You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İslami Ahlakın Dinamikleri

Yönetici
[Resim: 1809-ahlaknedir.png]

"İslam ahlakı ve takva" başta İmam Gazali’nin ihya’sı olmak üzere bütün klasik kaynaklarımızda hamd, şükür, sabır, sadakat, edep, haya, tavazu, cömertlik, hilm, ahde vefa, uhuvvet, futuvvet ve benzer başlıklar altında işlene gelmiştir. Bu faziletlerin her birisi bütün müminler için elbette birer dinamizmdir.

Fakat ben günümüzde İslamı hayata hakim kılma mücadelesi veren insanımızı gözümün önüne getirdiğimde bütün bu sayılanlar ile birlikte ahlak ve takva başlıkları altında:

Allah Teala’nın zatına karşı hürmetkar ve ta’zim üzere olmak.

Allah’u Teala’nın şiarlarına, işaretlerine karşı hürmetkar ve ta’zim üzere olmak.

Allah’ın Resulü (sav) ve Onun konumuna karşı hürmetkar ve ta’zim üzere olmayı, ele alınması gereken dinamikler olarak görüyorum.

"Bu böyledir. Her kim Allah’ın haramlarına hürmet ederse, kendisi için Rabbi katında mutlak hayırdır..." (Hacc 30)

"İşte böyle. Her kim Allah’ın şiarlarına ta’zim ederse işte bu kalplerin takvasındandır." (Hacc 32)

İslam’ı hayata hakim kılma mücadelesi veren günümüz insanında bulunması gereken en büyük dinamizmin; Allah’ın şiarlarına, Allah’ın işaretlerine, Allah’ın alametlerine, çizgilerine, hududuna, haramlarına, emir ve yasaklarına hürmet, ta’zim ve saygı olduğuna inanıyorum.

(Edep Platformu Söyleşisinden. Mehmet Göktaş)
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: İslami Ahlakın Dinamikleri
Evet katıliyorum. Bugün herkes herseyi biliyor. Hepimiz nerdeyse alim kadar bilgi sahibiyiz. Ancak ilimden once edebin ögrenilmesi gerektiğini biraz gec de olsa anladik.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Alim kadar bilgili değil
Net alimi kadar bilgiliyiz. İçi boş.
Gerçek alimler gunumuz alim gecinenleri görse
Sakallarini yollarlardi.
Bunu ilk beğenen sen ol.
...
Alim var alimcik var demi

“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Yazıyı şimdi iki kere daha okudum ama alimi nereden çıkardığınızı anlayamadım.

Yazı bize hitap etmiyor mu?

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Subniminal olmuş yani, olmuş mu acaba.
Allame bi bakıversin. :D

Amed sen de Alketaya göre mi cevap yazdın. ? :D

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Allah adı anıldıkça celle celalüh, kitabimizi anarken Kuran-ı Kerim, Resulullah'ın adı her anıldiginda sallahu aleyhi vessellem demek bu hürmetlerdendir Bugün Allah deyip,"celle celalüh "diyemeyen, sebep olarak "ben protokolü sevmem" cevabini verenler var.
Bunu ilk beğenen sen ol.
...

“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Ya hu biriniz konuyu okumadınız mı? :D

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.