You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İslamda Köle/Cariye Kötü Muamelenin Hükmü

İslamda Köle/Cariye Kötü Muamelenin Hükmü

Forumcu
RE: İslamda Köle/Cariye Kötü Muamelenin Hükmü
Yavaş yavaş kaldırıldı cariyelik. O zaman cariyelik ayetlerindeki batınî manayı anlamaya çalışmalı. Şeriat hoş bir zatın önderliğinde uygulanır. Arabi farisi bilmem dile minnet eylemem âşık kafası da uygun değil. Taklit bilgisi de uygun değil. Öyle bir öndere sorun bunları. Yoksa bu fure mureden cevap beklemeyin.
Deliye her gün  bayram...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Alıntı:yav kardeşim sende yanılıyorsun savaş gibi olağanüstü durumda cariye savaş ganimetidir islamda cariye olarak almada ruhsat var benim dediğim alınan cariyeye kötü muamele ve evlenmeden/rizasiz ilişkinin olmaması.bu yok işte. Allah cariyeye iyi davranilmasini söylüyor.cunku savaş zamanı esir alınan kadin köleyi serbest bırakmak fitne ve fesata yol açar gittikleri zaman boş durmaz tekrar savaş için erkekleri galeyana getirirler yanisira fuhuş artar .ayrıca bu negativ yöne karşın olumlu olarak yabancı cariye ler müslüman efendileri yanında İslami da tanımış olurlar.yani yapacak bişey yok savaş bu.anlamiyor musun.Allah'in dediği de bu zaten.yoksaki al cariyeyi ne yaparsan yap değil.cariye aldinmi ilahi yükümlüluk ve sorumluluk sahibi de olursun.muslumanligi ne zannediyorsunuz anlamıyorum.ulan zaten cariye ile zorla iliskiye girmek bir müslüman erkeğe yakışır mı ona kötü muamele etmek.muslumanligin m sini anlamamışsınız konusuyorsunuz.cariyelik kaldirilmismis ne kaldirilmasi bu uygulama peygamber de var kuranda var lakin sizin anladığınız gibi değil bu kaliplasmis size dayatilmis algilarinizdan kurtulup öyle dusunmeniz gerek.o öyle diyor bu alım böyle diyoru bir kenara bırakıp aklıselim düşünsen zaten olay gayet açık.ama sizde bu yok işte.ha savaş biter o zamanda zaten bir müslüman in o zaman bu cariye nin hukukunu duzenlemesi serbest bırakması elzemdir.gidecek yeri yoksada almışsa birkere cariyeyi onu korumakla ihtiyaçlarini karsilamakla gorevlidir bunu yapmasa ahirette hesabı vardır.yok öyle al cariyeyi mal gibi kullan.siz çok yanlış öğrenmişsiniz zaten bu gibi kişilere cariye verilmez.bakamayacaksan almayacaksın.nerde kaldı senin müslümanligin ilahi yükümlülugun.

Kardeşim ben de diyorum ki işin içine ticaret girdiği zaman kölenin ve cariyenin korunması diye bir şey olamaz, çocuk yaşta bile olsa bir mal gibi elden ele satılabiliyor gelenekçi akıma göre. Eğer cariyelik ve kölelik gerçekten sadece o insanları korumak amaçlıysa zaten bu işin ticaretinin olmaması gerekiyor. Köle ticaretinin ne kadar kötü bir şey olduğuna bir örnek:
Alıntı:Câbir bin Abdullah (Radıyallâhü anhümâ)'dan; Şöyle demiştir :
Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) aramızda, hayatta iken biz, çocuklarımızın anaları olan cariyelerimizi satardık. Bunda bir sakınca görmezdik."
Hadis Derecesi: Sahih (Darüsselam)
Cilt. 3, Kitap 19, Hadis No: 2517
Aynı kitaptan ek bilgi:
"Ebû Bekr-i Sıddik, Ali bin Ebî Tâlib, îbn-i Abbâs, îbn-i Zübeyr, Câbir ve Ebû Saîd-i Hudrî (Radıyallâhü anh) bu durumdaki cariyeyi satmayı caiz görmüşlerdir. Yâni sahibi dilerse onu satabilir. Dâvûd-i Zahirî de böyle demiştir."
Not: Bu hadisin senedinin sahîh ve râvîlerinin sıka zâtlar olduğu, Zevâid'de belirtilmiştir.

Kendisine çocuk doğuran bir kadını, yani kendi öz evladının annesini para karşılığı satan sahabe, hadis ravileri var ve buradaki hadis de "sahih" olarak kabul edilip Kütüb-i Sitteye dahil edilmiş. Bunlar nakilcilerin toz kondurmadığı kaynaklar. Kimse kusura bakmasın ben kendi öz evladının annesini para karşılığında satan birinin rivayet ettiği hadisi kabul etmem, bunu caiz gören müctehitin de ictihatını benimsemem.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-07-2017, Saat:04:33 PM, Düzenleyen: elska.
Acemi Üye
Alıntı:Allah seni ey etsin kardeşim.Bu rivayete bakıp bu kanıya nasıl ulaştın veya mucdehidler nasıl ulaştı.Bu onların yorumlamalari , yoksaki bu paylastigin rivayette alenen cariyelerle iliski sonucu çocuk oldugu carti curtu vs. cikarilamaz.

