You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İslamda tasavvuf var mı ?

İslamda tasavvuf var mı ?

((Meksikalı))
RE: İslamda tasavvuf var mı ?
''Tasavvufun kaç çeşit olduğunu, salihleri kadar kazipleri, sadıkları kadar sahtekârları, samimileri kadar zındıkları da olduğunu sadece mutasavvıf olmayanlar değil mutasavvıflar da söyler''

ben sizin abuk subuk dediğinz dine sonradan sokulan dediğiniz şey ne anlamıyorum anlaşılan bir sürü tasavvuf hakkında peygamberin varisleri gerçek alimler allah dostlarının görüşlerini bi anda siliyorsunuz ben o adamların söylediklerinde yanlış bişey bulamıyorum kurana aykırı bişeyde göremiyorum anlamadım gitti
yalnız şunu da hatırlatırım ALİMİN ETİ ZEHİRLİDİR YİYEN İFLAH OLMAZ

bitti
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Cvp: RE: İslamda tasavvuf var mı ?
ELİFLAMRA Adlı Kullanıcıdan Alıntı:''Tasavvufun kaç çeşit olduğunu, salihleri kadar kazipleri, sadıkları kadar sahtekârları, samimileri kadar zındıkları da olduğunu sadece mutasavvıf olmayanlar değil mutasavvıflar da söyler''

ben sizin abuk subuk dediğinz dine sonradan sokulan dediğiniz şey ne anlamıyorum anlaşılan bir sürü tasavvuf hakkında peygamberin varisleri gerçek alimler allah dostlarının görüşlerini bi anda siliyorsunuz ben o adamların söylediklerinde yanlış bişey bulamıyorum kurana aykırı bişeyde göremiyorum anlamadım gitti
yalnız şunu da hatırlatırım ALİMİN ETİ ZEHİRLİDİR YİYEN İFLAH OLMAZ

bitti

ya canım kardeşim sen beni anlamıyomusun hem bana alim dediğin kişileri bi gözden geçir derim bu arada vallahi güldüm senin dünyadan haberin yok benim her hadise boynum kıldan in ce
bu adamların biri yazdığı kitabı Vahi yoluyla yazmış biri Allahın haram kıldığına helal demiş biri küfür devletinde din sorumlusu olmuş biri sahabeye hakaret eder sen bunlaramı alim diyosun benim canım kardeşim . Allah rızası için bence bi gözden geçir ben sana ayet ve hadis sunabilirim bu konuda ALLAH RIZASI İÇİN nefsine diil yada başkalarının nefsine diil kur'an ve hadislere bak...
İman edenler Allah yolunda savaşırlar, inanmayanlar ise tâğut (bâtıl davalar ve şeytan) yolunda savaşırlar. O halde şeytanın dostlarına karşı savaşın; şüphe yok ki şeytanın kurduğu düzen zayıftır. (Nisâ: 76)

(üm)metin sana muhtaç ya Rasulullah...
Bunu ilk beğenen sen ol.
((Meksikalı))
EBU MUHAMMED EL-CERRİ: 'Tasavvuf her yüce ahlaka girmek ve her rezil ahlaktan çıkmaktır'.

CÜNEYD-İ BAĞDADİ: 'Tasavvuf Allah c.c. seni sende öldürmesi ve kendisi ile diriltmesidir. Mâsivâ ile alakayı keserek, Cenab-ı Hak ile beraber olmaktır'

MA'RÛF EL-KERHî: 'Tasavvuf, gerçekleri almak, mahlûkatın elinde olan şeylere gönül bağlamamaktır'.

'
EBÛ HAFS EL-HADÂD: 'Tasavvuf tamamen edebden ibarettir'.

AMR BİN OSMAN EL-MEKKî: 'Tasavvuf, zamanın en uygun vaktinde, kulun her an Hak ile meşgul olmasıdır'.

EBÛ MUHAMMED EL-CÜVEYNî: 'Tasavvuf, ahvali kontrol etmek ve güzel olan şeyleri iltizam etmektir'.

RUVEYM B.AHMET: 'Tasavvuf Allah tealanın irade ettiği şey üzerine, kendini onun iradesine kesin olarak teslim etmendir'.

Tasavvuf, güzel ahlâktır. (İ. Kettânî)

Tasavvuf, kalbi temizlemektir. (Ebû Ali Rodbârî)

Tasavvuf, edebe riâyettir. ( Ebû Muhammed Cevîrî)

Tasavvuf, i'tirâzı bırakıp, emredilene peki demektir. (Ebû Sehl Sa'lûkî)

Tasavvuf, nefsin kötü isteklerini terk etmektir. (Ebû Hüseyn Nûrî)

Tasavvuf, faydasız işleri terk etmektir. (Ebû Saîd İbni Arabî)

Tasavvuf, vakti değerlendirmek ve vaktin kıymetini bilmektir. (İbni Osman Mekkî)

Tasavvuf, Allahü teâlânın ahlâkı ile ahlâklanmaktır. (Cüneyd-i Bağdâdî)

