You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Müslümanlara 3 soru

Müslümanlara 3 soru

Cezalı Üye
RE: Müslümanlara 3 soru
Selamun Aleyküm...
Kardeşim dediğin gibi kötülük vasıfları olmayan...Senin tabirin ile kötüyü seçme şansı verilmese dediğin varlıklar var zaten...melekler bunlar...yeyip içmezler nurdan yaratılmışlardır...

Öncelikle Allah bizlere getirdiği Kuran-ı kerim ile sonsuz cennet vaadini hala devam ettiriyor...Yani birey olarak bizlerin hala o şansı var...kötüyü seçme şansı dahi vermese ve tüm güzellikleri yüklese bu bizim irademizin ortadan kalkması demektir...Senin söylediğin gibi özgür irade denilemez buna...belki diyeceksin o zaman melek olarak yaratsa idi...bir nevi sorunun başına dönelim...insan kulluğu ile meleklerden bile üstün mertebeye çıkabilir bunu nereden anlıyoruz miraç hadisesinde 4 büyük melekten olan cibril (as) sidre-i müntehadan sonra ben ilerleyemem artık diyor...efendimiz yanlız ilerliyor. ..buda imtihanın iradenin bir mükafatı...

Bebeklerin taciz edildiği dünya diyorsun...evet haklısın...duyuyoruz...okuyoruz bunu...ama bu Kuran ı Kerim é uysa meleklerden daha yüce vasfa sahip olacak insanın iradesini kötü anlamda kullanmasından kaynaklanıyor...Allah iyi ile kötüyü seçme ayırt etme imkanı vermiş biz bunun kötü olduğunu bile bile yapıyorsak bundan rabbimizi sorumlu tutamayız...napalım kader buymuş diyemeyiz...irademiz...aklımız...düşüncemiz...muhakeme yeteneğimiz var bizim...ve tüm bunların karşısında rabbim zilzal süresinde kim zerre kadar hayır işlemişse karşılığını,kim zerre kadar şer işlemiş ise gene karşılığını bulacak diyor...adeleti temin edecek...hatta bak burada hayırları önce dile getiriyor...buda rahmeti gazabını aştığının bir göstergesi...ayrıca boynuzsuz koyun...boynuzlu koyundan hakkını alacak diyor hadiste buda adaletin ne kadar ince şaşmaz olduğunun göstergesi olacak...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
2. Soruna gelecek olursak...

Evet biz imtihan olarak nitelendiriyoruz...evet her insan aynı zekada güçte doğmuyor...Önceki sorunda cvp verdiğim gibi Allah boynuzlu koyundan boynuzsuz koyuna hakkını iade edeceği gibi zekası iyi olan ile olmayan arasında da adaleti sağlayacak...dediğin örnekten gidersek düşük zekalı bir çocuğa sahibiz diyelim...hadislerde geçiyor ki çocuklar cennet vesileleridir başta çocuğumuzun olması bu vesile adına 1 lütuf...sonra bizim bu durum karşında sabretmemiz ayrı sevap kaynağı...sonra artık tıp ilerledi anne karnında bile engelli olup olmadığı belli oluyor...biz kürtaj yapmadık...olduğu gibi kabul ettik çocuğu bir cana kıymadık...ve bütün insanlığı kurtarmış gibi olduk...buda sevap kaynağı...ayrıca hastalıklar ile inanan insanların günahlarının dökulduğunü söylüyor efendimiz bak ayrı sevap kaynağı...Engelli birey ve ailesine kısa bir pencereden baktığımızda perde gerisinde bunlar var...oda daha bizim görebildiğimiz bunlar var...rabbim çocuk nasip edince rızasını da artırıyor ayrıca...ve biz sabır ile ihlas ile devam edersek...mükafatın derecesini bilemiyoruz...Yani bu sabır karşısında rabbim neleri bize verecek tasadduk edecek miktarını bilmiyoruz...bize düşen işittik ve itaat ettik demek ve rabbimizin istediği gibi ümit var olmak...umarım açıklayıcı olmuştur buda...Yani o çekilen acı hak katında neleri getirecek kimbilir...ve yukarıda saydıklarimı yaparsak ötelerde paha biçilmez faydası olduğu kesin...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
3. Soruna da kendimce cevap vermeye çalışacağım inşAllah...

