Zaten ayrı olduğunu belirtmek için de sandık başlığıdanki yazılanları okudu isen dedim.
Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Kedi pis midir?
Kedi pis midir?
Zaten ayrı olduğunu belirtmek için de sandık başlığıdanki yazılanları okudu isen dedim.
Hadis diyelim ki sahihtir ki yine de neticesi hatalı olabilir.
Hemen "Peygamber hata yapar mı?" diye çıkışmaya gerek yok.
O da beşer. Onlar da yer, içer,gezer,evlenirler vb...
Talha b. Ubeydullah, “Resûlullah’la birlikte hurmalıklarının başında bulunan bir kavme uğradım.” diyor. Allah Resûlü (s.a.s.), (orada bulunanlara bahçelerinde çalışanlarla ilgili olarak) “Bunlar böyle ne yapıyorlar?” dedi. Onlar da, çiçeğin erkeğini dişininkine aktarmak suretiyle aşılama yaptıklarını söylediler. Bunun üzerine Resûlüllah Efendimiz, “Bunun bir fayda sağlayacağını zannetmiyorum.” buyurdular. (Aşılamayla uğraşan kişiler) Resûlüllah’ın bu haberini alınca yapmakta oldukları işi terkettiler. Sonra (onların aşılamayı) terkettikleri haberi Resûlüllah’a ulaştırılınca şöyle buyurdu: “Bu, onlara bir fayda temin ediyorsa bunu yapsınlar. Ben sadece bir zannımı (kanaatimi) ifade ettim, beni zannımdan dolayı muaheze etmeyin. Ancak size Allah adına konuştuğumda onu alınız/tutunuz, zira ben O’na asla yalan isnat etmem (Müslim, “Fedail”, 139; İbn Hanbel, Müsned, 1: 162; İbn Mace, “Ruhûn”, 15).
Ve bu konuda tıbben iki de gerçek var:
1-Kedinin ağzı antiseptiktir.
2-Dışkısından parazit bulaşabilir.
Hadisten de iki durum anlaşılıyor:
1-Kedi kaptan suyu sadece içti. Sadece Antiseptik dilini suya soktu.(Orasını burasını sokmadı.)
2-Bu sudan abdest alınabildi.
Yani Hz. Muhammed kedinin temiz olduğu kanaatindeydi ama kedi makatını yalar oradan ağzından suya geçer o değişik bir olay.
1-Kedinin temiz olduğu Hz. Muhammedin kanaatidir.
2-Ayrıca diyor:"Kedi de ev eşyasından biridir, bir şeyi kirletmez ve murdar da yapmaz..."
O zaman bir ev eşyası düşüneceğiz. Dolap bir ev eşyasıdır. Doğasında bir şeyi kirletmez ama toz bulaşır vs bir şey olur. Ev eşyası da doğasının dışında kirlenir.
Yani burada Hz. Muhammed, kedinin doğasında temiz olduğunu söylüyor. Parazit, mikrop bunlar kediyi hasta edebilir ama kedi bunları doğasında üretmez.
Sonuç olarak Hz. Muhammed doğru bir kanaatte bulunmuştur ama bazen yanlış kanaatte bulanabileceğini kendisi söylüyor.
Onun kanaatlerinden biri olan bu konuda günümüz kedinin temiz olduğudur ki bu da doğrulandı.
ama parazit gibi bir sıkıntı da var.
Günümüzde bunu biliyorsan kanaat kısmen doğru olur.
Her şeyde olduğu gibi kısmen doğru kanaatin de elbette bir hikmeti vardır.
Ondan doğacak sıkıntının da. Bilmiyorum benim inancıma göre böyle. Sizinkini bilmem.
Bu hikmet nedir?
İncelemekte olduğumuz hurmaların aşılanmasıyla ilgili hadislerinde olduğu gibi, hastalığın arkasında da sebepleri yaratan asıl kudreti görmeyip, sadece sebeplere saplanıp kalan zihinleri uyarmaktadır. "Sadece, beşerim, yaratılanı gör. O’na asla yalan isnat etmem. bu da bir kanaattir" anlamı çıkmaktadır.
Mesela "Allah sizin dış görünüşünüze bakmaz, fakat kalplerinize ve işlerinize bakar." hadisinde Allah adına konuşmuştur ve burada bir kanaat yoktur.
Hz. Muhammedin getirdiği sünnetler belirli bir düzeni amaçlar.
Kanaatler ise öznel yorumlarını. Yoksa herkes kendine göre kanaat getirebilir.
"Kıyamette kulun ilk sorguya çekileceği ibadet, namazdır. Namazı düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namazı düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez."
hadisi de bir kanaat değildir. Allah adına konuşmaktır.
Mesela Kuran'da namaz var. Hz. Muhammed, demiş ki:"Secdede bunları okuyun." bu ise bir sünnet olur ama kanaat sünnet olmaz.
Yani Hz. Muhammed, kediyi temiz bir hayvan olarak kabul etmiş ve içtiği suyu da. Ben edemeyebilirim ve bundan dolayı bir günaha girmem. Çünkü kanaatin sünnetle bir alakası yok.
Hz. Muhammedin kendine kanaatleri sünnetle karıştırılmamalı ama konu karıştırılmaya çok müsait
Süraka b. Malik b. Cu'şum Hz. Peygamber (s.a.v.)'in yanına gelerek, "Allah'ın Elçisi bize şunları öğretti" diye anlattı. Orada bulunan bir adam onunla alay ederek, "O size tuvalete naşıl çıkılacağını da öğretiyor mu?" diye sordu. Bunun üzerine Süraka b. Malik (r.a.), "Evet, onu hak peygamber olarak gönderene yemin olsun ki, O bize tuvalette sol tarafa yaslanıp sağ ayağımızı dik tutmamızı emretti" demiştir. (Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr, VII, 136; Mecmau'z-zevâid, I, 206)
Bu düşünce de kanaat gibi dursa da sünnettir. Allah resulü bizzat öğretmiştir. Hatta bugün tıpta da sağ tarafı 'pozitif', sol tarafı ise 'negatif 'enerjiye sahip olması hikmeti bunu destekliyor.
Yoksa kedi temiz demek bir görüştür. Evet genel anlamıyla doğru ama aynı kedi parazit bulaştırabilir. Yani öğrettikleri genel olarak sünnet. Bunu da ince eleyip sık dokuyacaksın. Tefekkür edeyeceksin. Mesela Resulüllah (s.a.s) gümüşten yüzük yaptırdı. Kaşına “Muhammed Resulüllah” yazısını nakşettirdi ve buyurdu ki: “Hiçbir kimse yüzüğüne aynısını nakşettirmesin. Yani bu bir düşüncedir sünnet değil.
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Ve senin;Peygamber efendimiz yanlış söyleyebilir sözüne de katılmıyorum çünkü peygamber efendimizi uyaran Allah var.NOKTA!
Ayrıca kedi abdest suyunun içine düşmüş ve madem kalbin mutmain olmuyor gider yeni su doldurursun çok mu zor yani
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
E madem bu kadar biliyordun ne diye böyle bir konu açtın?
Arkadaşım ne yapmak istiyorsan açıkça yap böyle alengirli işlere neden girişiyirsunuz.
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Sen olarak foruma devam etmek istersen buyur devam et.
Konu kilit.
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi