You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İslam hakkında sormak istediğim birkaç şey

Yeni Üye
NOT: Forum'da bayağı bir bakındım soru sorabileceğim bir başlık var mı diye ama bulamadım. O yüzden bu başlık altına yazmaya karar verdim. Eğer forum'da soru sorulabilecek bir başlık varsa, yöneticilerden ricam sorumu oraya aktarmaları.

Merhaba arkadaşlar. Artık bu soruları nereye/kime sorayım şaşırdım ve belki bu forum'da bir bilen vardır diye burada sormaya karar verdim.

Müslüman'ım ama beni dinimden soğutan birkaç şey var kafamda ve asla da kafamdan atamıyorum. Belki bir bilen vardır diye soracağım. Sormadan önce bir ricada bulunayım... Lütfen bana "Allah en iyisini bilir, kabul et bu şekilde" demeyin. Ve de "kadının fıtratı farklı" demeyin. Bunları diyecek kişi hiç cevap yazmasın, es geçsin daha iyi.

Soru 1: İslam'da erkeğe 4 eş hakkı.

Kuran'a göre 4 eş almak farz değil ama İslam erkeğe 4 eş alma hakkı veriyor. Bunun hakkında bir şey dediğim zaman genede "ama o savaş esnasında ortada kalan kadınlar içindi" vs tarzı savunmalr duyuyorum.

İyi de, Kuran'da asla o tarz bir şartla bu 4 eş hakkı verilmiyor ki?

Sadece eşi hasta olan ya da savaştan dolayı ortada kalmış kadınları korumak için birden fazla eş alınabilir diye şartların olduğu bir ayet var mı?

Bildiğim kadarıyla yok. Ve zaten Kuran da her devre inmiş bir kitap olduğu için. Bugün, 21. yüzyılda yaşayan bir müslüman adam da eğer maddi durumu ve fiziksel güzü yetiyorsa gayet de birden fazla eş alabilir. Nikahları İslami açıdan geçerlidir ve bir Allah'ın kulu da kınayamaz, hakkı yok. Kitap izin verdikten sonra milletin lafının bir önemi yok.

Bunu deyince diyorlar ki "e kadının da boşanma hakkı var, kocası 2. eşi getirecekse boşasın". Ayrıca o 2. kadınla, o 2. kadın istemeden evlenemez ki adam diyorlar.

Şu bir gerçek ki, bir erkeğin 2. eşi olmayı ancak maddi durumu çok kötü olan bir kadın kabul eder. Bunu dediğimde de "evet, hem belki o adama 2. eş olmasa hayat kadınlığı yapmak zorunda kalacak kadın" diyorlar.

Yani, İslam'ın kadınları hayat kadınlığından kurtarma yolu, onları bir adamın 2. ya da 3. eşi yapmak mı oluyor?

Kadın bir midesizlikten alınıp, öteki midesizliğe itiliyor.

Bu 4 eş olayının hiçbir mantıklı açıklaması yok bana göre. Allah asla böyle bir midesizliğe izin vermemeliydi.

Ve ayrıca sakın erkeklerin bazılarının daha fazla arzulu olduklarından birden fazla kadına ihtiyaç duyduklarından da bahsetmeyin. Bir erkeğin yetmediği kadınlar da dolu... Allah arzulu erkekleri göz önünde bulunduruyorduysa, arzulu kadınları da göz önünde bulundursaydı. Adaletsizlik var açık açık ortada.

Soru 2: Erkek evladın mirastan fazla pay alması.

Buna neden olarak şu deniyor: Erkekler karılarına bakma yükümlülüğünde ama kadınlara evlendikleri zaman kocaları bakacak. O yüzden erkek daha fazla pay almalı mirastan.

İslam'da evlenmek zorunlu değil. Ve bir ömür boyu hiç evlenmemiş adamlar/kadınlar var. Diyelim ki ben de abim de hiç evlenmedik ve abim bende fazla pay aldı. Bu açık bir adaletsizlik olmuyor mu? Bu atlanacak bir detay değil çünkü evlenmek zorunlu değil.

