Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
İlmihal Okuyalım
İlmihal Okuyalım
SORULAR
1.)Vacip olan namaza vitr namazı ve bayram namazları dışında bir tane örnek veriniz.
2.)Namazın şartlarına ve rükünlerine birer örnek vererek,rükün ve şartın farkını yazınız.Yani x rükünse neden rükün,y şartsa neden şart?
3.)İmamı Azam’a göre son rekatta tahiyyat okuduktan sonra istemdışı gülen kişinin namazı sahih değilken,imameyne (İmam Muhammed ve Ebu Yusuf) göre sahihtir.Selamın hükmü üç müctehide göre de vaciptir.Salli-barik ve Rabbena dualarını okumak üç müctehide göre de sünnettir.Hükümler açısından üç müctehidte aynı şeyleri söylerken tahiyyatı okuduktan sonra istemdışı gülen kişinin namazı sahih mi değil mi konusunda neden farklılık var?Sebep ne olabilir?Yorumlayınız,mantık yürütünüz.
4.)Namaz kılarken belim açılıyor, namazım bozulur mu diyen birisine ne cevap verirsiniz?O kişiye namazının bozılup-bozulmayacağını nasıl izah edersiniz?
5.)Sabah,öğle,ikindi,akşam,yatsı ve vitr namazlarını kılmanın efdal (faziletli) olduğu vakitleri yazınız.
6.)Farzı ayn ve farzı kifaye namaz nedir,kısaca açıklayın.Farzı kifaye namaza bir örnek verin.
7.)Türkiyede ikindi ezanı hangi müctehide göre okunuyor?
8.)Revatib ve regaib sünnet namaz nedir kısaca açıklayın.Bu namazlara ikişer örnek verin.
9.)Namazın vücub şartları ne demektir?Namazın vücub şartlarını yazınız.
10.)Hanefi Mezhebi açısından mendup ve müstehap kavramları arasında fark var mıdır?Varsa ne gibi farklar vardır?Kısaca açıklayın.
11.)Sünneti müekkede ile sünneti gayri müekkede namaz nedir?Müstehap namaz nedir?Bu namazlara ikişer örnek verin.(5 vakit namazdan önce veya sonra kılınan namazlardan örnek verin)
Aşağıdaki cümleler doğruysa “D” yanlışsa “Y” yazınız.
1.)Sünneti gayri müekkede namazlara mendup namaz da denilebilir.
2.)Namazın sonunda tahiyyat okuduktan sonra bilerek gülen,bilerek abdest bozucu bir iş yapan kişinin namazı sahihtir.
3.)İmam Cuma namazında minberdeyken içeri giren birisi tahiyyatül mescid namazı kılmaz.
4.)Camiye girildiğinde kamet getiriliyorsa kesinlikle sünnet namaz kılınmaz.
5.)İkindinin farzını kıldıktan sonra kesinlikle kaza namazı kılınmaz.
6.)Sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra kaza namazı kılınmaz.
7.)Akşam namazının farzından önce sünnet namaz kılınabilir.
8.)Bayram namazından önce camide veya evde nafile namaz kılmakta sakınca yoktur.
9.)Öğle ezanına 10 dakika kala camiye giren kişi tahiyyetül mescid namazı kılabilir.
10.)Namazda vacibin kasten terk edilmesi tenzihen mekruhtur.
11.)Öğlenin ilk sünnetini kılmak isteyen kişinin,sadece niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya demesi yeterlidir.
12.)İmam olacak kişi imamlığa niyet etmezse imama uyanların namazı kesinlikle sahih olmaz.
Not Baremi:
1.4.5.6.7.9 ve 10.sorular beş puan, 2.3. ve 8.sorular on puan,11.soru onbir puan.
Doğru yanlış sorularının hepsi ikişer puan.
İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz

BAŞARILAR...
1.)Vacip olan namaza vitr namazı ve bayram namazları dışında bir tane örnek veriniz.
Cuma namazından sonraki ilk 4 rekat farz ama ondan sonraki 4 rekat vacip diye hatırlıyorum
2.)Namazın şartlarına ve rükünlerine birer örnek vererek,rükün ve şartın farkını yazınız.Yani x rükünse neden rükün,y şartsa neden şart?
Şart : Namazın eda edilebilmesi için gerekli olan ve yapılmadığında namazın kabul olmayacağı durumlardır
Rükun : Hatırlayamadım hocam
Şartları : Hadesten taharet, necasetten taharet, istikbali kıble, vakit, niyet
Rükun : hatırlamıyorum hocam
3.)İmamı Azam’a göre son rekatta tahiyyat okuduktan sonra istemdışı gülen kişinin namazı sahih değilken,imameyne (İmam Muhammed ve Ebu Yusuf) göre sahihtir.Selamın hükmü üç müctehide göre de vaciptir.Salli-barik ve Rabbena dualarını okumak üç müctehide göre de sünnettir.Hükümler açısından üç müctehidte aynı şeyleri söylerken tahiyyatı okuduktan sonra istemdışı gülen kişinin namazı sahih mi değil mi konusunda neden farklılık var?Sebep ne olabilir?Yorumlayınız,mantık yürütünüz.
