Ama bakın şimdi hem sınanamayacak kadar düşük zekalı masum insanların çok acılı hastalıklara tutuldukları malumdur. Bir insanı bu hale düşürüp başkalarını sınamak adaletli bir durum mu ? Ya da en basitinden kuzey kutbundaki bir ayı yavrusunu örnek veriyorum bu hayvanın doğal olarak kansere yakalanıp acılar içinde ölmesi neyin hikmetidir ? Şimdi ben bu tabloya baktığımda, "hastalıkta hayatta bir amaç gaye sınama olmadığı için bunlar tabii olaylardır" diyip geçiyorum.
Deme şu niçin söyle,
Bir nicedir ol öyle,
Bak sonuna, sabr eyle,
Mevlâ görelim n'eyler,
N'eylerse, güzel eyler...
Sizin dediğiniz cevabın edebi hâli budur, biliyorum yani sabredip gaybı Allah bilir deyip şerr'in hayrolacağına iman etmek ... yani kısaca gaybı Allah bilir deyip iman etmek. Bu zaten bu sorular için aldığım bu güne kadar tek cevap.)))
------------------------------------------------------------------------------------------
Hayvan örneği şu anlamda konumuza uygun bir örnek değil...çünkü onlarda cüz-i irade yok...onlar içgüdü ile davranıyorlar...ve onlarda tüm nebatat gibi insan için yaratılmıştır...herkes ise Allah'a ibadet için yaratılmıştır...
Mesela iki insan düşünelim...birinin çocuğu engelli diğerinin değil...önceki mesajımda da örnekler verdim...engelli çocuğa karşı sabır gösteren...kürtaj yaptırmayan...üzerine titreyen...ne biliyim Allah rızası için katlanan aile ile...hiçbir engeli bulunmayan çocuğa sahip aile bu bağlamda bir olmayacaktır...Ortada bir amaç var...rızayı ilahiye ulaşmak...sonsuz hayatta ise cennete talip olmak...70-80 senelik ahir dünya ömründe bu imtihan için...karşılığında cennet vaadi neden adaletsiz olsun ki...burada sayılı zaman sabır gösterecek o aile...ötelerde o sabrın zerre miktar dahi olsa karşılığını alacak...asıl engelli çocuğu olan ile olmayan aile bu konuda bir tutulsa adaletsiz olmaz mı? ama öyle değil...adalet tecelli edecek...
Kaybı Allah bilir ama Kuran-ı Kerim'de ayetler var...İnsan(dehr) suresinde diyor ki...sabredenler için...'' ve sabırlarından dolayı Allah onları cennetle ve ipek elbiseler ile mükafatlandırdı'' yine Al-i İmran suresi-146'da ''Allah sabredenleri sever'' diyor, yine Al-i İmran suresi-200'de '' Ey iman edenler sabredin, düşmanınıza sebat gösterin,nöbet bekleşin,Allahtan layıkı ile korkun ki, kurtuluşa eresiniz diyor'' Yine ayette Allah sabredenlerle beraberdir diyor...Başka bir ayette ise Hud suresinde...Ancak sabredip salih amel işleyenler böyle değildir...İşte onlar için bağışlanma ve büyük mükafat vardır diyor...Kuran-ı Kerim'de sabredenler için bunca nimet gösteriliyor...Bak 60-70 yıl dünya senesine...Rabbim neleri vaadediyor...sence bu adalet için yetmez mi...yada fazlası bile değil mi...
Ama aklıma oturtamadığım, mantığımın hazmetmediği bir şeyi de kabul edersem riyâkar olurum.