You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

KABUKLU DENİZ HAYVANLARI

KABUKLU DENİZ HAYVANLARI

Acemi Üye
KABUKLU DENİZ HAYVANLARI
ARKADAŞLAR,
Benim dini eğitimim yok. Matematik-fizik bazlı ağır bir eğitim aldım. Ancak müslüman bir aileden geliyorum ELHAMDÜLİLLAH müslümanım. Dini bilgilerim bulabildiğim,rastgele dini kitapları okumaktan ibarettir.

Bu nedenle zaman zaman dini konularda tereddütlü kaldığım bazı sorunlarım olmuştur.Bu sorular için bazı islami sitelere girip cevap aradım,ancak aldığım cevaplar yetersiz ve basma-kalıp oldu.Sorularıma islami açıdan daha bilimsel cevaplar alırım umuduyla sitenize üye oldum.

İlk sorum sünni bir aileden geliyorum.Bir gün gazetede Hazreti İmamı Azamın
KABUKLU DENİZ HAYVANLARINI YEMENİN HARAM olduğu bir fetvası olduğunu okudum.

Bu konuda net ve detaylı bilgi rica ediyorum.

Selamlar
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Cvp: KABUKLU DENİZ HAYVANLARI
Ey iman edenler! Size kısmet ettiğimiz rızıkların hoş ve temiz olanlarından yiyin ve Allah'a şükredin, eğer yalnız O'na kulluk ediyorsanız.
(Bakara, 2/172);

Sana, kendilerine neyin helal kılındığını soruyorlar. De ki: "Size iyi ve temiz şeyler helal kılındı." (Maide, 5/4)

"Bugün size temiz şeyler (tayyibât) helal kılındı." (Maide, 5/5)

Peygamber temiz ve hoş şeyleri kendilerine helâl kılar, murdar ve kötü şeyleri de üzerlerine haram kılar,(A'raf, 7/157)

İmam-i Azam midye ve bunun gibi kabuklu canlıları haram saymasının sebebi yukardaki ayetlerden yola çıkarak midye vb. canlıları pis ve görüntü olarak çirkin oldukları hoş olmadıkları içindir.Bu tür canlıların bir özelliğide denizdeki bütün pisliği içlerine çekmeleridir.Bu tür canlıların insan vücuduna zararı olduğu,zehilerlenmelere kadar yol açtığı bilinmekte ve söylenmektedir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 22-10-2008, Saat:01:50 PM, Düzenleyen: YaLIN.
Acemi Üye
RE: KABUKLU DENİZ HAYVANLARI
Kardeş,

Kardeş ben çoluk çocuğumla deniz kenarına tatile gittiğimizde deli gibi
midye ve karides yeriz. Yemeye devam edeceğiz çünkü yazdıklarınızın doğruluğuna inanmıyorum.

1) Sünnilik dışındaki diğer üç mezhep imamın bunların yenebileceği,haram olmadığını kabul ettiklerini öğrendim.
2) Kur'andan sureler vererek imamı azamın görüşünü doğrulamaya çalışıyorsun gibi geldi,onu da inandırıcı bulmadım.
3)Vücuda zararlı olduğu,zehirlenmelere yol açtığı fikri tamamen yanlış
sağlıkla ilgili bu durumu bir doktora ve bir mikrobiyoloji uzmanına sorarsanız size bu yiyeceklerin vücuda zararını bırakın faydaları hakkında gerekli bilgileri verirler.
4) Aziz Kur'anda ilgili ayette SADECE domuz,leş ve kan haramdır der.
Bu durumda elimizdeki KUR'ANIN bu ayetinin altına KABUKLU DENİZ HAYVANLARINI DA YEMEK HARAMDIR diye ekleme yapabilir miyiz?

Selam
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Soru İmam-i Azam neden haram demiş ?
Mezhepler bu konu hakkında ne diyor diye sorulmamış.İmam-i Azamın Düşüncesi sorulmuş.
Bende bunu cevapladım,sen yersin yemezsin sana kalmış beni ilgilendirmez.
Şimdi ben doyasıya yiyorum Kuran-i Kerimde böyle yazıyor demişsin,senimi örnek almam lazım,yoksa İmam-i Azam'ımı ?,
Sen Kurani Kerimi çok iyi anlamışsında İmam-i Azam yanlışmı anlamış ne demek istiyorsun şimdi ?
Ve midyenin ağır metaller içerdiğini ben değil araştırmacılar söylüyor ama sen onlardanda iyi bilirsin gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Kardeş,

Ben imam-hatip sitesine bilimsel dini bilgiler alırım düşüncesiyle girdim.
Ancak cevabınızı maalesef beklediğim kalitede bulmadım,daha çok polemik yapmak istikametinde,hemen karşısındaki kişiyi küçümsemeye çalışan ,böyle yaparak kendini üstün görme tatminine çalışan bir ifade tarzı.
Böyle bir forumda karşınızdaki kişiye SEN diye hitabedebilmek en güzel örnek.

