You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Müslümanlara 3 soru

Müslümanlara 3 soru

Cezalı Üye
RE: Müslümanlara 3 soru
-------------------------------------------------------------------------------------------
Ama bakın şimdi hem sınanamayacak kadar düşük zekalı masum insanların çok acılı hastalıklara tutuldukları malumdur. Bir insanı bu hale düşürüp başkalarını sınamak adaletli bir durum mu ? Ya da en basitinden kuzey kutbundaki bir ayı yavrusunu örnek veriyorum bu hayvanın doğal olarak kansere yakalanıp acılar içinde ölmesi neyin hikmetidir ? Şimdi ben bu tabloya baktığımda, "hastalıkta hayatta bir amaç gaye sınama olmadığı için bunlar tabii olaylardır" diyip geçiyorum.

Deme şu niçin söyle,
Bir nicedir ol öyle,
Bak sonuna, sabr eyle,
Mevlâ görelim n'eyler,
N'eylerse, güzel eyler...

Sizin dediğiniz cevabın edebi hâli budur, biliyorum yani sabredip gaybı Allah bilir deyip şerr'in hayrolacağına iman etmek ... yani kısaca gaybı Allah bilir deyip iman etmek. Bu zaten bu sorular için aldığım bu güne kadar tek cevap.)))
------------------------------------------------------------------------------------------
Hayvan örneği şu anlamda konumuza uygun bir örnek değil...çünkü onlarda cüz-i irade yok...onlar içgüdü ile davranıyorlar...ve onlarda tüm nebatat gibi insan için yaratılmıştır...herkes ise Allah'a ibadet için yaratılmıştır...
Mesela iki insan düşünelim...birinin çocuğu engelli diğerinin değil...önceki mesajımda da örnekler verdim...engelli çocuğa karşı sabır gösteren...kürtaj yaptırmayan...üzerine titreyen...ne biliyim Allah rızası için katlanan aile ile...hiçbir engeli bulunmayan çocuğa sahip aile bu bağlamda bir olmayacaktır...Ortada bir amaç var...rızayı ilahiye ulaşmak...sonsuz hayatta ise cennete talip olmak...70-80 senelik ahir dünya ömründe bu imtihan için...karşılığında cennet vaadi neden adaletsiz olsun ki...burada sayılı zaman sabır gösterecek o aile...ötelerde o sabrın zerre miktar dahi olsa karşılığını alacak...asıl engelli çocuğu olan ile olmayan aile bu konuda bir tutulsa adaletsiz olmaz mı? ama öyle değil...adalet tecelli edecek...

Kaybı Allah bilir ama Kuran-ı Kerim'de ayetler var...İnsan(dehr) suresinde diyor ki...sabredenler için...'' ve sabırlarından dolayı Allah onları cennetle ve ipek elbiseler ile mükafatlandırdı'' yine Al-i İmran suresi-146'da ''Allah sabredenleri sever'' diyor, yine Al-i İmran suresi-200'de '' Ey iman edenler sabredin, düşmanınıza sebat gösterin,nöbet bekleşin,Allahtan layıkı ile korkun ki, kurtuluşa eresiniz diyor'' Yine ayette Allah sabredenlerle beraberdir diyor...Başka bir ayette ise Hud suresinde...Ancak sabredip salih amel işleyenler böyle değildir...İşte onlar için bağışlanma ve büyük mükafat vardır diyor...Kuran-ı Kerim'de sabredenler için bunca nimet gösteriliyor...Bak 60-70 yıl dünya senesine...Rabbim neleri vaadediyor...sence bu adalet için yetmez mi...yada fazlası bile değil mi...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Ben çöle düştüysem kendi düşen ağlamaz ama beni alıp çölün ortasına attılarsa, atanların yaptığı "doğru" mu diye sormam mı ? Nimetleri yeyin için, şad olun onda bir sualim yok amma bizim bu dünyaya sualsiz sokuluşumuzdan bahsediyorum. Gözümüzü açtık çöldeyiz, buraya kendimiz düşmedik.

Bu soruda yukarıdaki sorularınızın başka versiyonu yani anafikir olarak aynı çıkış noktasında...yukarıda cevap verdim kendi bildiğim kadarı ile...

Dediğim gibi Fethullah Gülen Hocaefendinin inancın gölgesinde isimli 1 eserinde direk sizin sorunuz ile alakalı yerler var...daha detaylı cevaplandırılıyor orada...orayı da okumanızı isterim...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Eğer siz 100000000000000 lerce sayfa açıklama yapsanız Allah'ın hidayet ettiğinin dışında hidayete ulaşacak kimse yoktur..iman edecek olanlar için sadece küçücük bir kıvılcım yeter, etmeyecekler içinse tam tersi..

verilen cevaplar için Allah Razı olsun inş..

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 19-01-2015, Saat:09:12 PM, Düzenleyen: Gül-i Cennet.
Acemi Üye
Alıntı:Ayrıca evrenin genişlemesi de yeni bulunmuş bir şey bilmiyorsan söyleyeyim.

20. yy da bulundu biliyorum öncesinde stabil evren modeli vardı, ayete baktım ama arapçam yok, türkçesinde birkaç şekilde çevrilmiş. Bilmiyorum bir şey diyemeyeceğim, burada bahsedilen evrenin genişlemesi mi ? Değil mi ? Buna ben karar veremem. Arapça etimolojisi de dili de bilmiyorum, buradaki gök bizim evren dediğimiz yapıyı karşılar mı ?.. Mesala adamın biri de göğü ve yerin birbirinden ayırmayı bigbang olarak yorumlamış ki bigbang zamanında ne yer ne gök ne de bunları o zaman için var edebilecek atom yapısı mevcuttu. Yerin ve göğün birbirinden ayrıldığı bir zaman dilimi de yok. Bana bu konular fazlasıyla yorum gibi geliyor gene de bilemem, bu konularda(kur'an) uzmanda değilim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Alıntı:..İşte burada bir kabul giriyor işin içine...hani derler ya islam mantık dinidir diye...hayır islam mantık dini değil vahiy dinidir kardeşim...

Alıntı:Hayvan örneği şu anlamda konumuza uygun bir örnek değil...çünkü onlarda cüz-i irade yok...onlar içgüdü ile davranıyorlar...ve onlarda tüm nebatat gibi insan için yaratılmıştır...herkes ise Allah'a ibadet için yaratılmıştır...
Mesela iki insan düşünelim...birinin çocuğu engelli diğerinin değil...önceki mesajımda da örnekler verdim...engelli çocuğa karşı sabır gösteren...kürtaj yaptırmayan...üzerine titreyen...ne biliyim Allah rızası için katlanan aile ile...hiçbir engeli bulunmayan çocuğa sahip aile bu bağlamda bir olmayacaktır...Ortada bir amaç var...rızayı ilahiye ulaşmak...sonsuz hayatta ise cennete talip olmak...70-80 senelik ahir dünya ömründe bu imtihan için...karşılığında cennet vaadi neden adaletsiz olsun ki...burada sayılı zaman sabır gösterecek o aile...ötelerde o sabrın zerre miktar dahi olsa karşılığını alacak...asıl engelli çocuğu olan ile olmayan aile bu konuda bir tutulsa adaletsiz olmaz mı? ama öyle değil...adalet tecelli edecek...

Kaybı Allah bilir ama Kuran-ı Kerim'de ayetler var...İnsan(dehr) suresinde diyor ki...sabredenler için...'' ve sabırlarından dolayı Allah onları cennetle ve ipek elbiseler ile mükafatlandırdı'' yine Al-i İmran suresi-146'da ''Allah sabredenleri sever'' diyor, yine Al-i İmran suresi-200'de '' Ey iman edenler sabredin, düşmanınıza sebat gösterin,nöbet bekleşin,Allahtan layıkı ile korkun ki, kurtuluşa eresiniz diyor'' Yine ayette Allah sabredenlerle beraberdir diyor...Başka bir ayette ise Hud suresinde...Ancak sabredip salih amel işleyenler böyle değildir...İşte onlar için bağışlanma ve büyük mükafat vardır diyor...Kuran-ı Kerim'de sabredenler için bunca nimet gösteriliyor...Bak 60-70 yıl dünya senesine...Rabbim neleri vaadediyor...sence bu adalet için yetmez mi...yada fazlası bile değil mi...

