You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İsrail'e ters açıdan bir bakış (empati)

Allame
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
Birey olarak her birimiz hata yapabiliriz, yanlış düşünebilir, yanlış şeyler yazabiliriz. Allah hatalarımızı affedip doğruya çevirsin, müslümanlar olarak da bizler birbirimizin hatalarını ortaya çıkarmaya değil, kapatmaya çalışalım inşaallah.

Geçen yıl İsrail ile koltuk krizi çıktığında, o zaman bulunduğum forumda -neden büyük elçilerimizin yabancı dil bilmediğ, öğrenmediği- hususunda sert ifadeler içeren yazılar yazmış olmam, forumdan uzaklaştırılmamla sonuçlandı. Buna rağmen, doğruları söylemekten çekinmiyorum. Doğru neredeyse onu savunmak gerekir. Ancak şu hususu mutlaka göz önüne almamız gerekir: Allah, kafirlere mü'minlerin aleyhinde kesinlikle yol vermez (4/141)
Bunun bilinci içinde olmamız gerekir. Bir de, kafirlerin dost ve veli edinilmemesi gerektiği de açıktır. Dolayısıyla, hakikatı savunurken bu hususlara da riayet etmemiz icap eder.
Geçen gün , en son yazıştığım ve idarecileri arasında "ateistlerin" bulunduğu "süpermeydan" isimli forumda, israil lehine sayılabilecek bir yazı yazdım. ve işin ilginç tarafı, bir müslüman olarak İsrail'in lehine sayılabilecek ifadeler kullanmış olmama rağmen, ateist olduklarını ima eden idareciler tarafından yasaklandım. Bu enteresan değilmi. size de anlatayım, siz de müslüman gözlüğüyle bakın.
Ben şunu söyledim:

İsrail'in müdahelesi, uluslar arası hukuğa göre belki yanlıştır, ben hukukçu değilim , bazı Amerikalılar hukuğa uygun olduğunu söylyorlar, ama bence değil. Müdaheleyi hukuğa uygun görmüyorum ancak, tevrata uygundur. Daha doğrusu, Tevrata ters değildir.

Çünkü, Yahudilerin kendi güvenliğini tehlikede gördüğü zaman karşısındaki kişiye farklı hileler yapması, tevratta buna ait örnekler var ve biz bunları okuyup görebiliriz. Tevrat değişti değişmedi tartışmasına girmeye de gerek görmüyorum; değiştiğini kabul edersek dahi, elindeki kitaba göre davranacağı için, bunu göz önüne almak gerekirdi. Nihayetinde, gemiler yola çıkmadan önce İsrail'den izin alınması gerekirdi. İşin olur şekli budur. Ben böyle görüyorum, yanlış olabilir. doğrusunu gören arkadaşım varsa lütfen bunu belirtiniz. Ancak, herhangi bir halkın milliyetçiliğini yapmayalım.

Ben o forumda bu yazıyı yazdığımda, ertesi gün yasaklandım. Eğer burda da bu şekilde tahammülsüz bir idare varsa, yol yakınken bunu test etmekte fayda var. Ancak gördüğünüz gibi ben sadece fikirlerimi belirtiyorum, ve karşı görüşe de saygılıyım. Yanlış şeyler de yazmadım.

Yazdıklarımın ve fikirlerimin doğru olduğu, Sayın Gülen'in son açıklaması ile teyit niteliği taşımaktadır. Ben de bu konuda Gülen'le tamamen aynı düşüncedeyim. Okuduğum forumlarda insanlar Gülen'in Amerika'da kaldığı için Amerika lehine düşündüğünü söylüyorlar. İnanın bu beni çok üzüyor. Ben bu ülkede yaşıyorum, neden ben Amerika lehine yontayım, orda din kardeşim dururken. Peki düşünmüyorlar mı, sayın gülen isterse kendisine kucak açabilecek 72 millet var. Neden baskı altında hissedeceği bir ülkede bulunsun? Demekki, herhangi bir baskı yok, hür iradesiyle gerçekleri konuşuyor.

İHH politize olmuştur ifadesi doğrudur. Siz ne derseniz deyin, bir gün bir yerde nasılsa hesap gününde karşılaşacağız. Şunu unutmayın, biz sizi gerçekler konusunda uyarıyoruz başka da bir yaptığımız yoktur, ama sizler duygusal davranıyorsunuz. Böyle yapmayın, hukuğa riayet edelim.