Alıntı:Sen Kurani Kerimi çok iyi anlamışsında İmam-i Azam yanlışmı anlamış ne demek istiyorsun şimdi ?

Bu siteye yakışmayacak bir ifade tarzı.

Gelelim İmamı azamın bu konuyu haram sayma meselesine:
Benim inancım :

İmamı azam zamanında kabuklu deniz mahsulu kıyılardan ,şehirlere develerle gelirdi.Frigorifik vasıtalar olmadığından ,çöl sıcağında bunlar bozulur halk zehirlenirdi. İmamı Azam bu durumda insanlara gayet makul olarak bunları yemeyin demiştir.Ancak aşırı işgüzarlar bunu
dini bir haram şekline sokmuşlardır,yanlış buradadır.

Ben Hazreti Peygamber dahil hiç kimsenin kur'ana ek haram ve günahlar getirme yetkisinin verilmediğini düşünüyorum.

Aşağıdaki soruya bir cevabınız var mıydı ?

Aziz Kur'anda ilgili ayette SADECE domuz,leş ve kan haramdır der.
Bu durumda elimizdeki KUR'ANIN bu ayetinin altına KABUKLU DENİZ HAYVANLARINI DA YEMEK HARAMDIR diye ekleme yapabilir miyiz?
Bunu ilk beğenen sen ol.
kimya-yı saadet
Sorusunun cvp ı için bi daha uğramadı mı bu arkadaş?...
Bn aydınlanıcağını zannediyorum hayırlısıyla..
İnş en kısa zamanda gelir..
"Arsadaki odun yığınının gizli bir köşesinde tek bir kıvılcım noktasıyız biz."

elhmdülillah anladin
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Cvp: RE: KABUKLU DENİZ HAYVANLARI
kemalk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Kardeş,

Ben imam-hatip sitesine bilimsel dini bilgiler alırım düşüncesiyle girdim.
Ancak cevabınızı maalesef beklediğim kalitede bulmadım,daha çok polemik yapmak istikametinde,hemen karşısındaki kişiyi küçümsemeye çalışan ,böyle yaparak kendini üstün görme tatminine çalışan bir ifade tarzı.
Böyle bir forumda karşınızdaki kişiye SEN diye hitabedebilmek en güzel örnek.

İlk olarak ben herkes gibi kafamdan konuşmam,polemik gibi basit durumlara düşmem ama kişi verdiğim cevabı sanki ben söylemişim gibi polemik yaratmaya çalışırsa o zaman başka.TEKRAR SÖYLİYEYİM soru İmam-i Azam ile ilgiliydi (Daha detaylı olarak İmam-i Azam neden haram demiş bunun cevabını istiyordu,bende bunu gösterdim)
Alıntı:Bu siteye yakışmayacak bir ifade tarzı.

kemalk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Gelelim İmamı azamın bu konuyu haram sayma meselesine:
Benim inancım :

İmamı azam zamanında kabuklu deniz mahsulu kıyılardan ,şehirlere develerle gelirdi.Frigorifik vasıtalar olmadığından ,çöl sıcağında bunlar bozulur halk zehirlenirdi. İmamı Azam bu durumda insanlara gayet makul olarak bunları yemeyin demiştir.Ancak aşırı işgüzarlar bunu
dini bir haram şekline sokmuşlardır,yanlış buradadır.

Benim inancım diye başlamışsın gayet güzel ama nedense başkasının inancına saygı göremedim,ben araştırmaların İmam-i Azam devri değil şuanki yaşadığımız devirden bahsettim,midyenin zararlı olduğunu biliyorum görünüş olarakda iğrenç buluyorum kendi vücuduma yakıştıramıyorum.

[quote=kemalk]Ben Hazreti Peygamber dahil hiç kimsenin kur'ana ek haram ve günahlar getirme yetkisinin verilmediğini düşünüyorum.

