SORULAR ve CEVAPLARI
1.)Vacip olan namaza vitr namazı ve bayram namazları dışında bir tane örnek veriniz.
Soruluş amacı/hikmeti:Vacip olan namaz denilince akla sadece vitr namazının ya da bayram namazlarının gelmesi.Buna karşı sordum bu soruyu.
Cevap:Adak namazı,başlanılan nafile namazı bozduktan sonra kılınacak olan namaz.
2.)Namazın şartlarına ve rükünlerine birer örnek vererek,rükün ve şartın farkını yazınız.Yani x rükünse neden rükün,y şartsa neden şart?
Soruluş amacı/hikmeti:Kitabı okurken şart değildir,rükündür tarzı ifadelere çok rastlayacaksınız.Şart değildir denilince farz değilmiş gibi algılanabilir.Bu da büyük sıkıntılara yol açar.Soruyu bu sebeple sordum.
Cevap:Rükün:Namazın içindeki farzlardır,şart namazın dışındaki farzlardır. Rükün

ecde Şart

etri avret
3.)İmamı Azam’a göre son rekatta tahiyyat okuduktan sonra istemdışı gülen kişinin namazı sahih değilken,imameyne (İmam Muhammed ve Ebu Yusuf) göre sahihtir.Selamın hükmü üç müctehide göre de vaciptir.Salli-barik ve Rabbena dualarını okumak üç müctehide göre de sünnettir.Hükümler açısından üç müctehidte aynı şeyleri söylerken tahiyyatı okuduktan sonra istemdışı gülen kişinin namazı sahih mi değil mi konusunda neden farklılık var?Sebep ne olabilir?Yorumlayınız,mantık yürütünüz.
Soruluş amacı/hikmeti

orunun cevabı kitapta bu açıkça yazmaktadır.Ama bu farklılığa dikkat çekecek şekilde yazmıyor olabilir.Burada dikkatinizi ölçmek istedim
Cevap:İmamı Azam’a göre namazdan kendi isteğimizle çıkmamız farzdır.
4.)Namaz kılarken belim açılıyor, namazım bozulur mu diyen birisine ne cevap verirsiniz?O kişiye namazının bozılup-bozulmayacağını nasıl izah edersiniz?
Soruluş amacı/hikmeti: Camide imam vaaz verirken namaz kılarken kısa tişört giyenlerin beli açılıyor,onların namazları kesinlikle olmaz dedi.Bu yanlışı burada düzeltmek istedim.Düşünün çarşıya çıktınız namaz saatine eve dönerim diye düşünerek uzun olmayan kısa bir tişört giydiniz.Ama yetişemediniz,eve gidince namaz vakti çıkacak olunca,caminin birine geçip kılayım diye düşündünüz.O an imamın o sözü geldi aklınıza ve boşuna kılmış olacağım,içimde atlet de yok,illaki belim açılacak.Mecbur eve gidince kazasını kılacağım dediniz.İmamın o lafı bu kişinin namazını boşu boşuna kazaya bırakmasına yol açtı.Deseydiki belimiz açılmaması efdal olandır tabiî ki;ama sırf belimizden az bir şey açıldı diye namaz bozulmaz.Eyvallah derdim.Ama bizim görevimiz hakkı söylemek,gerisi bizi ilgilendirmez.
Cevap:İmam Muhammed ve İmamı Azam’a göre uzvun 1/4ü,Ebu Yusuf’a göre 1/2 si açılmadıkça namaz bozulmaz.
5.)Sabah,öğle,ikindi,akşam,yatsı ve vitr namazlarını kılmanın efdal (faziletli) olduğu vakitleri yazınız.
Soruluş amacı/hikmeti:Efdal vakitleri öğrenmeniz,elinizden geldiği kadar bu vakitlere uymanızı teşvik etmek.
Sabah:Güneşe yaklaşık yarım saat kala
Öğle:Yazın sıcakta ikindinin biraz öncesine kadar ertelemek,normal zamanlarda ilk vaktinde kılmak
İkindi:Kışın ezandan yaklaşık yarım saat,yazın ise 50-60 dakika sonra kılmak.
Akşam:Ezan okunur okunmaz kılmak
Yatsı:Gecenin 1/3 üne kadar ertelemek.
6.)Farzı ayn ve farzı kifaye namaz nedir,kısaca açıklayın.Farzı kifaye namaza bir örnek verin.
Soruluş amacı/hikmeti: Farzı ayn ve farzı kifaye kavramlarını bilip/bilmediğinizi sorgulamak.
Cevap:Farzı ayn her Müslümanın kılması gereken namazdır,farzı kifaye ise bir grup Müslümanın kılmasıyla diğerlerinin üzerinden düşen namazdır.Farzı kifaye:Cenaze namazı.
7.)Türkiyede ikindi ezanı hangi müctehide göre okunuyor?
Soruluş amacı/hikmeti:Tükiyede ikindi ezanı okunduğunda İmamı Azam’a göre daha ikindi vakti girmemiş oluyor.İnsanlar bunu bilsinler,öğleni vaktinde kılamadıklarında İmamı Azam’ın ictihadına uyup eda niyetiyle kılsınlar.Yarım saate kadar yaz-kış kurtarır.Daha sonra namazı kaza niyetiyle tekrar kılmaları ihtiyata uygundur.Müslümanlar bu kolaylığı bilsinler istedim.
Cevap:İmameyn’e göre okunuyor.
8.)Revatib ve regaib sünnet namaz nedir kısaca açıklayın.Bu namazlara ikişer örnek verin.
Soruluş amacı/hikmeti:Fıkıh kitaplarını okuyanlar revatip sünnet ve Regaip sünnet tabirlerini sıkça göreceklerdir.Yani bu kavramı bilmemiz gerekiyor.Mesela Hanbeli Mezhebine göre kaza namazı olan kişi revatip sünnet namaz dışında nafile namaz kılamaz yazar kitapta.Revatip sünneti bilmeden bu hükmü okumamız bize fayda sağlayamaz.
Revatib:Öğlenin ilk ve son sünneti. Regaib:Kuşluk namazı,evvabin namazı.
9.)Namazın vücub şartları ne demektir?Namazın vücub şartlarını yazınız.
Soruluş amacı/hikmeti:Kitapları okurken ibadetlerin tümü için vücub şartı diye bir bab olur.Vücub şartı ne demek olduğunu bilmezsek meseleyi anlayamayız.
Cevap:Müslüman olmak,akıllı olmak, buluğa ermiş olmak
10.)Hanefi Mezhebi açısından mendup ve müstehap kavramları arasında fark var mıdır?Varsa ne gibi farklar vardır?Kısaca açıklayın.
Soruluş amacı/hikmeti:Kitapları okurken mendupdur,müstehaptır tabirlerini görürüz.Bu sebeple bu kavramları da bilmemiz gerekir.Biz işin kolayına kaçıp menduba da müstehaba da sünnettir deyip geçiyoruz
Cevap:Mendup ve müstehap aynı anlamdadır.
11.)Sünneti müekkede ile sünneti gayri müekkede namaz nedir?Müstehap namaz nedir?Bu namazlara ikişer örnek verin.(5 vakit namazdan önce veya sonra kılınan namazlardan örnek verin)
Soruluş amacı/hikmeti:Kitap okurken bu müstehaptır denildiğinde bu ne demek ya dememek için sordum
Cevap: Sünneti müekkede

