Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Tek Gerçek
Tek Gerçek
Türk müsünüz? Konyalı, İstanbullu veya Vanlı mısınız? Vanın hangi ilçesinden, ilçenin hangi bölgesindensiniz? Bölgenin, yahut mahallenin hangi ailesindensiniz? Ailenin hangi üyesisiniz? Kimin evladısınız?
Ben baba tarafından Eskişehirli, anne tarafından Ankaralıyım. Konya da doğup büyüdüm. Parsellerdenim. Çetinkaya ailesinin üyesiyim ve ailenin en büyük çocuğuyum. Bana evlat derler, dost, kardeş, abi, dayı... Peki ben kimim? Farklarımız ayırt edici özelliklerimiz olmanın ötesine geçtiği an, onlarla kimlikleniriz. Ben kimliğini yırtmışım, ama cebimde olanı; asıl kalbimde, "Nasıl biriydiniz" (Bilirsiniz değil!) sorusunun cevabı duruyor, gerçek kimliğim. Tanımlarımızla kimliklenirsek değersizleşiriz. Bir insan kadın veya erkek olduğu için değerli değildir! Hal ve tavırları, seçimleri ve sözlerine sadakatiyle değerlidir. Kadın annedir denildiğini duymuştum. Evet, aynen öyle. Ama bu onu değerli kılmaz. Yahu koyun da annedir. Kadın annedir, kadın değerlidir sözünü bunun için reddediyorum! Çakmak değerlidir, "Neden?" çünkü sigaramı yakmam lazım. Telefon değerlidir, "Neden?" dostumla konuşmalıyım. Kadın değerlidir, "Neden?" ... İnsanı maddi değerlerle kimliklendirmek istersek, maddi bir değeri olduğunu da kabul etmek zorundayızdır. Koyunlar, aslanlar, kadınlar, erkekler... Hayır, gerçek hesap günü Rabbin, "Nasıl biriydiniz?" sualinin cevabıdır.
Ölmene bir saniye kaldı, Rabbe hesap vermeye hazır mısın? Bana bu zamanda Müslümanların faiz yemediğini söyler misiniz? TC vatandaşlarının, birlikte yargılanacak olduğunuz insanların?
Riba (faiz) yiyen kimseler, şeytan çarpan kimse nasıl kalkarsa ancak öyle kalkarlar. Bu ceza onlara, "alışveriş de faiz gibidir" demeleri yüzündendir. Oysa Allah, alışverişi helal, faizi de haram kılmıştır. Bundan böyle her kim, Rabbinden kendisine gelen bir öğüt üzerine faizciliğe son verirse, geçmişte olanlar kendisine ve hakkındaki hüküm de Allah'a kalmıştır. Her kim de yeniden faize dönerse işte onlar cehennem ehlidirler ve orada süresiz kalacaklardır. ( BAKARA /275)
4:160 - Yahudilerin zulmetmeleri ve birçok kimseleri Allah yolundan alıkoymaları, yasaklandıkları halde faiz almaları ve insanların mallarını haksız yere yemeleri sebebiyle daha önce kendilerine helâl kılınan temiz şeyleri haram kıldık. Onlardan kâfir olanlara can yakıcı bir azap hazırladık.
Küçük hatalarını görmezden gelenler, yavaş yavaş daha büyük hataları da görmezden gelebilecekleri bir yol kat ederler. Görmezden gelinen her hata, insanın ondan biraz daha büyüğünü işleyebilmesini kolaylaştırır. Aşağı doğru inmekte olduğunuz bir merdiven gibi. Başlangıcı ile sonu mesafe olarak uzaktır. Ama her basamağın arasındaki mesafe kısa. Bunun sizi aldatmasına izin vermeyin; çünkü bir yerlere adım adım gideriz. Heavy Metal'ciler, Satanistler vs. Bir civcivi balyozla ezerken, bunu kendileri için yapılabilir hale getiriyorlar. Hatanın küçüğünden ve büyüğünden sakının.
Sosyal ilişkilerinize dikkat ediyor musunuz? Ben iki tür insan tanıyorum: Biri komşum ve din kardeşim. Yakın zamanlarda sevimli bir köpeği oldu, ancak bir süre sonra onu serbest bırakıp bölgeden uzaklaştırdı. Bir insana zarar verebileceği ya da rahatsız edebileceği gerekçesiyle bunu yaptı.
Bir yıl kadar öncesiydi. Karanlıkta yürürken bir grup köpekle karşılaştım. 15-20 köpek tarafından kovalanıyordum, ancak öylesine arkama bakmadan kaçtım ki bir süre sonra onlardan kurtuldum. Biliyor musunuz o köpekler sahipsiz değildi. Rabbin dilemesiyle şaşırtıcı bir şekilde dişlerinden kurtulduğum o köpekler! Sahipleri geceleri onların bağını çözüyordu. Onlar sizden olanlar, yani Müslümanlar. Şimdi onlarla aynı kimliğe mi bürüneyim? Bu kendilerinden başka kimseyi umursamayan insanlar cennet mi girecek? Bu Müslümanım dediği için.
Birinci tavırdaki insan komşum, sosyal ilişkilerimiz konusunda onlar bizimle, biz onlarla imtihan ediliyoruz. Eğer onları umursamaz bir hale gelirsem nasıl bir komşu olurum? Ancak komşuluğumuz adalet gerektiği zaman tolerans sağlamaz. Yakın olduğunuz insanlar kardeşlerinizle bir problem yaşarsa hakem olmayın, ancak bunu aşırıya götürüp adaleti de yok sayıp gizlemeyin. İlişkilerimizle imtihan oluyoruz. Annelik ve babalık, komşuluk ve akrabalık imtihandır ve imtihan da dahil hepsi bu dünyaya aittir. Öyleyse bunları değil, doğruyu ayakta tutun.
La ilahe illallah ile başlıyor Musluman ülke yeni güne. Ama Allah tan başka her şeye kul. Bir insan, "Siz doğrusunuz, ancak okulu bırakamam. İş sahibi olmazsam sürüünürüm" demişti. Kardeşlerimden biri de hemen atılarak, "Biz sürünüyor muyuz?" dedi. Hayır, asıl o sürünüyor. Kendi boynundaki korku bağı onu doğru dediği bir şeyi yapmamaya sürüklüyor.
İnsanların yanlış bir yöne doğru akın akın gittiğini görürken farkında olmadan bir günah nedeniyle, doğru yolda olduğumu zannettiğim halde, vazgeçişlerimi ve sabrımı boşa götürecek bir günahtan Allaha sığınırım.
Çıksın ortaya hatalarım, tavır alsın kardeşlerim bana, ödeyeyim büyük bir bedel ama, Rabbin katında açılmasın beklemediğim bir sayfa... Hayatıma dair!
Erdemler eylemlerinde değil sözlerinde hayat bulana yazık. Çünkü çiçek söz ile değil su ile büyür. Sırtında eğeri olan at güzeldir de, at ile tesbihinin Rabbin katında değeri olan daha güzeldir; Mal ile onu ayırmayan, onun kurallarından başkasını tanımayan Rabbe Teslim olmuş bir ailede... Kan ile bağı olmayan, tek bir kap ile kardeşliği tadanlara selam olsun. Allah ona Teslim olanları cehennem azabına layık olacak bir yaşamdan korusun. Ve çünkü hiçbirimiz seçilmedik. İmtihanın ve hayatın bir gereği olarak... İçinde salat edilen, namaz kılınan mescidi de biliyor Allah, salat adı altında fesad planlanan, dedikodu yapılan mescidi de.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi