You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Mevlana Celaleddin (2015) Dizisi Geliyor

Mevlana Celaleddin (2015) Dizisi Geliyor

Cezalı Üye
RE: Mevlana Celaleddin (2015) Dizisi Geliyor
"hata" kelimesini de "yanlış" kelimesini de kullanabilirsiniz o da bir beşerdir "zelle" derseniz edepten söylenir bu da hoştur ayrıca doğrunun zıddı nedir? "yanlış" işte bu anlamda her sözü "doğrudur" demek aşağıdaki rivayet ile çelişiyor yoksa doğrunun zıddı olarak "yalan" kelimesini kullanmak istediğimi düşünmeyin

Rafi b. Hadiç (r.a.)’den şöyle bir rivayet naklolunmaktadır: Allah’ın Peygamber’i Medine’ye geldi. Medineliler hurma ağaçlarını erkek hurma çiçekleri ile aşılıyorlardı. Rasulüllah (s.a.v.) onlara: “Ne yapıyorsunuz?” diye sordu. Onlar: Biz bunu (eskiden beri) yapar dururuz dediler. Rasulüllah (s.a.v.): Umulur ki siz bunu yapmasaydınız da yine hayır olur” buyurdu. Bu söz üzerine onlar bu telkih (aşılamayı) işini yapmayı terk ettiler. Sonunda hurma ağaçları meyvelerini silkip döktüler. Ve bu yüzden halkın azıkları eksildi. Bu durumu Peygamber’e zikrettiler. Bunun üzerine Peygamber: “Ben ancak (sizin gibi) bir beşerim. Ben sizlere dininizden herhangi bir şey emrettiğim zaman onu derhal alıp kabul ediniz. Sizlere (teşri olmak üzere değil de dünya işleri ile ilgili olarak) re’y nevinden herhangi bir şey ile emredersem, şüphe yok ki ben de ancak bir beşerim” buyurdu
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
O halde peygamberlerde yanılırlar hata ederler demek yanlış anlaşılıyor, cümleyi daha anlaşılır bir şekilde söylemek gerek.

Mesela, peygamberler hiçbir zaman ilâhî konularda hata etmezler, günah işlemezler, ismet sıfatı ile sıfatlandırılmışlardır. Ancak ahireti ilgilendirmeyen dünyevi konularda insan olmak hasebi ile zelle işlemiş olabilirler.

