You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Üye
RE: Sigara Ve Gusül
Alimler zaten siğaranın haram olduğunu söylüyor haramı bilerek işleyen kişiyede fasık deniyor ha gusül abdestin olmamış ha fasık olmuşsun aradaki ucurum nedirki ben sigara içenleri kınadığımdan demiyorum ama siğara içmek açık bariz bişekilde haram oldugu ortada hatta sigardan dolayı ölen insanın intahar etmiş oldugunu söyleyen sebebi siğara ise çiğerin iflas etmesi damarların tıkanması sebebi sigara ise intehara girer diyen alimler var gusülsüz ölmek ile bun arasındaki uçurum nedir onuda düşünmek lazım
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Evet ama bir çok insan sigara kullanıyor hemde günah olduğunu bilerek.bu günahtan rahatsız olanlar bırakmakta istiyorlar, ne yapsınlarsıgara kullanıyrolar diye gusul vecibesine önem vermesinler mi? olurmu öyle şey..gülücük

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Allah razı olsun hocam yine farkınızı koydunuz işte beklediğim cevap bu.
her ne kadar bazı arkadaşlar beni fasık yerine koyup bi nevi dinden atarcasına yazsada verdiğiniz bu bilgiler bundan habersiz sigara kullananların durumuna binaen beni bi nebze rahatlattı
ama oluşan kabuğu vücudun değil sigaranın dumanı yani is ile oluştuğu gerçeği var ortada yani kabuk sanırım vücuda tabi bi olay değil. kadındaki toprak örneğine benziyor yani toprak dış ortamdan geliyor ve burunda da kabuk dış ortamdan geliyor lakin söylemesi ayıp ama ben deneme amaçlı kabuk varmı yokmu diye elimle burnumu yokladığımda elimi hissediyorum demekki bi anda oluşan bir şey de değil işin bide şu tarafı var kadavra yapılan cesetler kimsesiz sokaklarda ölmüş yaşlı cesedler oluyor genelde ve bu insanlar yaşayış tarzını ele alacak olursak kimi zaman aylarca yıkanmadan sokaklarda sigara alkol hatta esrar içtiğinide varsayarsak kirden de oluşmuş olabilir.
öyle sanıyorum ki henüz benim için vakit geç değil. Allahında yardımıyla ve sizinde yaptığınız mantıklı açıklamalardan oluşan mutlulukla geç kalmadığımın farkına varıp inşallah bırakmak için daha bi gayret göstereceğim.
haram olduğunu biliyorum ama ortada nikotin diye bir gerçek var. vücut alışmış ve bu nikotin ihtiyacı diğer haramlarla bir değil. mesela bile bile harama bakarsam yada zina yaparsam yada hırsızlık yaparsam tamam fasık olunur ama burda konu vücuda geçmiş dönemin cahilliğiyle gençliğin ve arkadaş ortamının bozukluğu sebebiyle bir maddenin alıştırılması yani elimde olmadan dayanamayarak yaptığım bir haram sizce ibni mesud hocam yukarda bir kardeşimizin dediği gibi bende fasıkmıyım bende hırsızlarla kul hakkı yiyenlerle vücudun bağımlı hale geldiği bir madde olan nikotini isteme istemeye içerek onlarla aynı kefeye mi koyuluyorum bu konu hakkında da açıklama yaparmısınız rica etsem
bu hayatta gülmemi isteyen tek kişi fotoğrafçıydı..
oda parasını istedi zaten
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Yani sigara dumanının bizatihi kendisi mi bir katman oluşturuyormuş?Mesele öyleyse farklı,burundaki tabaka, dumandan tahriş olup da bir kabuk görüntüsü veriyorsa başka olur.Meseleye bu gözden bakmak gerekir.Bunu da bir doktorla bunu istişare etmek gerekir.

Sigara dumanı vucudun herhangi bir yerinde tabaka oluştururmu ki?Benim tahminim burundaki tabakanın tahriş olup,dokunun zarar görüp,bu kısmının da kabuk bağlamasıdır.

Sigara dumanı katı-gaz karışımıdır.Elbette katı olan maddeler burunda kabuk oluşturabilir.Ama bunu benim bilmem mümkün değil.Siz eminmisiniz,sigara dumanının katı olan maddelerinin burunda bir tabaka oluşturduğuna?Yoksa burun tahriş olup kabuk mu bağlıyor?Bu sorunun cevabını da sadece doktor verebilir.O cevaba göre dini hükmünü söyleyebiliriz.

Elimle burnumu yokladım demişsiniz.Peki bu kabuk burnun hangi kısmındaymış?Elimizi soktuğumuzda elimizin girdiği yerlerde miymiş?Bu sorunun cevabı da önemli.Çünkü belki tıpta burnun sınırı çok daha aşağılara kadar gidiyordur,biz bunu bilemiyoruz.

