![[Resim: 1809-ahlaknedir.png]](http://www.bilgiustam.com/resimler/2012/07/1809-ahlaknedir.png)
"İslam ahlakı ve takva" başta İmam Gazali’nin ihya’sı olmak üzere bütün klasik kaynaklarımızda hamd, şükür, sabır, sadakat, edep, haya, tavazu, cömertlik, hilm, ahde vefa, uhuvvet, futuvvet ve benzer başlıklar altında işlene gelmiştir. Bu faziletlerin her birisi bütün müminler için elbette birer dinamizmdir.
Fakat ben günümüzde İslamı hayata hakim kılma mücadelesi veren insanımızı gözümün önüne getirdiğimde bütün bu sayılanlar ile birlikte ahlak ve takva başlıkları altında:
Allah Teala’nın zatına karşı hürmetkar ve ta’zim üzere olmak.
Allah’u Teala’nın şiarlarına, işaretlerine karşı hürmetkar ve ta’zim üzere olmak.
Allah’ın Resulü (sav) ve Onun konumuna karşı hürmetkar ve ta’zim üzere olmayı, ele alınması gereken dinamikler olarak görüyorum.
"Bu böyledir. Her kim Allah’ın haramlarına hürmet ederse, kendisi için Rabbi katında mutlak hayırdır..." (Hacc 30)
"İşte böyle. Her kim Allah’ın şiarlarına ta’zim ederse işte bu kalplerin takvasındandır." (Hacc 32)
İslam’ı hayata hakim kılma mücadelesi veren günümüz insanında bulunması gereken en büyük dinamizmin; Allah’ın şiarlarına, Allah’ın işaretlerine, Allah’ın alametlerine, çizgilerine, hududuna, haramlarına, emir ve yasaklarına hürmet, ta’zim ve saygı olduğuna inanıyorum.
(Edep Platformu Söyleşisinden. Mehmet Göktaş)