Evet haklısın kendimiz seçmedik insan olmayı...rabbim nasip etti...ama konunun derinine inecek olursak zaten bize kendimiz olmayı da o nasip etti ki...Yani haşa biz zaten vardık...irademiz vardı da rabbim bizi imtihan için dünyaya göndermedi...bizi kendimizi yaratan da o...şöyle örnek vereyim...sen çöle düştün diyelim...yoruldum harap bitap düştün aç kaldın...kimselerde yok ortada...derken biri geldi sana elma verdi...sen ona diyebilir misin ki ben elma sevmem istemiyorum...yemek ver bana diye...diyemezsin...neden o elmaya muhtaçsın...bu örnekle gelecek olursak biz rabbimize muhtacız...rabbim de bize denizler mürekkep ağaçlar kalem olsa yazılamayacak nimet vermiştir ve en başta bizi yaratan irademizin aklımız düşüncemizi veren o...ve bu nimetleri vermekle kalmayıp birde diyor ki kulum günaha girme emir ve yasaklarıma uy...sana rahmeti mle muamele edip cennetime alayım diyor...bak her şeyi veren o olduğu gibi birde sınırsız sonsuz bir mükafat vadediyor bize...ne karşılığında aklını iradeni kullan emirlerine uymak karşılığında...burada ki kar zarar dengesine bakar mısın...diyelim 70 yıl ömrün oldu...zaten 15 yıl akıl baliğ olmadın diyelim...eee iyice yaşlandın zamanı da sayarsak 50 yıl uy indirdiklerime diyor...sana sonsuzluğu vereyim diyor...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Ayrıca İnancın Gölgesinde I ve II de bu tarz sorulara çok daha detaylı cevaplar var...incelemenizi tavsiye ederim...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Evrenin bugünkü konumuna gelebilmesi için çok uğraş olması gerekiyor. Big Bang'den de anlıyoruz ki evren sadece bir kerede günümüz haline gelmiş. Ki bu milyarlarda birdir. Ateistlerin iman gücü çok kuvvetli gülücük

Panteist demek, canlıların tanrı olduğunu söyleyen bir inanç biçimidir. Neden bunu seçtiniz demek en doğrusu çünkü Allah'ın olduğuna dair argüanlar boldur. Bize bunu ispat etmen lazım.

Kelam Kozmolojik Argümanı
Hassas Ayar Argümanı
İnce Ayar Argümanı
Tasarım/Fiziksel Zorunluluk Argümanı
Günümüz Dinlere Göre Argümanı
Felsefi Argüman
ve daha nicesi...

Şimdi bize bunu ispat ettiremezsen bil ki yanlış yoldasın. Açıklamak gerekirse kelam kozmolojik argüman, evrenin genişlemesi ve bir başlangıcı olması ki bunun bir sebebi vardır o da bir seçimle olması gerekir. (bkz.Big Bang) Hassas/İnce Ayar-Tasarım Argümanı evrendeki mükemmel inceliklerdir. (Bkz.Bunlar da Mı Tesadüf?) Din Argümanı, ki bu da dinleri araştırandır her dinin bir Tanrıya inanması bir tesadüf müdür? Felsefi Argüman da İslam dinidir. Şimdi konumuza gelecek olursak İslam'a koşulsuz şartsız inanmak şarttır. Ama madem öyle inanmıyorsun o zaman gerçek anlamda iman etmiş olmazsın. Çünkü Kur'an'da Big Bang [Enbiya 30] geçmektedir. Başka bir örnek verelim.

Kur'anda ayın ışığının olmadığı, Güneşin yansıttığı [Furkan 25] geçmektedir.

Kur'anda Dünya'nın düz olmadığından bahsediliyor. [Naziat 30]

Güneşin hem kendi ekseni etrafında hem de Gecenin Gündüzün ayın bir yörüngede yüzdüğü de [Enbiya 33] Kur'anda geçmektedir.

Evrenin genişlediği ve sonsuz olmadığı da Kur'anda geçer. [Zariyat 47]

Su döngüsü de [Zümer 21, Rum 24, Hicr 22, Müminun 18, Nur 43 vs.] bahsedilmiş. Söyle bakalım senin delilin nerde?
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Alıntı:.kötüyü seçme şansı dahi vermese ve tüm güzellikleri yüklese bu bizim irademizin ortadan kalkması demektir

Ama bakın bütün mefhumları da yaratan yaratıcıdır ve ol deyice olduran bu kuvve için, hem bizi özgür iradeli hem de kötülükten muaf yaratmak mümkündür. Siz diyebilir misiniz "hem özgür iradeli hem güzellikler içinde yaratamazdı" ... Kapasitesi olmayan bir güç için dediğimin mümkün olması lazım. Mesala beni seçme şansım olsa elmayı mı armudu mu daha çok seviyorum iradesi ile yetinirim, yaradan bizi hem aynı zeka kapasitesinde hem iradeli hem de bütün kötülüklerden azad bir yerde yaratabilir-di, ol deyince oldurabiliyorsa....

Alıntı:Evet biz imtihan olarak nitelendiriyoruz...evet her insan aynı zekada güçte doğmuyor...Önceki sorunda cvp verdiğim gibi Allah boynuzlu koyundan boynuzsuz koyuna hakkını iade edeceği gibi zekası iyi olan ile olmayan arasında da adaleti sağlayacak...dediğin örnekten gidersek düşük zekalı bir çocuğa sahibiz diyelim...hadislerde geçiyor ki çocuklar cennet vesileleridir başta çocuğumuzun olması bu vesile adına 1 lütuf...sonra bizim bu durum karşında sabretmemiz ayrı sevap kaynağı...sonra artık tıp ilerledi anne karnında bile engelli olup olmadığı belli oluyor...biz kürtaj yapmadık...olduğu gibi kabul ettik çocuğu bir cana kıymadık...ve bütün insanlığı kurtarmış gibi olduk...buda sevap kaynağı...ayrıca hastalıklar ile inanan insanların günahlarının dökulduğunü söylüyor efendimiz bak ayrı sevap kaynağı...Engelli birey ve ailesine kısa bir pencereden baktığımızda perde gerisinde bunlar var...oda daha bizim görebildiğimiz bunlar var...rabbim çocuk nasip edince rızasını da artırıyor ayrıca...ve biz sabır ile ihlas ile devam edersek...mükafatın derecesini bilemiyoruz...Yani bu sabır karşısında rabbim neleri bize verecek tasadduk edecek miktarını bilmiyoruz...bize düşen işittik ve itaat ettik demek ve rabbimizin istediği gibi ümit var olmak...umarım açıklayıcı olmuştur buda...Yani o çekilen acı hak katında neleri getirecek kimbilir...ve yukarıda saydıklarimı yaparsak ötelerde paha biçilmez faydası olduğu kesin...

Ama bakın şimdi hem sınanamayacak kadar düşük zekalı masum insanların çok acılı hastalıklara tutuldukları malumdur. Bir insanı bu hale düşürüp başkalarını sınamak adaletli bir durum mu ? Ya da en basitinden kuzey kutbundaki bir ayı yavrusunu örnek veriyorum bu hayvanın doğal olarak kansere yakalanıp acılar içinde ölmesi neyin hikmetidir ? Şimdi ben bu tabloya baktığımda, "hastalıkta hayatta bir amaç gaye sınama olmadığı için bunlar tabii olaylardır" diyip geçiyorum.