Ayrıca... Her kadının karakteri bir değil. Kimi kadın "erkek değil mi? bakacak bana" mantığına sahipken, kimi kadın ise asla kocasının parasını yemeyi istemez, bunu haysiyetine yediremez... İslam neden her kadını aynı kefeye koyup her kadını kocasının eline bakacak hale sokuyor?

Soru 3: İslam'da kadının şahitliği.

Bir erkek = 2 kadın biliyorsunuz ki şahitlik konusunda. Ve buna gerekçe de, şahitliğin zor bir şey olması, kadınların psikolojik olarak güçsüz olması ve bu yüzden de İslam'ın bu konuda kadınlara "güya" pozitif ayrımılcılık yaparak, kadınları bu yükten kurtarmaları.

İslam yine her zamanki gibi her kadını aynı kefeye koyuyor. Çok zayıf erkekler de var, çok güçlü kadınlar da. İslam sürekli kadını ötekileştirme yoluna gitmiş. Bunun ne mantığı olabilir?

"Kadının fıtratı farklı"... Kadının fıtratı farklı olsa her kadın aynı olur. Her erkek aynı olmadığı gibi, her erkek de aynı değil.

Özetle... Ben İslam'ın kadını aşağıladığını düşünüyorum. Cennet anaların ayakları altında diyorlar... Cennet "anaların" ayakları altında, kadınların değil. Yani bu sözde bile aslında "kadın" yok sayılıyor ve anneliği ölçüsünde değer buluyor.

Bu yazdıklarım eğer okuyan olduysa, okuyan için absürt gelebilir. Hayata farklı açılardan bakmamız ya da karakterlerimizin farklı olmasından bu durum... Sonuç olarak ben bu dine kendimi veremiyorum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: İslam hakkında sormak istediğim birkaç şey
kardeş önce bir sakin ol Allah izin vermemeliydi,adaletsizlik var burda ne demek hikmetini bir gün daha iyi anlayacağın bir şey için Allaha isyan etme

1-İslam'da erkeğe 4 eş hakkı.

Nisa:3: Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikahlayın. Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız o taktirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur.

Bu konu tamamen zaruret hasıl olduğu zaman devreye girer,asla ve asla erkeklerin tatmin olamaması için değil,kaldı ki dinimiz düya hayatına dünya nimetlerine meyl etmemek konusunda müminleri hep uyarır ,az yemek yiyin,az uyuyun,büyüklük taslamayın,kendinizi üstün görmeyin ,övünmeyin gibi

halböyleyken Allahın bu 4 eş müsadesini erkeklerin tatmin olması için gönderdiğini düşünebiliriz

bu tamemen zarurettir ,ve yine Allah kuranda buyuruyor

Nisa:129 Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, kadınlar arasında adaleti yerine getiremezsiniz. Öyle ise (birine) büsbütün gönül verip ötekini (kocası hem var, hem yok) askıda kalmış kadın gibi bırakmayın. Eğer arayı düzeltir ve Allah'a karşı gelmekten sakınırsanız, şüphesiz Allah çok bağışlayıcı ve çok merhamet edicidir.

bu tamamen kadınların mağdur olmamasıyla alakalı birşeyidr

eskiden savaşlar fazla olduğu ,erkek sayısı kadın sayısından az olduğu için

mecbur 1 erkek birden fazla kadınla evlenecekti çünkü 1 kadın 1 erkekle evlense yine ortada dul kalan yadan evli olmayan nice kadın kalacaktı

ve bu durumdada evli olmayan kadınların fitneye sebep vermemesi için Allah böyle bir müsade getirmiştir

bir midesizlikten başka bir midesizliğe yorumuna kesinlikle katılmıyorum

bir erkek 2 hanımı 3 hanımı da olsa onların geçimini temin ediyor onlara kol kanat geriyor onları sahipleniyorsa bu dini yöndenden insani yöndende vicdani yöndende ayıplanacak yadırganacak bir şey değildir

sen ayıplanacak,yadırganacak bir şey arıyorsan

milletin kızlarını evlenme vaadiyle kandırarak nefsini tatmin edip sonra bırakıp gidenlere bir bak

bi gün bu erkekle bi gün bu erkekle yatıp kalkan giyimiyle kuşamıyla herşeyiyle evli yada bekar bütün erkekleri fitneye sevk edenleri gör

sen midesizlik görmemişsin

Dinimizde birkişi hele de maddi durumu elverdiği halde evlenmiyorsa büyük bir vebal büyük bir fitne altındadır

farz değil zaten diyip geçielcek bir şeydeğildir yani.

ayrıca,abinin miras aldığı anda evlenmemiş olması daha sonrasında evlenmeyeceği anlamına da gelmez

velev ki evlenmedi ve senden fazla miras aldı ve anne babanız ikiside vefat etti bu sefer ailede baba yerine kim geçecek aileye kim önderlik edecek bu miras abiye ayrıca bu sebepten ötürü de veriliyor

tamam islamda kadının yeri bu diyorsun

peki dünyada nasıl?

en demokratik,en modern en eşitlikçi ülkelerde kadın ve erkek iş hayatında olsun,siyasette olsun hep aynı seviyede mi

hadi diyiyorsun müslüman ülkelerde böyle,peki sosyal hayata siyasi hayata baktığında bir işin ucundan tutan bir davaya önderlik yapanların çoğu erkek mi kadın mı?

kaç tane kadın başbakan gördün,o eşitlik o özgürlük savunucusu amerikada kaçtane başkanı bıraktım bakan gördün

bunun yaratılışla bunun dünya düzeninyle alakalı olduğunu göremiyor musun?

ne olacaktı peki,erkek kadınla şahitlik konusunda eşit sayıldığında

ve bir tehdit bir şantaj söz konusu olduğunda erkekler mi mağdur olacaktı kadınlar mı?

her erkekle her kadın aynı değil demekle işi nasıl çözeceğiz

hakim yada kadı kimse işte, kadını analiz mi edecek bu kadın tek başına şahitlik yapabilir diye?

burada Allah yapmış ayrımını,tercihini

eğer sen o tercihi haşa beğenmiyorsan ya o insanoğlunun o beşerin bu kadın tek başına şahitlik yapar analizini alacaksın yada maddi manevi gücü belli olan kadını hertürlü tehditle ,iftirayla başbaşa bırakacaksın

niye bu saçma sapan ve olmayacağı belli olan teorileri bir kenara bırakıp da Allahın hükmüne razı olmuyorsun?

Allahın üvey kulu mu var kadın diye erkek diye ayıracaktı

Allah erkeği kadından daha güçlü kıldıysa ona göre erkeğe kadından daha fazla sorumluluk yüklemiştir
AKLI YETEN GÖRDÜGÜNE İNANIR
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
Zakir, teşekkür ederim fakar benim yazdıklarımı ve sorularımı okudunuz mu?

Sorularlaislamiyet.com ve bilumum islam konular hakkında yazan sitelerden ben bunları zaten araştırdım ve sorularım farklı şeyler içeriyordu.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 29-07-2014, Saat:12:04 AM, Düzenleyen: Flashback.
Yeni Üye
Z4F3R_ cevap için teşekkürler.

1-İslam'da erkeğe 4 eş hakkı.

Bana Kuran'dan 4 eş alma hakkının sadece savaş gibi olağanüstü durumlarda erkek nüfusunun azalması halinde verildiğine dair ayet gösterebilir misiniz?

Öyle bir ayet yok. Bugün de bir müslüman adam rahatlıkla 4 eş alabilir.

Midesizlik olarak tanımlamıyorsunuz... O zaman karınızın 3 kocası daha olsa ve onlarla beraber olduktan sonra sizin yanınıza gelse bunu da midesizlik olarak tanımlamamanız gerek. Bu benzetmem bile midenizi bulandırmaya yetmiştir, eminim. Söz konusu siz değilsiniz, konuşması kolay. Ben bir kız olarak bunu aşağılıkça ve midesizce buluyorum.

Bir gün bir erkekle, öbür gün öbür erkekle yatan kızın mideye sahip olduğunu iddia etmiyorum. Ama ha bir gün bir erkeklesin öbür gün başka erkekle, ha 3 tane kadının yatağından çıkıp sana gelen adama koca demişsin. Arada hiçbir fark yok. İkisi de cehennemden bir sahne gibi...

İslam neden zorla kadını bir erkeğin kontrolü altına alıyor maddi açıdan?

Hiç maddi olarak başkasının eline bakmak nedir tattınız mı? Ve ardından da kendi paranızı kullanıyor olmanın verdiği güven ve huzuru tattınız mı? Ben neden önce babama, sonra abime sonra da kocama maddi açıdan bağımlı olmak zorundayım. Bunun mantığı nedir? Bu bir karakter meselesidir. Kimi insan bunu kendine yediremez.

Öncelikle şunu diyeceğim. Kadının dünyadaki yeri beni ilgilendirmez. Ben İslamı hak din olarak seçmişsem, bu hak din beni aşağılmamalı. Ve bu yüzden de o diğer tüm dünya kadınlarını canla başla bu hak dine çağırmalıyım, kurtuluşa çağırmalıyım. Ama tabii İslam bu şekildeyken bu mümkün değil.

Ayrıca, Norveç, İsveç gibi ülkelerde gayet de eşitlik neredeyse tam olarak sağlanmak üzere... Batı kadın-erkek eşitliği konusunda bizden çok daha önde ama onlara da bu eşitlik mantığı 300 yıl önce gelmedi ki. Maksimum 80-90 yıllık tarihi var ve evet, oldukça yol katedildi.

Bunun yaratılışla bir alakası yok, dünya düzeniyle alakası var ve batı o dünya düzenini her geçen yıl yıkıyor.

Ayrıca bana ne batıdan ya da yabancılardan? Benim dinim zaten önder olmalıydı... Tüm dünya kadını ezerkem, benim dinim kadını korumalıydı, oysa benim dinim batıdan beter.

Bir tehdit ya da şantaj olunca kimin mağdur olacağını söyleyeyim. Zayıf olan madur olacaktır. Ve erkeklerden zayıflar olduğu gibi, kadınlardan da güçlüler var. Bu mantık tamamen "erkekler güçlüdür ve kadınlar zayıftır" temeline dayanıyor. Oysa her insan farklı...

Beni erkeğin eline bakmaya mecbur bırakan Allah'ın hükümlerine neden razı olayım?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Zorko
Alıntı:Ayrıca bana ne batıdan ya da yabancılardan? Benim dinim zaten önder olmalıydı... Tüm dünya kadını ezerkem, benim dinim kadını korumalıydı, oysa benim dinim batıdan beter.

Bir tehdit ya da şantaj olunca kimin mağdur olacağını söyleyeyim. Zayıf olan madur olacaktır. Ve erkeklerden zayıflar olduğu gibi, kadınlardan da güçlüler var. Bu mantık tamamen "erkekler güçlüdür ve kadınlar zayıftır" temeline dayanıyor. Oysa her insan farklı...

Beni erkeğin eline bakmaya mecbur bırakan Allah'ın hükümlerine neden razı olayım?
Seni erkeğin eline bakmaya mecbur bıraktığını düşündüğün ALLAH ın hükümlerine razı olmuyorsan onun yarattığı dünyada ne işin var..?
Bu dünyadan çek git kendine başka bir yer bul
Onun verdiği rızıkla yaşama..
Kendine ayrı bir rızık yarat onunla beslen..
Kısacası beğenmediğin o ALLAH ın dininde ne işin var o zaman..?
Git kendine kurallarını kendin koyduğun kendin yönettiğin bir din yarat..
Kendi dininin ALLAH ı ol..
Tövbe estafurullah
Allahın emirlerini bu kadar rahat bir şekilde sorgulayabildiğine göre sizin müslüman olduğunuzdan bile şüpheliyim açıkçası..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 29-07-2014, Saat:12:39 AM, Düzenleyen: Zakir.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.