Ben bir müslüman Türk olarak düşündüğüm zaman şöyle hissediyorum:

"Gidelim İsraili bombalayalım, savaşalım ve Gazze'yi kurtaralım. Aynen böyle." Peki diyorum o zaman, Yahudi olmazsa dünya daha mı iyi olacak, daha mı kötü olacak.

Bakın bu bölgede İsrail Türkiye'nin müttefiğidir. Araplara ya da İranlılara güven olmaz demiyorum, ama diyorum ki, traih bu milletlerin Türke ihanetini yazar. Gelin önce kendimizi düşünelim. Eğer Türk idaresinden memnun olan, bize gıpta eden varsa gelsin Türkiye'de yaşasın, ama gidip de başkalarının hatırına politika üretmeyelim.

Şimdilik bu kadar. Aklımdakilerin çeğreğini yazdım ama bu bile tartışmaya neden olabilir diye vicdan azabı çekmeye başladım şimdiden. Siz de bu azabı körüklemezsiniz inşallah.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Administrator
RE: İsrail'e ters açıdan bir bakış (empati)
ARKADAŞ İsraile ters düz çapraz ne açıdan bakarsak bak aynı şeyi görürsün..Zamanında soykırıma uğradılar son anda kurtuldurlar bundan ders almaları lazım ..böyle bir millet daha şefkaltli olmalı..Yahudilerle alıp veremediğimiz yok sorun İsraili yönetenler şuan israili sevmeyen yahudilerde var..kendi şahsi fikriniz bu yazı sanırım..biraz kaynaklı konuşmakta yarar var diye düşünüyorum.

israil korkaktır bunu gösterdi..tek bir silah olmayan gemiye tam tahşisatlı komondalarla indirler ayıp be
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 05-06-2010, Saat:08:58 PM, Düzenleyen: Sükut.
Allame
Yeterince şefkatli davrandıklarını düşünüyorum. Gemiye torpil atıp batırabilirlerdi de.
Bugün içinde Rachel Crow da geçti, ona da el koydular ama kan dökülmedi. demekki direniş olmadığı taktirde kan dökülmeden de olabiliyormuş.
Bence sizler hissi davranıyorsunuz, emin olujn bu hassasiyet bizlerde de var, ancak gerçekleri görmemize engel olmamalı.
Gemiler çıkarken gemiye binen şahısların bir kısmında "cihat" havası vardı. Avrupalılar ise "insani yardım" havasında.
Mavi marmaraya baskından sonra taksime asılan pankartların en büyüğün"de "yaşasın kafirler için cehennem" yazmışlar. dikkat ettim , ikinci gün hala ordaydı. Ben böyle bir ayet ya da hadisi şerif duymadım siz duydunuz mu? Böyle hayırsız bir cümleyi bir insan hangi mantıkla kullanır?
Avrupakılarla birlikte insani bir amaç için yola çıkılıyor ama bir tarafın aklının geri planında "biz kafirlerle cihat ediyoruz mantığı var.
sabah gastesi başlık atıyor: "gaza'dan döndüler" diyor. ne bu? cihata mı gittiler. amaç insani yardım değilmiydi?
Amaç insani yardım ise şayet, bu yapılır. O abluka varken de insani yardım gönderilir. denetimden geçirtirsiniz. israil endişesini belirtmiş: " ablukayı kaldırtıp silah solacaklar". b
bizimkiler diretiyor: "abluka kalksın"
hayır. abluka kalksın diye değil, kalkmasa da ilaç ve inşaat malzemesi girseydi daha iyi değilmiydi.
zorluyoruz. o zaman karşı taraf nefreti görüyor, ablukayı kaldırıp silah sokacaklar diyor.

ya olduğunuz gibi görünün ya da göründüğünüz gibi olun d

İnsani yardıma gidiyoruz lafıyla cihada gidiyoruz. o olmaz işte. Allah'ın gazabına uğrarsınız. bu örnekte olduğu gibi.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
yanlış düşünüyorsun arkadasım

gazzeye yardım götürenler allahın gazabına mı uğradı ???

bumudur senin anlayışın ???

git bir elini yüzünü yıka kendine gel sonra yazdıklarını tekrar oku (:
Ölmek daha kolaydır sevmekten...
Bundandır işte benim yaşamaya katlanmam...
Bunu ilk beğenen sen ol.
kimya-yı saadet
başlarım hoca efendine... Burda 19 yaşında şehit verildi, o gemide bebekler vardı.
Bu olayın politik olduğunu nasıl kabul edebilirsiniz!
üstüne üstük yardım götürmek için israilden nasıl izin istememiz gerektiğini söyleyebilir bu efendi bozması!
o gemi hoca efendinizin içinde olmayan insanlık ''vicdan'' duygusuyla yola çıktı!!
salak mı bu insanlar cihada giderken yola silahsız çıksın..

bırakın bu işleri tekrar gördük feytullah gülenin yüzünü.
"Arsadaki odun yığınının gizli bir köşesinde tek bir kıvılcım noktasıyız biz."

elhmdülillah anladin
Bunu ilk beğenen sen ol.
Administrator
Allame çok boş konuşuyorsun BİZ İNSALIK DİYORUZ..İNSANLIK..GAZZEDE YAŞAYAN BİR AKRABAN OLSAYDI BÖYLE DÜŞÜNMEZDİN..biz onları kardeş gibi görüyoruz onlara yardım etmek için çırpınıyoruz dua ediyoruz..israil gelsin abluka altna alsın..gazzeyi açık hava cezaevi yapsın..AMERİKANIN NELER DEDİĞİNE NEDEN BAKIYORSUN SEN..BİZ ONLARIN DEDİĞİNE Mİ BAKMALIYIZ BAĞIMSIZ TÜRKİYE CUMHURÜYETİ ABDden izin alıp mı gidecek GAZZEYE..zaten israili kuran ABD
BİRDE insani yardım gemileri insani yardım kuruluşları BİR HÜKÜMETE BAĞLI DEĞİLLERDİR ULUSLAR ARASI SULARI KULLANMAKTA HAKLARIDIR.
bir düşün kardeşim..
GEMİYE SUİKASTÇİ KOMANDOLARLA İNDİLER uluslar arası sularda..sen daha nelerden bahsediyorsun hangi akla hizmet ediyorsun
Bunu ilk beğenen sen ol.
Allame
Şu müfrezeyi birazcık dağıtabilseydik iyiydi de , bu kadarına da şükür. :D
Büyük harf kullanımı, ya da argo kelimeler ya da nefret içeren ifadeler kullanılmasının, ifadelerinize güç katmadığı, tam aksine yazılarınızın gücünü azalttığını hatırlatmama herhalde gerek yoktur. Yine de hatırlatmış olayım.
Alimlerin fazileti üzerine;

Ravi: Ebu Ümame
Tanım: Resulullah (sav)'a biri abid diğeri alim iki kişiden bahsedilmişti. "Alimin Abide üstünlüğü, benim sizden en basitinize olan üstünlüğüm gibidir" buyurdu.
Kaynak: Tirmizi, İlm 19, (2686)

Ravi:
Tanım: Yine Tirmizi'nin bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "...Aleyhissalatu vesselam sonra buyurdular ki: "Allah Teala Hazretleri, melekleri, semavat ehli, deliğindeki karıncaya, denizindeki balıklara varıncaya kadar arz ehli, halka hayrı öğretene mağfiret duasında bulunun"

Kaynak: Tirmizi, İlm 19

Ravi: İbnu Abbas
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Tek bir fakih, şeytana bin abidden daha yamandır."

Kaynak: Tirmizi, İlm 19, (2083)

Ravi: Ebu'd-Derda
Tanım: Resulullah (sav)'ın şöyle dediğini işittim: "Kim bir ilim öğrenmek için bir yola süluk ederse Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmiş demektir. Melekler, ilim talibinden memnun olarak kanatlarını (üzerlerine) koyarlar. Semavat ve yerde olanlar ve hatta denizdeki balıklar alim için istiğfar ederler. Alimin abid üzerindeki üstünlüğü dolunaylı gecede kamerin diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Alimler peygamberlerin varisleridir. Peygamberler, ne dinar ne dirhem miras bırakırlar, ama ilim miras bırakırlar. Kim de ilim elde ederse, bol bir nasib elde etmiştir."

Kaynak: Ebu Davud, İlm 1, (3641); Tirmizi, İlm 19, (2683); İbnu Mace, Mukaddime 17, (223)

Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:

(Kim bir âlimi aşağılarsa, Allahü teâlâ da, onu aşağılar.) [R. Nasıhin]

(Âlimin mürekkebi, şehidin kanı ile tartılır, âlimin mürekkebi ağır gelir.) [Hatib, İ. Neccar, İ, Rafii]

(Âlimler, dünyada Peygamberlerin halifeleridir, ahirette ise şehitlerdendir.) [Hatib]

(Bilmediklerinizi salih âlimlerden sorup öğrenin!) [Taberani]

(Âlim, Allahü teâlânın güvendiği kimsedir.) [Deylemi]

Ümmetimin âlimleri, dalalet üzerinde birleşmezler, yanlış bir iş üzerinde ittifakta bulunmazlar.) [İbni Mace]

Âlim, ictihadında hata ederse bir, isabet ederse iki sevap alır.) [Buhari]

Âlimlerin ihtilafları, farklı ictihadları rahmettir.) [Beyheki]

(Âlime hürmet eden, bana hürmet etmiş, onu ziyaret eden beni ziyaret etmiş olur.) [İ. Rafii]

(Ya âlim, ya öğrenci, ya dinleyici veya bunları seven olun. Yoksa helak olursunuz.) [Beyheki]

(Âlimin âbide üstünlüğü, dolunayın, yıldızlara olan parlaklığı gibidir.) [Ebu Nuaym]

(İlim öğrendiğiniz zata tevazu gösterin!) [Taberani]

(Âlime hürmet eden, Rabbine hürmet etmiş olur.) [İ. Maverdi]

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

İşte bu örnekler; biz bunları insanlara vermekteyiz. Ancak alimlerden başkası bunlara akıl erdirmez.

(ANKEBUT SURESİ / 43)

»» İnsanlardan, hayvanlardan ve davarlardan da renkleri böyle değişik olanlar vardır. Kulları içinde ise Allah'tan ancak alim olanlar ‘içleri titreyerek-korkar'. Şüphesiz Allah, üstün ve güçlü olandır, bağışlayandır. (Fatir Suresi / Ayet:28)

------

Bazı ayetleri yanlız alimlerin anladığı malumunuzdur. Elbette herkes anladığından anladığı kadar sorumlu.

İşimiz düştüğü zaman himmet umduğumuz , yardımına ihtiyaç duyduğumuz , Allah'ın, Resulünün ve insanların sevgilisi olan zat'lar hakkında olumsuz düşünmek, yukarıda aktarılan hadisler ve alim görüşleri ışığında "Allah'ı sevmemenin delili" sayılabilecek olumsuz davranışlardır.

Kaçınmak gerekir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Administrator
verdiğin hadis ve ayetler konuyla ilgisine nedir..bir bağlantı bulamadım..ben tekrar üstünde durduğum cümleleri yazdım..dikkatini çekmiyor yada görmüyorsun diye yazdım.dikkatini çekmiş buna sevindim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Allame
Konuyla ilgisi şurda. Yazının bir yerinde mesnetli yazı yazmamızın daha uygun olacağını belirttiniz. Ben bu yazıyı mesnete dayandırmak amacıyla diğer arkadaşımızın "sayın fethullah gülen hocaefendi" hakkındaki olumsuz görüşüne yanıt olması amacıyla yazdım. Bir diğer amacım da şuydu:

"Alimlere saygı gösterip görüşlerini dikkate almak gerekir".

Hocaefendinin eylemlerle ilgili kuşkulu ifadesini, tek bir alimin görüşü olarak düşünmemek gerekir. Çünkü yol bellidir, aklın yolu birdir. Diğer alimlerin de yakın görüşte olduğunu anlamak zor değil. Ancak, bunu açıklama görevi kendisine düşmüştür. Diğerlerine de sorulsa ben pek bir fark olacağını sanmıyorum. Ama, öyle herhangi bir alime değil, toplumca kabul görmüş büyük bir cemiyetin başındaki kişilerden bahsediyorum. Ben eminim ki bu kişiler de benzer şeyler söyleyecektir.

Çünkü aklın yolu birdir, çoğunluk bu konuda duygusal davranarak adaleti gözden kaçınıyor. Halbuki adalet kavramı bir çok kavramdan daha üstündür, bununla ilgili sayısız ayetler vardır. Adaleti göz önüne almadan cihad, göz yaşı, akan kan gibi duygusal kavramlar devreye girmez. Önce adalet geçerlidir. Ve Allah cc. bu kainatı adalet üzerine kurmuştur. Çok açık aslında.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.