Tasavvuf, kimseye ezâ ve cefâ vermemek, herkese lütûf ve ihsânda bulunmak, hastalık ve musîbetleri herkese izhâr etmemek, düşmanlarını affetmek, insanlık mertebesinin en yüksek derecesine kavuşmayı usûl ittihaz etmektir. (Ahmed Şirbâhî)
Bunu ilk beğenen sen ol.
MüslümAnarşist
biz ayet veya hadis ile delillendir diyoruz bu tasavvufçuların övücü ifadelerini koyuyor..

ben mi anlatamıyorum bu lisan mı değişti ??
Sevgilim, eylem güzelim benim!
Yitik bir ülkeyi korumaya değil,
Yeniden kurulacak bir ülkeyi
Aşkla örmeye benzer devrimci olmak....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Tarikatlarin açik (cehri) zikir yapanlari nefsi ön plana alarak egitimini yaparken, kapali (hafi) zikir yapan tarikatlar da ruhu öne alan metodu uygulamislardir. Nefsi egitimi öne alan tarikatlara “Tarik-i nefsaniyye” denir. Iste bu tarikatlar nefsi yedi mertebeye ayirmislardir.

1.Emmare, 2. Levvame, 3. Mülhime, 4. Mutmainne, 5. Radiye, 6. Merdiye, 7.Safiye

Bu yedi nefis mertebesinin her biri ayet ile sabittir.

“Nefsimi temize çikarmiyorum. Çünkü nefis asiri sekilde kötülügü emreder ”(Yusuf/ 53) ayetinde Allah Teâlâ Hazretleri Nefsi Emmare den bahsetmektedir.

“Kendini kinayan (pismanlik duyan) nefse yemin ederim ”(Kiyamet /2) ayetinde ise Nefsi Levvame den bahsetmektedir.

“Ona (Nefse) bozuklugunu ve korunmasini (isyanini ve itaatini) ilham edene yemin olsun”(Sems /8) ayetinde Nefsi Mülhime den bahsetmektedir.

Mutmainne, Radiye ve Merdiye den ise toplu olarak söyle bahsedilmektedir.

“Ey huzura kavusmus nefis (insan) ! Sen Ondan hosnut, O da senden hosnut olarak Rabbine dön. (Seçkin) kullarim arasina katil ve cennetime gir .”(Fecr /.27.30)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-01-2009, Saat:10:08 PM, Düzenleyen: fairuz.
Cezalı Üye
tabi bu Nefsi egitimi öne alan tarikatlardaki bi sistemdir. daha başka çeşit tarikatlarda mertebeler farklı bölünmüştür.

mesela

10x10 100 mertebe > mevlevilikte
4x10 40 mertebe > alevilikte

yada islam dışı tarikatlarda daha farklı farklı
ama halk içinde en çok bilinen bu yukarda bahsettiğim 7li sistem

anlatmak istediğimse şu:

kuranda tasavvuf diye bişey geçmez.tasavvufu bi okul gibi düşün
ve okulda insan-ı kamil yetiştiriliyor..
ve öğretmenleride (mürşitler) öğrencilerini aynı bildiğin okuldaki gibi sınıf sınıf bölmüş..
ilkokul-ortaokul-lise-üniversite-master... gidebildiği yere kadar gider..
ve her sınıfın bi geçme sınavı vardır.mesela başlangıç için tövbe etmek ayet sormuştun mesela bknz.: tövbe ayeti (yani basamakları ayet yada hadis v.s. ile açıklarlar koyarlar.) yada ne bileyim basamaklar ilerledikçe başka sınav soruları hatta koanlar çözdürürler size..

yani demek istediğim sanki toplumda tasavvuf ayrı bi dinmiş yada kendini çok aşırı mitisizme kaptırmış sapkınların mekanı gibiymiş gibi bir imaj algılıyorum..siz böyle algılamayın.nokta
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-01-2009, Saat:10:41 PM, Düzenleyen: fairuz.
Forumcu
fairuz Adlı Kullanıcıdan Alıntı:tabi bu Nefsi egitimi öne alan tarikatlardaki bi sistemdir. daha başka çeşit tarikatlarda mertebeler farklı bölünmüştür.

mesela

10x10 100 mertebe > mevlevilikte
4x10 40 mertebe > alevilikte

yada islam dışı tarikatlarda daha farklı farklı
ama halk içinde en çok bilinen bu yukarda bahsettiğim 7li sistem

anlatmak istediğimse şu:

kuranda tasavvuf diye bişey geçmez.tasavvufu bi okul gibi düşün
ve okulda insan-ı kamil yetiştiriliyor..
ve öğretmenleride (mürşitler) öğrencilerini aynı bildiğin okuldaki gibi sınıf sınıf bölmüş..
ilkokul-ortaokul-lise-üniversite-master... gidebildiği yere kadar gider..
ve her sınıfın bi geçme sınavı vardır.mesela başlangıç için tövbe etmek ayet sormuştun mesela bknz.: tövbe ayeti (yani basamakları ayet yada hadis v.s. ile açıklarlar koyarlar.) yada ne bileyim basamaklar ilerledikçe başka sınav soruları hatta koanlar çözdürürler size..