İmam Azam Hz. Selam’ın vacip olduğunu ama tahiyyatı bitirmekle namazın bitmemiş olduğunu yani vacibin yerine getirilmeden namazın tamamlanmayacağını düşünmüş olabilir. Bu nedenle salli barik ve Rabbenayı okumadan selam vermeden namaz tamamlanmadığı için gülen kişinin namazı terk ettiğini düşünmüş olabilir.
İmam Muhammed Hz. ve Ebu Yusuf Hz. İse vacibin tamamlanmadan da namazın bittiğini bu nedenle tahiyyattan sonra kişinin zaten farzları yerine getirerek namazını tamamladığını geriye kalan salli barik ve Rabbena dualarının ve selamın sevabından mahrum olacağını ama namazın kabul olunabileceğini düşünmüş olabilirler.
4.)Namaz kılarken belim açılıyor, namazım bozulur mu diyen birisine ne cevap verirsiniz?O kişiye namazının bozılup-bozulmayacağını nasıl izah edersiniz?
Belinin neresine kadar açıldığını sorardım. Erkeğin avret yeri göbek deliğinin altından başlar ve diz kapaklarına kadar devam eder. Avret yerlerini açmak haram olacağı için eğer kişinin açılan yerleri bu harama dahil oluyor ise bozacağını söylerdim. Ancak belinden kasıt sırt kısmı ise bunun kabul olabileceğini söylerdim
5.)Sabah,öğle,ikindi,akşam,yatsı ve vitr namazlarını kılmanın efdal (faziletli) olduğu vakitleri yazınız.
Sabah namazı : Güneş doğmadan kerahat vaktine girmeden 30 dk öncesine kadar
İkindi namazı : Vakit geldiğinde ilk 30 dk.
Akşam namazı : Yatsı ile arası kısa olduğu için derhal
Yatsı namazı : gecenin ilerleyen saatlerine doğru
Vitir namazı ise imsak vaktinden 45 dk öncesi
6.)Farzı ayn ve farzı kifaye namaz nedir,kısaca açıklayın.Farzı kifaye namaza bir örnek verin.
hatırlamyorum
7.)Türkiyede ikindi ezanı hangi müctehide göre okunuyor?
İmam Azam Ebu Hanefi
8.)Revatib ve regaib sünnet namaz nedir kısaca açıklayın.Bu namazlara ikişer örnek verin.
Hatırlamıyorum
9.)Namazın vücub şartları ne demektir?Namazın vücub şartlarını yazınız.
Hocam hep unutmuşum ben bunları daha yeni çalıştım oysa
10.)Hanefi Mezhebi açısından mendup ve müstehap kavramları arasında fark var mıdır?Varsa ne gibi farklar vardır?Kısaca açıklayın.
Mendup : yapılmaması daha eftal olan ama yapılmasındada dinen bir sakınca olmayan
Müstehap : yapılması daha eftal olan ama yapılmamasında da bir sakınca olmayan
11.)Sünneti müekkede ile sünneti gayri müekkede namaz nedir?Müstehap namaz nedir?Bu namazlara ikişer örnek verin.(5 vakit namazdan önce veya sonra kılınan namazlardan örnek verin)
Sünneti müekkede Peygamberimizin hiç terk etmediği ve Farz namazı tamamlayıcı olan sünnet namazlardır. Sabah, Öğlen, Akşam namazı farzdan sonra, Yatsı namazı farzdan sonraki namazlar müekkededir
Sünneti gayri müekkede : Peygamberimizin de yerine göre ara sıra terk ettiği sünnet namazlardır ikindi namazı ve yatsı namazlarının ilk sünnetleri gibi
Aşağıdaki cümleler doğruysa “D” yanlışsa “Y” yazınız.
1.)Sünneti gayri müekkede namazlara mendup namaz da denilebilir. Y
2.)Namazın sonunda tahiyyat okuduktan sonra bilerek gülen,bilerek abdest bozucu bir iş yapan kişinin namazı sahihtir. Y
3.)İmam Cuma namazında minberdeyken içeri giren birisi tahiyyatül mescid namazı kılmaz. D
4.)Camiye girildiğinde kamet getiriliyorsa kesinlikle sünnet namaz kılınmaz. D
5.)İkindinin farzını kıldıktan sonra kesinlikle kaza namazı kılınmaz. Y
6.)Sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra kaza namazı kılınmaz. D
7.)Akşam namazının farzından önce sünnet namaz kılınabilir. Y
8.)Bayram namazından önce camide veya evde nafile namaz ılmakta sakınca yoktur.Y
9.)Öğle ezanına 10 dakika kala camiye giren kişi tahiyyetül mescid namazı kılabilir.Y
10.)Namazda vacibin kasten terk edilmesi tenzihen mekruhtur. D
11.)Öğlenin ilk sünnetini kılmak isteyen kişinin,sadece niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya demesi yeterlidir. Y
12.)İmam olacak kişi imamlığa niyet etmezse imama uyanların namazı kesinlikle sahih olmaz. Y
çok kötü geçdi ya hiç bi şey kalmamış aklımda
oda parasını istedi zaten

Doğru-yanlışta beş doğrunuz var.Yani 10 puan geliyor oradan.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi