Merhaba arkadaşlar. Artık bu soruları nereye/kime sorayım şaşırdım ve belki bu forum'da bir bilen vardır diye burada sormaya karar verdim.
Müslüman'ım ama beni dinimden soğutan birkaç şey var kafamda ve asla da kafamdan atamıyorum. Belki bir bilen vardır diye soracağım. Sormadan önce bir ricada bulunayım... Lütfen bana "Allah en iyisini bilir, kabul et bu şekilde" demeyin. Ve de "kadının fıtratı farklı" demeyin. Bunları diyecek kişi hiç cevap yazmasın, es geçsin daha iyi.
Soru 1: İslam'da erkeğe 4 eş hakkı.
Kuran'a göre 4 eş almak farz değil ama İslam erkeğe 4 eş alma hakkı veriyor. Bunun hakkında bir şey dediğim zaman genede "ama o savaş esnasında ortada kalan kadınlar içindi" vs tarzı savunmalr duyuyorum.
İyi de, Kuran'da asla o tarz bir şartla bu 4 eş hakkı verilmiyor ki?
Sadece eşi hasta olan ya da savaştan dolayı ortada kalmış kadınları korumak için birden fazla eş alınabilir diye şartların olduğu bir ayet var mı?
Bildiğim kadarıyla yok. Ve zaten Kuran da her devre inmiş bir kitap olduğu için. Bugün, 21. yüzyılda yaşayan bir müslüman adam da eğer maddi durumu ve fiziksel güzü yetiyorsa gayet de birden fazla eş alabilir. Nikahları İslami açıdan geçerlidir ve bir Allah'ın kulu da kınayamaz, hakkı yok. Kitap izin verdikten sonra milletin lafının bir önemi yok.
Bunu deyince diyorlar ki "e kadının da boşanma hakkı var, kocası 2. eşi getirecekse boşasın". Ayrıca o 2. kadınla, o 2. kadın istemeden evlenemez ki adam diyorlar.
Şu bir gerçek ki, bir erkeğin 2. eşi olmayı ancak maddi durumu çok kötü olan bir kadın kabul eder. Bunu dediğimde de "evet, hem belki o adama 2. eş olmasa hayat kadınlığı yapmak zorunda kalacak kadın" diyorlar.
Yani, İslam'ın kadınları hayat kadınlığından kurtarma yolu, onları bir adamın 2. ya da 3. eşi yapmak mı oluyor?
Kadın bir midesizlikten alınıp, öteki midesizliğe itiliyor.
Bu 4 eş olayının hiçbir mantıklı açıklaması yok bana göre. Allah asla böyle bir midesizliğe izin vermemeliydi.
Ve ayrıca sakın erkeklerin bazılarının daha fazla arzulu olduklarından birden fazla kadına ihtiyaç duyduklarından da bahsetmeyin. Bir erkeğin yetmediği kadınlar da dolu... Allah arzulu erkekleri göz önünde bulunduruyorduysa, arzulu kadınları da göz önünde bulundursaydı. Adaletsizlik var açık açık ortada.
Soru 2: Erkek evladın mirastan fazla pay alması.
Buna neden olarak şu deniyor: Erkekler karılarına bakma yükümlülüğünde ama kadınlara evlendikleri zaman kocaları bakacak. O yüzden erkek daha fazla pay almalı mirastan.
İslam'da evlenmek zorunlu değil. Ve bir ömür boyu hiç evlenmemiş adamlar/kadınlar var. Diyelim ki ben de abim de hiç evlenmedik ve abim bende fazla pay aldı. Bu açık bir adaletsizlik olmuyor mu? Bu atlanacak bir detay değil çünkü evlenmek zorunlu değil.
Ayrıca... Her kadının karakteri bir değil. Kimi kadın "erkek değil mi? bakacak bana" mantığına sahipken, kimi kadın ise asla kocasının parasını yemeyi istemez, bunu haysiyetine yediremez... İslam neden her kadını aynı kefeye koyup her kadını kocasının eline bakacak hale sokuyor?
Soru 3: İslam'da kadının şahitliği.
Bir erkek = 2 kadın biliyorsunuz ki şahitlik konusunda. Ve buna gerekçe de, şahitliğin zor bir şey olması, kadınların psikolojik olarak güçsüz olması ve bu yüzden de İslam'ın bu konuda kadınlara "güya" pozitif ayrımılcılık yaparak, kadınları bu yükten kurtarmaları.
İslam yine her zamanki gibi her kadını aynı kefeye koyuyor. Çok zayıf erkekler de var, çok güçlü kadınlar da. İslam sürekli kadını ötekileştirme yoluna gitmiş. Bunun ne mantığı olabilir?
"Kadının fıtratı farklı"... Kadının fıtratı farklı olsa her kadın aynı olur. Her erkek aynı olmadığı gibi, her erkek de aynı değil.
Özetle... Ben İslam'ın kadını aşağıladığını düşünüyorum. Cennet anaların ayakları altında diyorlar... Cennet "anaların" ayakları altında, kadınların değil. Yani bu sözde bile aslında "kadın" yok sayılıyor ve anneliği ölçüsünde değer buluyor.
Bu yazdıklarım eğer okuyan olduysa, okuyan için absürt gelebilir. Hayata farklı açılardan bakmamız ya da karakterlerimizin farklı olmasından bu durum... Sonuç olarak ben bu dine kendimi veremiyorum.