yani demek istediğim sanki toplumda tasavvuf ayrı bi dinmiş yada kendini çok aşırı mitisizme kaptırmış sapkınların mekanı gibiymiş gibi bir imaj algılıyorum..siz böyle algılamayın.nokta
kardeşim benim islamın zaten okulları var alimleri var kur'an ve sünnete göre eğitim veren siz hala nerelerden buluyosunuz böyle açıklamalar . ben diyorum ki Allah resulü haşa eksikmiydi bu yöntemleri bize öner medi bu dediğinizin ne kur'an da nede hadiste yeri vardır ve bunu islamdan göstermeye çalışan da bidat ehli sapıklardır .
İman edenler Allah yolunda savaşırlar, inanmayanlar ise tâğut (bâtıl davalar ve şeytan) yolunda savaşırlar. O halde şeytanın dostlarına karşı savaşın; şüphe yok ki şeytanın kurduğu düzen zayıftır. (Nisâ: 76)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
atesdevrimi Adlı Kullanıcıdan Alıntı:biz ayet veya hadis ile delillendir diyoruz bu tasavvufçuların övücü ifadelerini koyuyor..

ben mi anlatamıyorum bu lisan mı değişti ??

yok kardeşim sen çook iyi anlıyosunda bu kardeşler kur'an ve sünnte değil de kendi ve tabii oldukları kişilerin nefsine uyuyorlar...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Cvp: İslamda tasavvuf var mı ?
esselamu aleykum
tüm müslüman kardeşlerime bir imam-hatip'li olarak sevgilerimi gönderiyorum.forumunuzun insanların hayrına olmasını ALLAH cc tan diliyorum.
genelde islamı forumların hepsınde tasavvuf konusu işlenmiştir.ne kuran da nede resulullah s.a.w ın hayatında olmayan bu öğreti sistemi malesef bir virus yayılmıştır.

Ne zaman kavimler bir yanlışa,inanç bozukluğuna sürüklenmiş,şeytana uymuşlarsa,dünyanın düzenini bozmuş,sapıklığa saplanmışlardır.

insanoğlunun en büyük düşmanı olan şeytan ve ona tabi olmakta zorlanmayan Nefse karşı ALLAH cc bizi uyarmıştır.Bu uyarının yine insanlar arasından seçtiği kendileri gibi olan insan Resullere bildirerek kullarını haberdar etmiştir.Gelen her Resül mutlaka ALLAH cc a ibadet edilmesini,Tağuttan uzaklaşmasını emretmiş,ALLAH cc a ibadet edenlerin cennetle Tağuta ibadet edenlerin ise cehennemle müjdelemiştir.

İşte insanlığa bu çağrıyı yapan En son Resul ve Nebi Hz. Muhammed s.a.v dir.ALLAH cc Ahzab süresinde Onun s.a.v son nebi olduğunu kesin bir ifade ile bildirmiştir.Bu da demektirki Artık Resul ve Nebi gelmeyecek Gökler üstünden vahiy gelmeyecektir.Asıl itibariyle cennet yolcularına son bir çağrı,cehennem taliblilerinede son bir uyarıdır.

Cehennem Taliblerinin işi vahyi yalanlamaktır...Dolayısıyla Resulu yalanlamaktır.Bizim bu gürühla işimiz olmaz,olamazda.Çünkü onlar Resulleri kendi mantık,örfi sistemlerine göre değerlendirir.Onların üstün kişiliklerini görmezden gelirler.Böylelerini uyarsanda uyarmasanda fark etmez...çünkü gözleri kör,kulakları sağır,kalpleri mühürlenmiştir.

İşimiz vicdanı hür,gözleri aydın kalbleri hissedebilen insanlardır.ALLAH cc ın cennetine ulaşmak isteyenlerOnun cc ipine yani KURAN'A tutunarak ona ulaşabilirler.Halbullah yani ALLAH cc ın ipinin tebliğcisi Hz. Muhammed s.a.v tebliğ ettiği kitabında ALLAH cc tarafından şöyle tarif ediliyor "Biz seni ancak Alemlere ancak rahmet olasın diye gönderdik"(Enbiya07)

Temel amacı çığrından çıkmış Ademoğlunu,şeytana uymaktan kurtarıp,ALLAH cc a kul olmaya çağırmaktır...Evet çağırmak,zorlamadan çünkü din konusunda zorlama yoktur.Dileyen dilediği gibi inanır ama müslüman olduğunu ifade ettimi imanı onu ALLAH cc ın ve resulünün s.a.v çizgisine uymaya tabi olarak zorlar.Çünkü müslümanlık bir iddia onun yaşanması bir ispattır.

selam ve dua ile
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.