Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Secde Etme Üslubu
Secde Etme Üslubu
Öncelikle bu soru direk bana sorulsaydı iki şekilde olur,fark etmez derdim.Çünkü ben bu konuda hadis okumadım/görmedim/duymadım.Bu sebeple kitaplara baktım.
Konuya Hanefi Mezhebi'nin temel fıkıh kitaplarından olan El-Hidaye ,El-İhtiyar ve Fetavayi Hindiyye 'den baktım.Bu üç kitapta da sizin sorduğunuz sorunun cevabı olabilecek nitelikte bir yazı görmedim.Mezhep içinde eller secdede nerede olur sorusuna baş ellerin arasında olur şeklinde genel bir cevap verilmiş.Ayrıca yine Mezhep içinde secdede elleri,ayakları,dizleri,alnı vs.koymanın hükmü tartışılmış ve cevap verilmiş.Secdedeyken dirsekler yanlarımızdan ayrı olmalıdır denilmiş,dizlerimiz karnımıza yakın olmamalı denilmiş.Kısaca Hanefi Mezhebi secde konusunda bunlara değinmiş.
Ama Mezhep içinde yüz ellerimizin arasında olacak;ama ellerimiz kulak hizasında mı olacak,yoksa omuz hizasında mı olacak diye tartışılmış.Ve El-Hidaye 'de eller kulak hizasında olacak denilmiş.
Konuya Şafi Mezhebi fıkıh kitaplarındanda baktım.Baktığım kitaplar Muğnil Muhtac , El Umm ve Büyük Şafi Fıkhı 'dır.Şafi Mezhebinde aynı Hanefi Mezhebinde olduğu gibi secdede elleri yere koymanın,ayakları yere koymanın vs.hükmü tartışılmış.Aynı şekilde dirseklerimizi yanlarımızdan ayrı tutmamız gerektiği söylenmiş.Yani Hanefi Mezhebi neyi tartışmışsa, neyi söylemişse Şafi Mezhebi de aynı yapmış.Tek fark Şafi Mezhebinde yüz iki elin arasında olur,yüz ise omuz hizasında olur demiş.Hanefi Mezhebi kulak hizasında olur demişti.Sadece bu ayrıntıda fark var.
Diğer iki Mezhep acaba bu konuda bir yorumda bulunmuş diye merak ettim.Bu sebeple Vehbe Zuhayli ve Abdurrahman Ceziri Dört Mezhep fıkhına baktım.Ama bu Mezhepler de sizin sorunuz hakkında bir şey dememiş.Diğer iki Mezhep secde hakkında neleri tartışmışsa Hanbeli ve Maliki Mezhebi de aynı şeyleri tartışmış.
Belki Şia bu konuda bir şey diyordum dedim.Caferi İlmihaline baktım.Onda da öyle bir detay yok.
Değerlendirme:
Hadisleri incelediğimizde sizin sorunuzun cevabını bulamıyoruz.Bu sebeple fıkıh kitapları bu konuda bir şey yazmıyor.Bu sebeple istediğiniz gibi yapabilirsiniz;ama cemaatle namaz kılarken ayrı tuttuğunuzda yanınızdakini rahatsız edeceksiniz bitişik ya da az bir aralık bırakmanız daha uygundur.
Ayrıca yüzünüzü elinize yakın ya uzak tutmanız gerekiyor diyenler nassa değil,kendi yorumlarını söylemiş olurlar.
oda parasını istedi zaten

Secdede önemli olan dirseklerimizi yanlarımızdan ayrı tutmak ve dizlerimizi karnımızdan biraz uzak tutmaktır.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi