
Bu senin görüşün diyenler olursa,onlara hadisi tam okuyun derim.Olsun Allah kulunun zannı üzeredir diye cevap verenlere ise şu hadisi örnek gösteririm.
Peygamberimiz şöyle buyuruyor.Kimin üç kızı olur,onları sever,bağrına basar,merhamet eder ve evlendirirse ona cennet vacip olur.Sahabe soruyor ya iki kız olsa da olur mu?Rasulullah:Neam.Evet olur diyor.Sahabe yine soruyor.Peki bir kız olsa olur mu)Rasululah.Neam.Evet olur diyor.
Yani bu hadisi örnek olarak vermemin sebebi şu:İçinde sayı geçmesi ve sahabenin kafasına göre iş yapmayıp olur mu olmaz mı diye sorması.Sahabe kafasına göre iş yapmıyordu,Rasulullah sayı olarak ne veriyorsa onu kabul ediyordu.Bu tarz sorular soruyorlardı;ama kafalarına göre iş yapmıyorlardı.
Peki camide okunan gibi,yani üç kere değil de bir kere çekip okusak sevap olmaz mı?
Kuran okumak elbetteki sevaptır.Bunu tartışmaya bile gerek yoktur.Ama bu şekilde okuyan kişi hadisteki müjdeye nail olamaz.Mutlak olan Kuran ayetlerinden birini okumuş olur.Mutlak Kuran ayetinden kastım şudur:Bazı ayetleri ve sureleri okumanın belirli bir sevabının olması yanında bazı özel mükafatları vardır.Örnek vermek gerekirse;Kafirun Suresini okuyan kişi Kuranın dörtte birini okumuş gibi olur,Kehf Suresinin başından on ayet ezberlese deccalin fitnesinden emin olur.Bunlar sevap kazandırmanın yanında özel mükafatları olan ayetlerdir.
Bazı ayetleri okumak ise,sevap kazandırır;ama özel mükafatı yoktur,ya da bize bildirilmemiştir.
Mesela Kehf Suresinin son on ayetini ezberleyene özel mükafat yoktur.Elbetteki sevap kazanacaktır;ama özel olarak bir müjde yoktur.
İşte sizler de camide okunanlar gibi okuyorsanız,o hadisle amel etmiş olmazsınız.Özel mükafatı olmayan Kuran ayetlerinden birkaçını okumuş olursunuz.
Demek istediğimi umarım anlatabilmişimdir.Ve sizin semtinizdeki camilerde nasıl uygulanıyor?