Ben de derim dur orda bu rivayette anlatilan cariyenin evin kizi ve çocuklarin anası gibi gorulmesindendir.yani sahabenin kendi eşlerinden olan çocuklarinin anası gibi görüldüğündendir.Bunun böyle olmadığına delilin nedir.

Bak kardeşim hadisler neredeyse 150/200 yıl sonra kitaba geçirildi diyenler de var.Simdi gördüğün gibi bu uygulamalar hep bu rivayetlerden anlasilanlar üzerine kurulu.eee bende böyle anlıyorum ne olacak şimdi?yani kardeşim sen haklısın cariye ile bu türden bir ilişki sonrasi satış vs. yok.Bu onların hadisleri yanlış yorumlamalari nefislerine göre yorumlamislarsa ne yapabilirim.Onlar hata etti diye bizde mi hata edek.Kaldi ki kimin ne niyetle böyle yorumladığınida bilemeyiz.muctehid diye her dediği doğru olacak diye birşey yok.Allah akıllı olmamızı söylüyor.

Benim anlamadığım sen nasıl olurda bu rivayette bakarak böyle dusunursun.Bu rivayetten böyle ahlak dışı birşey çıkmaz. Ha çarpıtilir mi .carpitmislar işte.

Başka varsa getir onlarıda eleştireyim.Bak bunları zaten biliyorum.ne hadiste ne ayette böyle birşey çıkmaz.Ben burdayım delillerini getirsin samimi olan.aslinda hepsinin nasıl carpitma olduğunu göstereyim.

Bunun dışında cariye satılabilir tabi ki.daha iyi imkanı olan bir Müslümanın hizmetinde olmasi o cariye için de iyi olur.ama dediğin gibi cinsellik için alım satım diye birşey olamaz.burda önemli olan cariyenin hukuku ve o cariyeyi satan kisinin durumu.ihtiyaclarini karsilayamiyorsa baska yol mu var.alan da zaten zevk için alıyorsa bunun müslümanlikla ne alakası var.demezler mi adama.Benim bunlara yapabileceğim birşey yok bana ne hesap Allah'ın.

Yukarıdaki hadis İbn-i Mace'de geçiyor ve hadisin içeriği tüm dillerde gayet açık, farklı bir yorumu ya da çarpıtılması söz konusu değil. Bu hadisin ravisi Cabin Bin Abdullah'ın rivayet ettiği çok sayıda hadis var ve bu uygulamanın, çocuk doğuran cariyenin köle pazarında satılmasının H.z Ömer dönemine kadar devam ettiği ve H.z Ömer tarafından yasaklandığı da yine aynı kaynakta, İbn-i Mace'de belirtiliyor.

Tekrar belirteyim ben burada nakli ve geleneksel ictihatları kutsallaştıran "ehli sünnet" diye tabir edilen akımı sorguluyorum. Sen şimdi iyi güzel kendine göre yorumluyorsun hadisleri ve daha makul bir açıklama getirmeye çalışıyorsun. Aklı ve vicdanı kullanarak kaynakları değerlendirmek her zaman iyidir ama sen "köle/cariye satılabilir" diyerek kendinle çelişiyorsun. Hiç kimse köle/cariye olarak pazarda bir mal gibi satılmak istemez. Bir şeyi para karşılığında satarsan o ticari mal olur ve köleye olan talep artar ve aynı doğrultuda da arz da artar. Savaşı kazandın diye kaybeden taraftan insanları çoluk çocuk demeden bir mal gibi zimmetine geçirmek ve pazarda satmak zorunda değilsin. Bakıma muhtaç birileri mi var? Özel olarak barınma evleri açar, koruma sağlar ve karınlarını doyurursun.
Alıntı:kadin köleyi serbest bırakmak fitne ve fesata yol açar gittikleri zaman boş durmaz tekrar savaş için erkekleri galeyana getirirler
Kadın neden gidip fitne çıkararak savaşa sebep olsun? Kadına karşı bu tür aşağılayıcı ithamlar hiç hoş değil. Bir toplumdan kitleleri çoluk çocuk demeden köle olarak alırsan karşı tarafın barışa razı olmaktan uzaklaşır ve savaşmaya daha istekli olur, tarihte bunun pek çok örneği var.

Sonuç olarak sizin kabul ettiğiniz kaynaklar hangileri bilmiyorum ama ehli sünnet kaynakları (Buhari, İbn-i mace, Tirmizi, Muvatta v.b) kölelik/cariyelik konusunda son derece acımasız. Küçük yaştaki çocukların bile pazarda bir mal gibi satılmasında hiçbir mahsur görülmemiş. Ben bu kaynakların güvenilir olduğunu kesinlikle kabul etmiyorum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-07-2017, Saat:08:51 PM, Düzenleyen: elska.
Cezalı Üye
Ayrıca hangi ehli sünnet alımı cariye ile zorla ilişkiye girilebilir demiş.yok böyle bişey paylaşabilir misin
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 15-07-2017, Saat:01:55 AM, Düzenleyen: evolution.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.