Evet,Kirden de oluşmuş olabilir.Ayrıca bir kişide böyle kabuk oluştu diye sigara içenlerde kabuk oluşuyor,guslünüz olmaz demek cehaletten başka bir şey değildir.Böyle bir iddia ortaya atabilmek için farklı kişilerde gözlem yapmak gerekir.Ayrıca sen doktorsan doktorluğunu yap dini fetva verme boyutuna geçme.Belki burun dediğin yer dinen yıkanması farz olan yer değil,ya da Şafi Mezhebine göre yıkanması farz olan yer değil.

Bazen keşke mühendislikte değil de tıp da okusaydım diyorum.Çünkü dini meselelerde tıp bilenin izahlarına çok ihtiyaç duyuyoruz.

Fasık konusuna girmek istemiyorum.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 21-11-2014, Saat:12:40 AM, Düzenleyen: ibni-mesud.
Üye
emin değilim hocam tahrişden dolayımı yoksa sigara isinden dolayımı olduğunu benim bildiğim burnumuza suyu bolca verip genizde bi acı duyuncaya kadar çekmek doktorun kabuk dediğinden anladığımda burnumuzun iç kısmı elimizle dokunduğumuz bölge ben en kısa zamanda daha detaylı öğrenmek istiyorum
Allah razı olsun
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Hocam bi yerde bulduğum bir makaleyi paylaşmak istiyorum..

Yapılan ilmi araştırmalarda sigara tiryakilerinin dişlerinin üzerinde sarımtırak bir zar tabakası gözlenmiştir. Hatta diş temizliği yapmayan tiryakilerde bu durum barizdir. Dişleri sararmış ve de ağız yapısının rengi siyah bir renge yakın, koyu mor şeklini almıştır. Yine uzmanların bildirdiğine göre; Sigara burun deliklerinde ince bir zar oluşturuyor.

Hatta bu zar sebebiyle burun normal koku alma vazifesini güçlükle yapıyor veya koku alma hücrelerini öldürüyor. Bu şekilde aşırı sigara tiryakilerinde koku alma özelliği genellikle yoktur. Devamlı zift,katran, nikotini karbondioksit vb. gibi zararlı,katı ve yapışkan bu kerih dumanı her zaman bir baca gibi burun deliklerinden dışarı atmak, tabi ki bir baca vazifesi gören burun deliklerinde ince bir zar tabakası oluşturacaktır. Soba borusundan çıkan duman sebebiyle soba boruları ve baca "maniya”ve "kurum" dediğimiz bir tabaka oluş-turması gibi. Bilindiği gibi Hanefi mezhebinde ağza ve burna gusülde su vermek farzdır. Vücudun herhangi bir yerinde suyun deriye ulaşmasını engelleyen bir madde varsa o kişi gusletmiş olmaz. Gusletmeyen bir kimse ibadet edemez.

ÇÜNKÜ ALLAH (CC.HZ)

"Eğer cünüp olursanız iyice temizlenin” buyurmaktadır. (El-Maide. S.A.6.)

Nasıl ki tırnak ve dudaklara sürülen oje ve ruj gibi maddeler ile gusül olmuyorsa aynı şekilde sigaranın dişlerde ve burun deliklerinde meydana getirmiş olduğu bileşik zift zar tabakasıda gusle mani olur. Ebu Hanife ve arkadaşlarına göre gusülde istinşak ve mazmaza (burna ve ağza su vermek) guslün farzlarındandır
Sigara pis bir bileşiktir. Burundan çıkarken burnun içerisine sıvaşır burun içerisinde siyah bir sır meydana getirir ve boy abdesti alırken sigaranın sıvaştığı sır yaptığı yere su değmez. Su değmeyince de gusül boy abdesti alınmış sayılmaz. Çünkü guslün şartlarından biri de iyne ucu kalmayıncaya kadar vücudu yıkamaktır.

Sigara bu şartı ortadan kaldırdığı için gusül boy abdesti alınmamış sayılır. Bu vesile ile Sigara içenler gusül boy abdesti almamış olur ve hiçbir ibadet ve taatleri indi İlâhide makbul olmaz. Abdestsiz Namaz kılınmaz ve diğer ibadetler yapılmaz. Çünkü boy abdesti almayanlar Namaz kılamaz, hiç-bir ibadet va taat yapamaz, Kur’an okuyamaz Dinimizin ibadet yönündeki hiç-bir emrini yerine getiremez. Nasıl ki tırnak ve dudaklara sürülen oje ve ruj gibi maddeler ile gusül olmuyorsa aynı şekilde sigaranın dişlerde ve burun deliklerinde meydana getirmiş olduğu zar tabakasıda gusle mani olur.

___ALINTIDIR____
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.