You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Sandalye üzerinde Namaz Kılmak Caiz midir?

Sandalye üzerinde Namaz Kılmak Caiz midir?

General
RE: Sandalye üzerinde Namaz Kılmak Caiz midir?
hadis kitaplarına mutlak manada iman etmiş kimse hata etmiştir. hadislerin içinde doğrular olduğu gibi yanlışlar olabiir, peygambere ait olduğu netleşen bir sözü inkar eden kafirdir fakat peygamberi inkar niyeti ile değil de "bu hadisi peygamber söylememiştir" diyerek inkar eden aynı değildir.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
musluman oldugun herhalınden bellı zaten gülücük ısmın de soruların da cevaplarında ben muslumanım dıye basbas bagırıyor gülücük
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
1-hadis alimleri sahih gördüklerini bu şekilde alır. biz bunlara herhangi bir içtihad gibi bakarız, iyi niyetle yapıldıktan sonra içtihadda başarılı olmayanı da mazur görürüz fakat hatalı gelen olursa yine kabul etmeyiz.
2-hadisçiler rivayetin isnadını inceleyerek bunu tesbit etme arayışına girmişlerdir, isnad adına da bence başka milletlerin koyamayacağı kadar başarılı bir usul konulmuştur. bununla birlikte peygambere ait olduğunu tasdik etmek açısından isnad metodu yeterli değildir, isnad açısından sahih şekilde gelmiş hadislerin metin kritiği de bir usule dökülmelidir buna göre tesbit yapılmalıdır diye düşünüyorum. yapılmalıdır diyorum yani yapılmamış malesef, öncekilerden bu konuda çalışmaları sadece hanefiler yapmışlar fakat hanefilerin bu çalışmaları da sıradan insanların(peygamber olmayanların) reylerini kutsayıcı bir noktaya dönüştüğünü de görebiliyoruz. eleştirilmeyecek tek kaynağımız kurandır, dolayısıyla hadis anlayışı da fıkıh anlayışı da sünnet anlayışı da kurandan temelini almalıdır.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
kurandan temel alınca o hadis niye uydurma olsun? Kuran Peygambere mutlak itaati emretmiştir. Peygamberin haram ettiklerinin de haram olacağına dair çokça ayet vardır. ve isnad usulünün belki de en temel ispatlayabildiği meselelerden birisi recm dir. recmin uygulandığı çokça sahabeden ayrı ayrı tevatür şeklinde ulaşmıştır, peygamberimizin recmi uyguladığı net bir şekilde bildiğimiz bir gerçek. Fakat bu netlikte ulaşmayan hadisler var, yanılmıyorsam recmin uygulanışına delil getirilen sadece bir hadis bile 10 dan fazla sahabeden ayrı ayrı rivayet yolları ile rivayet ediliyor. bununla birlikte bu netlikte ulaşmamış (haber i vahid) fakat isnaden sahih diye geçen çokça hadis var. bunların ahkamda kullanılabilmesi için arayacağımız özellik Kurana ters olmaması veya Kuranda bahsedilen bir şeyin açıklaması olması gerektiğini kabul edebiliriz. Genellemeler yapmak da her zaman doğru olmuyor meseleleri tek tek incelemek lazım.

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
isnad usulünü anlamadan objektif bir tartışma yapmamız zor, dediğimi anlamıyorsun. sadece 10 yoldan geldi diye değil elbette bu, biraz araştırmanı öneririm. Kuranda verilen farklı cezayı bu hüküm tahsis etmiştir, yoksa bekarların zinasındaki değnek cezası yine devam eder, recm son bir çaredir bu cezanın tesbitinin bile normal şartlarda yapılabilme ihtimali çok az.

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.