eygamberimizin kolay kolay terk etmediği namazdır.Sabahın sünneti,akşamın sünneti
Sünneti gayri müekkede

eygamberimizin bazen kıldığı,bazen terk ettiği namazdır.Yatsının ilk sünneti,ikindinin sünneti.Müstehap namazla gayri müekkede namaz aynıdır.
Aşağıdaki cümleler doğruysa “D” yanlışsa “Y” yazınız.
1.)Sünneti gayri müekkede namazlara mendup namaz da denilebilir.
Doğru.
2.)Namazın sonunda tahiyyat okuduktan sonra bilerek gülen,bilerek abdest bozucu bir iş yapan kişinin namazı sahihtir.
Doğru.
Bilerek abdest bozucu ifadesini bilerek kullandım.Çünkü bilmeyerek abdest bozucu bir iş yapınca İmamı Azama göre namaz bozulur.
3.)İmam Cuma namazında minberdeyken içeri giren birisi tahiyyatül mescid namazı kılmaz.
Doğru.
4.)Camiye girildiğinde kamet getiriliyorsa kesinlikle sünnet namaz kılınmaz.
Yanlış.
Çünkü sabah namazının sünnetini kamet getirilirken kılabiliriz.Dikkatinizi ölçmek istedim
5.)İkindinin farzını kıldıktan sonra kesinlikle kaza namazı kılınmaz.
Yanlış.
İkindiden sonra nafile namaz kılınmaz,bu meseleyi anlamayanlar kaza namazı da kılınmaz demiş sanırım.Sabahın ve ikindiden sonra kerahat vakti nafile namazlar içindir.
6.)Sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra kaza namazı kılınmaz.
Yanlış.
Sabah namazın sünnetini kıldıktan sonra nafile namaz kılınmaz,farzını kıldıktan sonra nafile namaz kılınmaz.Ama sünnet ile farz arasında kaza namazı kılınabilir.
7.)Akşam namazının farzından önce sünnet namaz kılınabilir.
Yanlış.
8.)Bayram namazından önce camide veya evde nafile namaz kılmakta sakınca yoktur.
Yanlış.
9.)Öğle ezanına 10 dakika kala camiye giren kişi tahiyyetül mescid namazı kılabilir.
Yanlış
10.)Namazda vacibin kasten terk edilmesi tenzihen mekruhtur.
Yanlış.Tahrimen mekruhtur.
11.)Öğlenin ilk sünnetini kılmak isteyen kişinin,sadece niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya demesi yeterlidir.
Doğru.
12.)İmam olacak kişi imamlığa niyet etmezse imama uyanların namazı kesinlikle sahih olmaz.
Yanlış.
Kesinlikle ifadesini bilerek kullandım.Çünkü erkeklerin namazı mutlak olarak tüm namazlarda sahih olur.
Ayrıca bu kılınan namaz bayram namazı ya da Cuma namazıysa kadınların da namazı sahih olur.Sizin bu iki meseleyi düşünüp cevaplamanız lazımdı
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!