Benim düşüncemde,kimse kafasına göre iş yapmıyor zaten,Efendimizin söyledikleri kendi kafasındanmıydı ? O zaman peygamber efendimiz namazın rekatlarını söylemiş sünnet ilave etmiş bunuda Kuran-i Kerime ek olarak görmen lazım yanılıyormuyum ? Sünnetleri ek olarakmı görüyorsun ? Yoksa ben sadece haram ve günahlar hakkında söyledim mi diyorsun ?

'Kim Peygambere itaat ederse muhakkak Allah'a itaat etmiştir.' (Nisa Suresi:80)

Alimler de seçilmiş kişiler doğruyu yanlışı seçebilmemiz için gönderilen kişilerdir.

Âlimin âlim olmıyana üstünlüğü, peygamberin ümmetine üstünlüğü gibidir.” (Hatib)

“Âlimin abide üstünlüğü, dolunayın, yıldızlara olan parlaklığı gibidir.” (Ebu Nuaym)

“Âlim, abidden yetmiş derece üstündür. Bid'at ortaya çıkınca âlim, halkı ikaz eder. Abid bid'atten habersiz, ibâdetle meşgul olur. Bu bakımdan da âlim, abidden kıymetlidir.) [Deylemî]

(Âlimlerin mürekkebi, şehidlerin kanı ile tartılır, âlimlerin mürekkebi, ağır gelir.” (İ.Neccar)

“Allahü teâlâ, âlimleri almak suretiyle ilmi ortadan kaldırır. Âlim kalmayınca da, cahiller bilmeden yanlış fetva verir, hem kendilerini, hem de başkalarını sapıtırlar.” (Buharî)

“Âlim, Allahın emin olduğu, güvendiği kimsedir.” (Deylemî)

“Âlimler, yeryüzünün kandilleri, peygamberlerin halifeleri, benim ve diğer peygamberlerin varisleridir.” (Ebu Nuaym)

“Âlim ölünce,denizdeki balıklar bile, kıyamete kadar ona istiğfar eder” (Deylemî)

“Kıyamette abide Cennete gir, âlime ise halka şefaat için bekle! denir.” (İ Maverdi)

“Âlimlere tabi olun! Onlar, dünyanın ışığıdır.” (Deylemî”

“Âlimler (ebedi saadet yolunu gösteren, Cennete götüren) birer kılavuzdur, rehberdir.” (İ.Neccar
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 23-10-2008, Saat:07:36 PM, Düzenleyen: YaLIN.
Acemi Üye
Cvp: RE: KABUKLU DENİZ HAYVANLARI
kemalk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Ben Hazreti Peygamber dahil hiç kimsenin kur'ana ek haram ve günahlar getirme yetkisinin verilmediğini düşünüyorum.

kemalk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Aşağıdaki soruya bir cevabınız var mıydı ?

Aziz Kur'anda ilgili ayette SADECE domuz,leş ve kan haramdır der.

Köpekde yazmıyor kedide kargada tek tek yazsın istersen gülücük Yada çinliler gibi davranabiliriz önümüze geleni yeriz.

Şimdi hemen ekleme yapayım hay hay.
Sana, kendilerine neyin helal kılındığını soruyorlar. De ki: "Size iyi ve temiz şeyler helal kılındı." (Maide, 5/4)

Bana göre kabuklu dediğimiz hayvanlar pis hoş olmayanlar sıfatını alıyor,ben onları temiz görmüyorum..

Hanbelî mezhebi yılan balığını habis saydığı için,Şafiî mezhebi de kurbağa, yengeç ve timsah gibi hem denizde, hem de karada yaşayabilen hayvanların etinin yenilmesini haram olarak saymaktadır,ama kardeşim senin dediğin gibi Kuran-i Kerimde yazmadığı için yiyebiliriz galiba..

Hanefî mezhebine göre ise, balık sûretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 23-10-2008, Saat:07:59 PM, Düzenleyen: YaLIN.
Acemi Üye
Cvp: KABUKLU DENİZ HAYVANLARI
Kardeş ne yazık ki yazdıklarımı anlayamamişsınız.

Aziz Kur'an SADECE domuz ,leş ve kanı HARAM kılmıştır. Bunun dışında HARAM
yiyecek yoktur. Yüce Allah bu üç haram dışındaki yiyecekleri insanların seçimine bırakmıştır.Yüce Allah insanalara akıl verdim,kullanmayanın üzerine pislik yağar demiştir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.