You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Profesör
RE: Secde Etme Üslubu
Geldi üzerime üç keder bir anda,
Yalnızlık,esaret ve sevgilinin hasreti,
Yalnızlığın ve esaretin çaresi var,
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Hımm.Ben de öyle anladım;ama net yazmamış soruyu.Gelince yazsın,ona göre cevap veririz inşaAllahgülücük
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Ben anladığım şekilde cevap vermeye çalışayım inşaAllah.Ben secdede eller başa yakın mı olacak,eller başın dibinde mi olacak yoksa eller baştan uzak mı alacak diye sorduğunuzu varsayarak cevap vereceğim.Eğer sorunuz bu değilse sorunuzu açık şekilde yazarsanız bildiğim kadarıyla cevaplarım.

Öncelikle bu soru direk bana sorulsaydı iki şekilde olur,fark etmez derdim.Çünkü ben bu konuda hadis okumadım/görmedim/duymadım.Bu sebeple kitaplara baktım.

Konuya Hanefi Mezhebi'nin temel fıkıh kitaplarından olan El-Hidaye ,El-İhtiyar ve Fetavayi Hindiyye 'den baktım.Bu üç kitapta da sizin sorduğunuz sorunun cevabı olabilecek nitelikte bir yazı görmedim.Mezhep içinde eller secdede nerede olur sorusuna baş ellerin arasında olur şeklinde genel bir cevap verilmiş.Ayrıca yine Mezhep içinde secdede elleri,ayakları,dizleri,alnı vs.koymanın hükmü tartışılmış ve cevap verilmiş.Secdedeyken dirsekler yanlarımızdan ayrı olmalıdır denilmiş,dizlerimiz karnımıza yakın olmamalı denilmiş.Kısaca Hanefi Mezhebi secde konusunda bunlara değinmiş.

Ama Mezhep içinde yüz ellerimizin arasında olacak;ama ellerimiz kulak hizasında mı olacak,yoksa omuz hizasında mı olacak diye tartışılmış.Ve El-Hidaye 'de eller kulak hizasında olacak denilmiş.

Konuya Şafi Mezhebi fıkıh kitaplarındanda baktım.Baktığım kitaplar Muğnil Muhtac , El Umm ve Büyük Şafi Fıkhı 'dır.Şafi Mezhebinde aynı Hanefi Mezhebinde olduğu gibi secdede elleri yere koymanın,ayakları yere koymanın vs.hükmü tartışılmış.Aynı şekilde dirseklerimizi yanlarımızdan ayrı tutmamız gerektiği söylenmiş.Yani Hanefi Mezhebi neyi tartışmışsa, neyi söylemişse Şafi Mezhebi de aynı yapmış.Tek fark Şafi Mezhebinde yüz iki elin arasında olur,yüz ise omuz hizasında olur demiş.Hanefi Mezhebi kulak hizasında olur demişti.Sadece bu ayrıntıda fark var.

Diğer iki Mezhep acaba bu konuda bir yorumda bulunmuş diye merak ettim.Bu sebeple Vehbe Zuhayli ve Abdurrahman Ceziri Dört Mezhep fıkhına baktım.Ama bu Mezhepler de sizin sorunuz hakkında bir şey dememiş.Diğer iki Mezhep secde hakkında neleri tartışmışsa Hanbeli ve Maliki Mezhebi de aynı şeyleri tartışmış.

Belki Şia bu konuda bir şey diyordum dedim.Caferi İlmihaline baktım.Onda da öyle bir detay yok.

Değerlendirme:

Hadisleri incelediğimizde sizin sorunuzun cevabını bulamıyoruz.Bu sebeple fıkıh kitapları bu konuda bir şey yazmıyor.Bu sebeple istediğiniz gibi yapabilirsiniz;ama cemaatle namaz kılarken ayrı tuttuğunuzda yanınızdakini rahatsız edeceksiniz bitişik ya da az bir aralık bırakmanız daha uygundur.

Ayrıca yüzünüzü elinize yakın ya uzak tutmanız gerekiyor diyenler nassa değil,kendi yorumlarını söylemiş olurlar.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
tesekkür ederim sorumun cevabını vermişsiniz bunu sordum çünkü camilerde kimisi elleri yüzlerine bitişik kimisi ayrı tutarak secde yapıyor secde namazda ki en önemli duruş Allah'a teslimiyetin en güzel örneği ve bu önemli işi de en doğru şekilde yapmak lazım gelir diye düşündüm sizinde dediğiniz gibi ayrıntılı biçimde anlatılmadığı için kafam karıştı ama şimdi emin oldum Allah razı olsun
bu hayatta gülmemi isteyen tek kişi fotoğrafçıydı..
oda parasını istedi zaten
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bu konuda hadis olmadığı için Mezhepler bu konuya hiç girmemiş.Mesela secdedeyken burunlara bakmak,teşehhüddeyken kucağa bakmak adaptandır ve bu konuda da hadis yoktur.Bu sadece yorumdur.O konuda yorumda bulunmuşlar;ama sizin sorunuzu konuşmamışlargülücük

Secdede önemli olan dirseklerimizi yanlarımızdan ayrı tutmak ve dizlerimizi karnımızdan biraz uzak tutmaktır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 16-11-2014, Saat:10:17 AM, Düzenleyen: ibni-mesud.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.