Kabul ediyorum bunu tamamen kabul ediyorum, bu mantıklı güzel bir cevap. "İlmimizin yetmeyeceği noktalar var, müslümanlar her durumda sabretmeli" ... Bunu Müslümanların bu konulara cevabı olarak pek iyi belledim. Ama kişisel olarak "O'nun bir bildiği vardır" demeyi mantığıma yediremiyorum, hazmedemiyorum. . Öldükten sonra öbür taraf varsa sadece fikir suçundan sonsuza dek yanacağım gülücük Ama aklıma oturtamadığım, mantığımın hazmetmediği bir şeyi de kabul edersem riyâkar olurum.

Tekrar tekrar, cevaplarınız ilginiz sabrınızdan ötürü müteşekkirim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 19-01-2015, Saat:06:24 AM, Düzenleyen: cokpisatayis.
Cezalı Üye
[/quote]Kabul ediyorum bunu tamamen kabul ediyorum, bu mantıklı güzel bir cevap. "İlmimizin yetmeyeceği noktalar var, müslümanlar her durumda sabretmeli" ... Bunu Müslümanların bu konulara cevabı olarak pek iyi belledim. Ama kişisel olarak "O'nun bir bildiği vardır" demeyi mantığıma yediremiyorum, hazmedemiyorum. . Öldükten sonra öbür taraf varsa sadece fikir suçundan sonsuza dek yanacağım gülücük Ama aklıma oturtamadığım, mantığımın hazmetmediği bir şeyi de kabul edersem riyâkar olurum.

Tekrar tekrar, cevaplarınız ilginiz sabrınızdan ötürü müteşekkirim.
[/quote]

Selamun Aleyküm...önceki cevaplarımda kendimizden örnek vererek kısıtlılıklarımızı anlatmıştım...Hepimiz aciz insanlarız...O kadar zengın olan nemrut'u bir sinek öldürmedi mi...yada şu adna bir ara kuş gribi vardı...şimdi ebola salgını...bizden kat be kat küçük virüs yada bakteriler bunlara neden olmuyor mu...işte bunlar hep acizliğimize örnekler...Dünya hayatında bile mantığımızın almadığı bir sürü kabul ettiğimiz paradigmalar yada fizikte kimyada kanunlar var...varsayılan kanunlar vs...
Ayrıca konuya başka perspektiften bakarsak aklımızın ermediği bir mesele için mantıki olmadığını belirtmekte doğru değildir ki...yukarıda söylediğim gibi fizik kimya ve matematikte bir sürü örneği var...peki biz bu teoremlere akıl ermiyor diye...mantık almıyor diye...fizik kimya ve metamatiği ilimleri mantık dışı...akıl dışı olduğunu iddia ediyor muyuz...? hayır...
Ayrıca akıl her şeye tek başına erseydi zaten peygamberlere ihtiyaç kalmazdı...herkes okur...ve uygulardı Kuran-ı Kerim'i...hepimiz belli alanlara haiziz...
Başka şekilde ise akllın almadığı mantığın almadığı alanların varlığı aynı zamanda imtihanın da olduğunun göstergesidir...Kulluğun test edilmesi içinde gereklidir...yoksa insan aklına mı iman ediyor...Kuran-ı Kerim'e mi teslim oluyor...bunu da sınamış oluyor Rabbim...
Mesela Kuran'dan içkinin haram kılınma meselesini ilmen açıklayabiliriz...ama sabah namazının neden 2 rekat sünnet ve 2 rekat farzdan oluştuğu akla tabi bir mesele değildir...kabul gerekir...
inşAllah...faydalı olmuştur...bu sefer pek toparlayamadım...karışık oldu ama kusura bakmayın...sorunuz olursa her zaman yardımcı olmaya çalışırız vesselam...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Alıntı:Son olarak şunu söylemek istiyorum. Öncelikle birşey belirtmek istiyorum. Ben münazaranıza Brezilya'dan katılıyorum. Ve burada saat 3 civarlarında birşey ararken tevafuk ya bu forum ile karşılaştım daha sonra senin açtığın konu gözüme çarptı. Yazdığın sorularla beraber bütün mesajlarıda dikkatlice okudum. Ve cevap vermeye karar verdim. Daha sonra üye olup yazmaya başladım. Garib ama yaklaşık 3 saattir bu mesajı yazmak için uğraşıyorum. Aslında; tamamen kendi cümlelerimle her soruna cevap yazdım ama tevafuk'ya birşey oldu hepsi birden silindi.. Ama pes etmedim Allah(c.c.)'ın yardımıyla ikinci defa hazırladım ve inşa'Allah bu defa daha doyurucu oldu.. Umarım faydalanırsın.. Saygılarımla..

