Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Rasulullah ve Onun Sünneti
Rasulullah ve Onun Sünneti
acıklama ıcın tesekkurler
Bir Hocam vardı. Huseyn hoca.
Bir gün soru verdim hocama. "Hocam, niçin Sahabeler ve Ehli Beyt arasında ixtilaflar düşmüş. Biz Sahabeleri "Her biri gökdeki yıldızdır, hangisine uyarsanız kurtulursunuz" biliyoruz. Ya böyle olduğu halda nasıl olur da sahabelerin bazıları Rasullahın torunlarına kılıç kaldırmış, onlarla düşmanlık etmiş?
Hocam böyle dedi:
"Evladım, bu İslamda bir fitne devridir. Onlar kılıclarını kana bulandırdılar, biz dilimizi kana bulamayalım.
Amma sana bunları anlatayım ki, o devirde Sahabeler 3 qrüpe bölündüler. Bir kısmı Ali taraftarları, 2-ci kısmı Muaviye taraftarları ve bitaraf olanlar. Onların hepsi islamda Mücteiddiler, ictihad etdiler. Hz.Ali ve onun tarafında olan Sahabeler ictihadlarında haklı idiler. Amma hepsi muctahid oldukları için doğru ictihad yapanlara 10 sevab, yalnış ictihad yapanlara 1 sevab verildi. İctihad Hucurat suresinin 9-cu ayetine göre verilmiştir. (Üsyan edenlerle harb edib onları itaata getirin) Evladım, onlar bir-birilerini çok severlerdi hiç bir zaman birbirilerine buğz etmediler ve bir-birileri ile hiçbir zaman düşman olmadılar." Bu yazdıklarım Azarbeycanda tüm Ehli Sünne vel cemaat membelerinde mevcuttur. Hocamın kendisinden söylememesi malum. Tam İlmihalda sahifelerine kadar söyleye bilirim lazım olursa...”
Hocamla aramda olan sohbetler beni çok düşündürdü. Araştırma yapmak niyyetine düştüm. Tahsil aldığım medresenin (Okulun) kütübhanesindeki kitabları teker-teker nazarımdan keçirdim. Fakat nasıl olur da biri-birini seven kimse, hiç düşmanlık etmeden kendi kendileri ile harb etmiş olsunlar? Ve nasıl olurda, Bazı Sahabeler iyi tanıdıkları Ehli Beyte karşı “Onlar Allaha ve Resuluna karşı asi oldular, onları itaata getirelim” diye harb etdiler? Bu sorulara cevab bulamadım. Bulamadım kardeşim. Demek istemirem ki, oxuduğum kitablarda cavab yoxdursa, ümumiyyetle cavab yoxdur.
Sorularıma nihayet cevab buldum ve bildiklerimi Müslüman kardeşlerimle paylaşmak istedim.
Hədisdən məlum olduğu kimi, qurtuluş Quran və Əhli Beytdirsə, elə bundan aşkar olur ki, qurtuluşun özü əmanət olaraq qoyulmuşdur bizə. Gəlin xəyanətkarlardan olamayaq.
Allah sizə əmr edir ki, əmanətləri sahibinə qaytrasınız (Nisa:58) Xulasə:
"Biz Kitabı seçdiklərimizə miras qoyduq. Haqqa çatmağınız üçün seçdiklərimizi sizlərin Valiləri etdik ki, Kitaba uyğun hökm versinlər. Onların vasitəsilə Allahın ipinə sarılınız ki, Haq yolundan sapmayasınız. Və kitabla bərabər seçilmiş olan Haqqa çatdıranlarıda sizlərə əmanət olaraq qoyduq. Haqqa chatdıranmı rəhbər olmağa daha çox haq sahibidir, yoxsa haqqa çatdırılmadıqca özü haq yolunda olmayan? Necə hökm verirsiniz?"
(Fatir:31/32; Yunus:35; Maidə:44/45/46; Səqaleyn hədis.)
Ardı İnşaallah olacaq.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi