Ancak onlar, işlerini kendi aralarında (farklı) kitaplar halinde böldüler; her bir grup, kendi ellerinde olanla yetinip sevinmektedir ( 23/53)
Allah-u teala Kitabında işlerini aralarında parçalayıp çeşitli kitaplara ayıran ve her gruptan kendi yanında bulunanla sevinen kimseleri yermiştir Ayetteki 'Ez-Zebur' kelimesi, tasnif edilmiş kitaplar demektir ki, bu kitaplar sebebiyle Allah'ın Kitabı ve Rasulünün sünnetinden yüz çevirip vazgeçtiler Allah başka bir ayette: Ey Rasuller! temiz şeylerden yiyin ve salih amel yapın Çünkü ben yaptıklarınızı bilmekteyim İşte bu ümmetiniz bir tek ümmettir Ben de sizin Rabb'inizim, benden korkun (23/53) Fakat işleri aralarında parçalayıp çeşitli kitaplara ayırdılar Her grup kendi yanında bulunla sevinmektedir ' diye buyurmaktadır Hak teala, bu ayette Rasullere ve onların ümmetlerine temiz helal şeyleri yemelerini; salih amel işlemelerini; sadece kendisine kulluk ederek kendi emrine itaat etmelerini emretmiştir Ayrıca dinlerinde tefrikaya düşmemelerini hem Rasullere hem de onların ümmetlerine emretmiştir . Rasuller ve onlara tabi olanlar, Allah-u tealanın emrine imtisal edip rahmetine ererek geçip gittiler Sonra nesiller türedi, onlar ( 23/53) işlerini aralarında parçalayıp çeşitli kitaplara ayırdılar. Her grup kendi yanında olanla sevinmektedir Mealindeki ilahi kelamın hükmü tahakkuk etti Bu ayetleri tefekkür eden ve günümüz gerçeğine uyarlayan kimseye gerçeğin ne olduğu zahir olur ve kendisinin hangi gruptan olduğunu iyi bilir .
Peki Rabbimiz bizden neyi istemektedir ?
Allah-u teala şöyle buyuruyor: 'İçinizden hayra çağıran, iyiliği emreden, kötülükten men eden bir topluluk olsun İşte onlar felaha erenlerdir ( 2/104) Allah-u teala bu ayette ümmet içerisinde hayra davet ederek iyiliği emreden bir cemaati diğer insanlardan istisna ediyor ve bunları felah ile özleştiriyor Hayra davet edenler kuşkusuz Allah'ın Kitabı ve Rasulünün sünnetine davet edenlerdir Falan ve filanın görüşüne davet edenler değildir
Ve işte ümmetiniz tek bir ümmettir Ben de sizin rabbinizim, bana ibadet edin, bana sığının(Enbiya–92)
Yardımı istenen sadece Allah-u tealadır
Esselamu Aleykum