Çok teşekkür ederim, gayretlerinizden çabanızdan ötürü

İki cevapta aynı temada, aslında hep aynı cevabı alıyorum yani "yaratıcı uludur, ilmine aklımız yetmez bize düşen ancak iman etmektir..." Konunun başından beri hiç itirazım olmayan bir cevaptır, mantıklıdır da.

Alıntı:Allah’ın hiç kimseye ihtiyacı olmadığına göre, hiç kimseye özel bir garazı da olmaz.

Muhakkak, bir yaratıcı varsa garazı da olamaz. Benim " yaratan iyi mi kötü mü" diye sualim yoktur zira mantıksız bir sual olur, daha ziyade "böyle bir düzenin öyle bir yaratıcısı olur mu?" 'ya çıkıyor benim sorular ucu.

Alıntı:Allah -ibret dersi gibi bir hikmete binaen- zeka özürlü olarak yarattığı insanları imtihandan muaf tutmakta ve onları imtihansız olarak cennete koyacaktır.

O noktada bir şey dediğim yok benim demek istediğim sınava tabi olmadıkları halde neden bu dünyada acı çekerler ? Hakiki amaç başkalarını sınamak ise bu hak mıdır ? Mesala kuzey kutbunda kanser olup ölen bir hayvanın üzerinden sınanacak bir insanda yoktur o halde o zavallı hayvan neden acılar çeker ?

Alıntı: Âdil bir imtihanın asgari şartlarını yerine getirilmesi için gereken akli, kalbi, ruhi donanımlara sahip olduktan sonra, bazılarına fazladan akıl, zekâ ve üstün bir ruh cevherinin verilmesi bir haksızlık değildir.

Yok bunu sorum ile aynı kapıya çıkmıyor, benim sual ettiğim sınanamayacak canlıların eziyet çekmesi.

Videolara da baktım, ikisi de sorumun pek yakınından geçmiyor. Yani şöyle ki birinde "Allah niye her şeyi bir anda düzeltmiyor" diyor genç adamda işte iyiyi-kötüyü ayırmak içi, biz kendimize şahit olalım diyor vs... Ben bu verilen cevabı da işin içine katıyorum yani tamam yaratıcının bizi sınamasına gerek yok lakin bizi sınanabilecek canlılar olarak var etmesine de gerek yok. Her türlü sınırdan münezzeh olan kuvve için terimlerin, sınırların, kapıların, eşiklerin... bir anlamı olabilir mi ? Olmaz. Her halukârda hem özgür iradeli hem her türlü kötülükten muaf / azad yaratabilirdi.

3. sorum ise neden bize sual edilmeden yaratıldığımız idi yani "neden bizi yarattı" değil. Neden bize sual etmeden yarattı ? Ben bu sınava girmeyi kendim seçmedim gözümü açtım buradayım bana sorulmadı ki "girecek misin girmeyecek misin" diye. Madem benim iradem var ne ediyorsam kendime ediyorum ve bundan ötürü yargılanacağım o halde ben ne dünyaya gelmek ne cehennem ne de cennetle uğraşmak isteyebilirdim.