Deme şu niçin söyle,
Bir nicedir ol öyle,
Bak sonuna, sabr eyle,
Mevlâ görelim n'eyler,
N'eylerse, güzel eyler...

Sizin dediğiniz cevabın edebi hâli budur, biliyorum yani sabredip gaybı Allah bilir deyip şerr'in hayrolacağına iman etmek ... yani kısaca gaybı Allah bilir deyip iman etmek. Bu zaten bu sorular için aldığım bu güne kadar tek cevap.

Alıntı:Evet haklısın kendimiz seçmedik insan olmayı...rabbim nasip etti...ama konunun derinine inecek olursak zaten bize kendimiz olmayı da o nasip etti ki...Yani haşa biz zaten vardık...irademiz vardı da rabbim bizi imtihan için dünyaya göndermedi...bizi kendimizi yaratan da o...şöyle örnek vereyim...sen çöle düştün diyelim...yoruldum harap bitap düştün aç kaldın...kimselerde yok ortada...derken biri geldi sana elma verdi...sen ona diyebilir misin ki ben elma sevmem istemiyorum...yemek ver bana diye...diyemezsin...neden o elmaya muhtaçsın...bu örnekle gelecek olursak biz rabbimize muhtacız...rabbim de bize denizler mürekkep ağaçlar kalem olsa yazılamayacak nimet vermiştir ve en başta bizi yaratan irademizin aklımız düşüncemizi veren o...ve bu nimetleri vermekle kalmayıp birde diyor ki kulum günaha girme emir ve yasaklarıma uy...sana rahmeti mle muamele edip cennetime alayım diyor...bak her şeyi veren o olduğu gibi birde sınırsız sonsuz bir mükafat vadediyor bize...ne karşılığında aklını iradeni kullan emirlerine uymak karşılığında...burada ki kar zarar dengesine bakar mısın...diyelim 70 yıl ömrün oldu...zaten 15 yıl akıl baliğ olmadın diyelim...eee iyice yaşlandın zamanı da sayarsak 50 yıl uy indirdiklerime diyor...sana sonsuzluğu vereyim diyor...

Ben çöle düştüysem kendi düşen ağlamaz ama beni alıp çölün ortasına attılarsa, atanların yaptığı "doğru" mu diye sormam mı ? Nimetleri yeyin için, şad olun onda bir sualim yok amma bizim bu dünyaya sualsiz sokuluşumuzdan bahsediyorum. Gözümüzü açtık çöldeyiz, buraya kendimiz düşmedik.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Alıntı:Ayrıca İnancın Gölgesinde I ve II de bu tarz sorulara çok daha detaylı cevaplar var...incelemenizi tavsiye ederim...

Tavsiyleeriniz, cevaplarınız ve ilginizden ötürü çok teşekkür ediyorum
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Alıntı:Evrenin bugünkü konumuna gelebilmesi için çok uğraş olması gerekiyor. Big Bang'den de anlıyoruz ki evren sadece bir kerede günümüz haline gelmiş. Ki bu milyarlarda birdir. Ateistlerin iman gücü çok kuvvetli

Şimdi ben bu kozmoloji konusundan birkaç yıl sağlam çalıştım malumatım çoktur.

Alıntı:Panteist demek, canlıların tanrı olduğunu söyleyen bir inanç biçimidir

Hayır yaratıcıyı doğrudan burada, evrende, evrenin kendisi olduğunu kabul eden içindekilerin de doğrudan "o" olduğunu kabul eden inançtır. Yeni bir şey değildir, bizim eski sofularımızda panteistti, Yunus Emre'de öyleydi Nesimi'de öyleydi... Her neyse.

Alıntı:Neden bunu seçtiniz demek en doğrusu çünkü Allah'ın olduğuna dair argüanlar boldur.

Ben elimden geldiğince kendi fikirlerimi bu konu altında paylaşmaktan itina ile kaçıyorum ama buna başka bir yerde daha cevap verdim gene vereyim, insan psikolojisini yakından inceleyince buna karar verdim.

Alıntı:evrenin genişlemesi ve bir başlangıcı olması ki bunun bir sebebi vardır o da bir seçimle olması gerekir.

Anlamadım nasıl bir seçim ? Ne seçimi

Alıntı:Hassas/İnce Ayar-Tasarım Argümanı evrendeki mükemmel inceliklerdir.

Hiç bilmem bu tip şeyleri, öyle bir iddiam yok benim.

Alıntı:Kur'anda Dünya'nın düz olmadığından bahsediliyor.

M.Ö 400 lerde bulundu o Kurandan en az bin yıl önce, büyük filozofunda linkini vermiştim ilk sayfada

Alıntı:Su döngüsü de [Zümer 21, Rum 24, Hicr 22, Müminun 18, Nur 43 vs.] bahsedilmiş. Söyle bakalım senin delilin nerde?

Eski Yunanlı balıkçıların keşfi, m.ö

Diğer ayetlere de sonra bakacağım şu an çıkmam lazim, bakayım bir paralellik var mi tabii döngüyle.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Kardeşim, insan psikolojisi ne olursa olsun. youtube'de Allah'ın varlığına ikna edici argüman diye bir video var. Oradan da bakabilirsin. Kur''andaki mükemmel incelikler de ortada. Öyle bir makalem de vardı. İnsan psikolojisiyle olacak iş değil bu. Ayrıca evrenin genişlemesi de yeni bulunmuş bir şey bilmiyorsan söyleyeyim.
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Ama bakın bütün mefhumları da yaratan yaratıcıdır ve ol deyice olduran bu kuvve için, hem bizi özgür iradeli hem de kötülükten muaf yaratmak mümkündür. Siz diyebilir misiniz "hem özgür iradeli hem güzellikler içinde yaratamazdı" ... Kapasitesi olmayan bir güç için dediğimin mümkün olması lazım. Mesala beni seçme şansım olsa elmayı mı armudu mu daha çok seviyorum iradesi ile yetinirim, yaradan bizi hem aynı zeka kapasitesinde hem iradeli hem de bütün kötülüklerden azad bir yerde yaratabilir-di, ol deyince oldurabiliyorsa....

Anlıyorum...genel olarak bu soruyu şu şekilde sorabiliriz...Allah bizi neden imtihana tutuyor...neden hem özgür iradeli ve hem güzellikler içinde yaratmadı...

Kardeşim Allah bizi kendisine layık olacak şekilde ibadet etmemiz için yarattı...kendisini tanımak ve ona layık olmak için yarattı...Dediğin gibi herkesi aynı derecede iyi ve güzel yaratabilirdi ama mülk suresi 2. ayetinde diyor ki...''sizin hanginizin en güzel ameli yapacağınızı imtihan etmek için ölümü ve hayatı yaratan odur'' diyor.Zariyat suresinde gene ''ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım diyor''... yani bizden kendisine ibadet etmemizi istiyor...İşte burada bir kabul giriyor işin içine...hani derler ya islam mantık dinidir diye...hayır islam mantık dini değil vahiy dinidir kardeşim...Allah peygamberimize vahiy yolu ile emir ve yasaklarını bildirmiştir...ayrıca neden kabul etmeliyiz başka pencereden bakarsak...insanoğlu belirli sınırları olan bir varlıktır...yani gece karanlıkta 50m öteyi göremezken,midemizde sindirime müdahale edemezken,kulağımız belli frekans altını ve üstünü duyamaz iken...yani aciz iken...burasını kabul etmemiz gerekiyor...
Birde nimetlere şükür için imtihan var...bunca nimet verilmiş bize...hayvanlar...bitkiler...organlar...eşyalar...her şey insan için bununda karşılığı olarak ibadet etmemizi istiyor rabbimiz...neden eşit yaratmadı sorusu da dediğim gibi mülk suresi ayetinde cevap buluyor...asıl adaletsizlik imtihandan sonra herkesi cennete alsa...veya cehennemine koysa olurdu...
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.