Bence bu şekilde yada başka ayrıntılı şekilde iyice açıklayarak konudan bahsetmek gerek.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Kodoo bu kadar yazışmadan sonra diziyi seyretmezsem içimde kalacak türkçesi ne zaman çıkacak merak ettim seyredelim bari.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Evet konu çok hassas.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Petro'nun bu lafları imanının gereğinden söylediğini düşünüyorum. Kendisi batın-zahir ilişkisini ve bir çok meseleyi çözemediğinden ortada İslam'a aykırı bir durum olduğunu sanıyor ve Allah dostu Mevlana'yı hiç anılmaması gereken bir kelime ile "müşriklik" ile anıyor. Aslında ortada bir kötü niyeti yok. İslam'a aykırı olmak istemiyor. Mesela Muhyiddin Arabi, "Eğer yarın Cenab-ı Hak izin verirse önce beni inkar edenlere şefaat edeceğim" diyor. Çünkü kendisine yapılan tarizlerin büyük kısmının iyi niyetle ve iman gayretiyle yapıldığını" söylüyor. Hallac da aynı şeyi söylüyor, idamına hükmedildiğinde, sonunu görmek için etrafında toplanan insanlara bakarak, her şeyin sahibine şöyle itica etti "Rabbim! Şu kulların, dinlerine olan bağlılıkları yüzünden beni öldürmek için buraya toplanmışlar. Bunlara merhamet et. Eğer bana açtığın sırları bunlara da açsaydın, veya onlardan gizlediklerini benden de gizleseydin bu hal başıma gelmezdi. Yaptığın bütün işler için sana sonsuz hamd olsun." Hazreti Mevlana ise, "Ben hakiki insanlığı benliğimden geçmekte buldum. Onun için varlığı yokluğa feda ettim. Bütün padişahlar kölelerinin kölesidirler. Bütün halk da kendileri için ölenler uğrunda ölürler. Bütün padişahlar kendilerine hürmet edene hürmet eder, tevazu gösterirler. Bütün halk da kendilerine hayran olanların hayranıdırlar. Kuşları gafil avlamak için önce avcı bizzat kendisi kuşlara av olur. Yani bir sürü tuzak kurmaya kendini feda eder. Güzeller, aşıkların candan feda eder. Güzeller, aşıkların candan talibi, maşuklar da aşıkların avıdır. Herkimi aşık görürsen, onun maşuk da olduğunu bil. Çünkü o bir bakıma aşık, bir bakıma maşuktur. Susamışların cihanda su aradıkları kadar su da susamışları arar. Madem ki aşık O'dur, sen sus. Madem ki O senin kulağını çekiyor, sen kulaktan başka bir şey olma. Seli bağla ve durdur. Akıp da azgınlaşacak olursa rüsvaylık olacak, her taraf yıkılacak. Her taraf yıkılıp viran olacak diye ben niye kaygılanayım? Viranelerin altında sultanlara layık hazine bulunur. Hak aşkına dalan daha fazla dalmak ve can denizi gibi dalgalanmak ister. Can denizinin dalgaları gibi alt üst olmak ister. Denizin altı mı daha güzeldir, yoksa üstü mü? Onun oku mu daha güzeldir, yoksa siperi mi? Ey gönül, neş'eyi beladan ayrı görecek olursan vesveseden paramparça olursun. Eğer murada ermekte şeker tadı varsa, murada erememek de sevgilinin muradı değil midir? O sevgilinin her yıldızı yüzlerce hilalin diyetidir. Hatta bütün alemin kanını dökmek ona helaldir. Biz kıymetimizi de bulduk, kanımızın bedelini de. Bu sebeple can feda etmeye koştuk. Dostum, aşıkların hayatı ölmektedir. Sen gönül vermeyince gönül bulamazsın. Ben sevgilimin gönlünü aradım. Rızasını kazanmaya çalıştım. O ise bin türlü naz ve istiğna ile her türlü bahaneler buldu. " Bu akıl da, can da senin aşkına dalıp gitmiştir" dedim. "Git git! Bana böyle masalları okuma" dedi. "Ben senin ne düşündüğünü bilmez miyim? Ey biri iki gören şaşı bakışlı, söyle bakalım Dost'u nasıl görebiliyorsun? Ey ağır ruhlu, sen onu çok basit görüyorsun. Çünkü Çok ucuz bulmuşsun. Ucuz olan ucuz verir. Bir çocuk, bir mücevheri bir somun ekmeğe değişiverir." Ben bir aşkla dalmışım ki, evvelkilerin de, sonrakilerin de aşkı ona dalmıştır. Ben bu sırları topluca ve kısaca söyledim. İncelikleri genişçe anlatılacak olursa anlatanın dili, dinleyenin de anlayışı kabiliyeti yanar. Ben leb diyecek olsam, maksadım leb-i deryadır. Yani denizin kenarı. Eğer la diyecek olursam muradım illa demektir. Ben tadın sonsuzluğu sebebiyle ekşi yüzlü oturuyorum. Söylenecek sözün çokluğundan dolayı sükut ediyorum. Bizim tadımız, ekşi yüzlülük perdesi altında iki cihandan da gizli kalsın. Her söz her kulağa girmesin diye ledünni sırların yüzde birini söylüyorum"
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 12-12-2015, Saat:04:09 PM, Düzenleyen: dakik.
Yönetici
Ben alt yazıdan tercümeden anlamam ki, eğer bir gelişme olursa paylaşırsan seyrederiz. Allah razı olsun.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Merakla bekliyorum.inş en kısa zamanda Türkce dublaj lı olanı çıkar -desekte alt yazılı olanınada razıyız..gülücük

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 11-01-2016, Saat:07:29 PM, Düzenleyen: Gül-i Cennet.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.