Ah, Tanrı dünyayı yeniden yarataydı,
Yaratırken de beni yanında tutaydı;
Derdim: Ya benim adımı sil defterinden,
Ya da benim dilediğimce yarat dünyayı. (Hayyam)

İrade budur değil mi ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Alıntı:Selamun Aleyküm...önceki cevaplarımda kendimizden örnek vererek kısıtlılıklarımızı anlatmıştım...Hepimiz aciz insanlarız...O kadar zengın olan nemrut'u bir sinek öldürmedi mi...yada şu adna bir ara kuş gribi vardı...şimdi ebola salgını...bizden kat be kat küçük virüs yada bakteriler bunlara neden olmuyor mu...işte bunlar hep acizliğimize örnekler...Dünya hayatında bile mantığımızın almadığı bir sürü kabul ettiğimiz paradigmalar yada fizikte kimyada kanunlar var...varsayılan kanunlar vs...
Ayrıca konuya başka perspektiften bakarsak aklımızın ermediği bir mesele için mantıki olmadığını belirtmekte doğru değildir ki...yukarıda söylediğim gibi fizik kimya ve matematikte bir sürü örneği var...peki biz bu teoremlere akıl ermiyor diye...mantık almıyor diye...fizik kimya ve metamatiği ilimleri mantık dışı...akıl dışı olduğunu iddia ediyor muyuz...? hayır...
Ayrıca akıl her şeye tek başına erseydi zaten peygamberlere ihtiyaç kalmazdı...herkes okur...ve uygulardı Kuran-ı Kerim'i...hepimiz belli alanlara haiziz...
Başka şekilde ise akllın almadığı mantığın almadığı alanların varlığı aynı zamanda imtihanın da olduğunun göstergesidir...Kulluğun test edilmesi içinde gereklidir...yoksa insan aklına mı iman ediyor...Kuran-ı Kerim'e mi teslim oluyor...bunu da sınamış oluyor Rabbim...
Mesela Kuran'dan içkinin haram kılınma meselesini ilmen açıklayabiliriz...ama sabah namazının neden 2 rekat sünnet ve 2 rekat farzdan oluştuğu akla tabi bir mesele değildir...kabul gerekir...
inşAllah...faydalı olmuştur...bu sefer pek toparlayamadım...karışık oldu ama kusura bakmayın...sorunuz olursa her zaman yardımcı olmaya çalışırız vesselam...

Çok güzel bir konuya değindiniz, mantığımızın alamadığı şey olmayacak diye bir kaide mi var ? Yok. Kesinlikle haklısınız. Bizim mantığımız tabiatın gerçekleri ile örtüşecek diye en küçük bir kural yok. Bilhassa fizikite atom altı dünyayı keşfettiğimizde çoğumuzun ne mantığı bunu anladı ne halihazırdaki matematik kuralları ile açıklayabildik ama "GÖZLEMLİYORDUK" ve oradaydı. Mantığımızın alıp almamasının hiç bir önemi yoktu o oradaydı. Şimdi bilim böyledir işte, elinize bir kab alırsınız 3 kilodur, şu moleküler yapılardan oluşuyordur... "gözlem". Değil mi onu reddedebilir misiniz ? Felsefe yaparsanız ederseniz ama bilim edemez. Bilim veriyi verir siz onu mantıklı bulun bulmayın edin etmeyin, sizin felsefeniz.

Bilimde işler böyle de felsefe de farklı mı ? Mesala bana zulmeden insanların bu hayatın ötesinde cezalarını çekmesi çoook mantıklı geliyor. Keza iyilik yapıp kıt kanaat geçinen insanların da mükafatlandırılması bir o kadar mantıklı geliyor. Aynı şekilde "biz canlılar acıkıyoruz, yemezsek yaşayamayız o halde aç canlı kalmasın" demekte mantıklı geliyor ama ben böyle deyince dünya devletleri "çok mantıklı bırakın savaş ekonomisini, daha çok rant etme piyasasını dünyada aç açıkta insan kalmasın" demiyorlar. Veya gökten insanların önlerine yemekler düşmüyor.

Kabul ediyorum ne felsefe de ne bilimde inanın mantığı hakikat ile birebir örtüşecek diye bir kaide yoktur bunu reddedemem ancak burada sizin anlattığınız durum ile benim anlattığım arasında çok kritik bir fark var.

Benim mantığım kabul etmese de bilim bana gösteriyor, al ister kabul ister etme değil mi ?

Benim mantığım kabul etmese de dünyanın hali ortada, bak gör ister kabul et ister etme.

Ama ben bir yaratıcıyı, öbür tarafı gözlemleyemiyorum o yüzden bu iş sadece inanca kalıyor. Olay burada kopuyor. Hem mantığa uymayınca hem de gözlemlenemeyince onu kabul etmem "benim için" riyâ olur.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.