You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hz.İsa ,Ahir zamanda gelecektir

Hz.İsa ,Ahir zamanda gelecektir

Forumcu
RE: Hz.İsa ,Ahir zamanda gelecektir
Kardeş şimdilik buradan yazalım. benim amacım size ters yazmak falan değil. sadece doğruyu bulmak. ibn ömer kardeş de sağ'olasın yardımcı oldu. başka kardeşler abiler de yardımcı oluyorlar. ama ümmet parça parça hep ihtilaf neden birlik olmuyor. neden böyle oluyor. niçin ortak bir düşüncemiz yok. herkes kendi şeyhini ya da mezhebini öne çıkarıyor hep ihtilaf oluyor, hep ihtilaf. benim bir ilmim yok ama bu gördüklerim beni üzüyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-06-2014, Saat:03:08 PM, Düzenleyen: eşşafii.
Uzman
Bunu şöyle anlamak mümkündür:

a) Bu ayette zikredilen “her şeyin açıklanması”ndan maksat, (gerçek anlamda her şey değil) insanların muhtaç olduğu helal-haram, ceza-mükâfat gibi hakikatlerdir. (Taberi)

b) Bu ayette zikredilen hususlar, müteşabih kısmıyla değil, açık olarak ifade edilen muhkem denilen kısmıyla alakalı olup bunlara işaret edilmiştir. Ayetin sibakı/önceki ifadeleri bunu desteklemektedir.

Ayrıca Ali İmran suresinin 7. ayetinde Kur’an’ın bir kısmının muhkem bir kısmının ise müteşabih olduğu ifade edilmiştir.

Demek ki, her şeyin açıklanması, her şeyin açık-seçik olarak herkes tarafından bilinecek türden olması anlamına gelmez. İnsanların faydasına olan her ilim Kur’an’da açıklanmıştır. Ancak bir kısmı, açık-seçik olarak, bir kısmı da remiz ve işaretler nevinden yer almıştır. Hadislerin beyan ettiği, sahabelerin anladığı, İslam ümmetinin kavradığı bütün ilimlerin kaynağı Kur’an’dır. (krş. İbn Aşur)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-06-2014, Saat:03:29 PM, Düzenleyen: Ahmed1.
Cezalı Üye
ahmed1 ;

genelde kişilerin kendi yorumlarını yazıyorsun , yani bir şeye delil vermek için direk ayet yazıdğını pek görmedim ; yorumlarda kişiden kişiye değişiyor , senin müteşabih saydığın bişeyi diğeri muhkem sayabiliyor , neye göre müteşabihi ayıracaksın , alim denen kişiler arasında bile yorum farkı var , bu yüzden bizim için iman meselesi direk yazan ayettir , yorumlara iman edilecek diye bir kural varmı ? yorumlara iman edilecek diye kural olsa o zaman herkes birbirini tekfir eder , bu kadar tekfirin niye olduğu ortada zaten , yorum din temeli edinilmez , yorum din temeli edinilecek olsa alim sayılan kişile arasındaki yorum farkları birbiriyle çatışır ve bir sürü farklı din temeli ortaya çıkar . yani yorumsal tevili din temeli edinmek tehlikeli .
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-06-2014, Saat:04:11 PM, Düzenleyen: sedatsedat.
Cezalı Üye
kişi yorumuna iman edilecek diye bir kural olursa , din diye bişey ortada kalmaz , kişisel yorumlar iman meselesi edilmez , senin hatan din alimlerinin kişisel görüşlerini ve yorumsal tevillerine inanmayana kafir damgası vuruyorsun , o zaman bir konuyla ilgili ben sana bir sürü yorumsal tevil veririm , hemde farklı farklı alim sayılan kişilerden , hepsini kafir ilan etmen gerekir , çünkü hepsi birbiriyle farklı görüş sunuyor , bu yüzden ben ayette yazan direk anlama bakarım , en doğrusunu Allah bilir deerim , akıldan yapılan tevilin sonu yok , bu iş sınırsız bişey , tefekkürü tevilsiz yapmak gerekiyor . ilk dönem islam alimleri tevilden sakınmış. yani bu dediğim şeylerin alimlikle alakası yok , yorumsal tevile iman etmek zorunda değiliz . o zaman herkes kendi aliminin tevili hak sayar diğerini kafir ilan eder bu işin sonu yok . şunuda belirteyim ben kuran felan açıklamam ayette ne yazıyorsa odur , kuranı Allah açıklar . ben kuranı açıkladığımı iddia etmedim , açıkladığını idda edendende uzağım .
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-06-2014, Saat:04:24 PM, Düzenleyen: sedatsedat.
Uzman
Malesef olmadı kardeş, yine yapamadın.Çünkü Hz.Peygamber(sav) ayetleri tevil etmiştir.Sahabesi tevil etmiştir.Sahabeden sonraki nesil tevil etmiştir.

Hz.Peygamber(sav) , kendi amcası oğluna ''Allahım ona tevili öğret'' diye dua bile etmiştir.

Sen tevili inkar ederek büyük bir yanılgıya düşüyorsun.Çünkü Ebu Hanife diyor ki :

فَإِن قَالَ أُؤْمِن بِالْآيَةِ وَلَا أُؤْمِن بتأويلها وتفسيرها قَالَ هُوَ كَافِر

Kabir Azabını inkar eden kafir olur.Eğer kişi ''Ayete İnanıyorum ama te'viline ve tefsirine inanmıyorum yani bu ayetten maksat Kabir Azabı değildir'' derse yine de Kafir olur.

Çünkü Kur’ân’da, te’vili tenzilinin (lafzının) aynı olan âyetler vardır. Eğer bunu inkâr ederse kâfir olur. (İmâm-ı A’zam’ın Beş Eseri, çev. Mustafa Öz, 5. b., İstanbul: M. Ü. İlahiyat F. Vakfı Y., 2009, s. 44.)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
insanında kuranı tevil edeceğine dair ayet getir ? hem kurana kelime eklemek tevildende beter bişeydir , olmayan kelimeyi kurana yazmaktan ben uzağım , ben Allah bilir der geçerim , kurana olmayan kelime ekleyenler kendilerini avuturlar , hıristiyanların durumuna bak anlarsın . aklına yatmayan ayete kelime eklemenin sonu yok , herkes istediği şeyi ekler ozaman , aklıma yatmadı der ve eklerde ekler , din diye bişey ortada kalmaz , teslimiyet kalmaz , o zaman neye teslim olacan kelime eklersen aklına yatmayan ayete ? kelime ekleyerek herkes aklına uydurur kuranı .
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-06-2014, Saat:04:34 PM, Düzenleyen: sedatsedat.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.