You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hangi Mezheptensiniz?

Hangi Mezheptensiniz?

Forumcu
RE: Hangi Mezheptensiniz?
Hanefi fıkhında geçmiyor demedim ki Ebu hanife kabul etmez dedim. Bunun terside olabiliyor Ebu hanifenin iki meşhur öğrencisi çoraba mesh olur diyor orada hanefiler bunu kabul etmemiş. İşlerine geleni yaziyorlar
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Madem ilmi bir konuda konuşuyoruz,delilsiz konuşulmaz.Bana Ebu Hanife'nin yatsıdan sonra sünnet namaz yok dediğini kaynak göstererek yazınız.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
İbn-i Mesud abi sana bi konuda danışmak istiyorum. [Resim: Z1ajlV.jpg] Bu bilginin doğruluk payı varmıdır? Bilgin varmı bu konuda?
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Hz.validemiz diyorki Rasulullah evime geldiğinde öğlenin ilk sünnetini kılamamışsa kılardı.Yani peygamberimiz öğlenin farzını kılıyor Aişe validemizin evine gidiyor ve öğleden önce nafile namaz kılmamışsa kılıyor.

Bu hadise binaen,cemaate kavuşmak gibi sebeplerle öğlenin ilk sünnetini kılamayan kişi farzdan sonra kılabilir.

Cuma namazına gelince,bu konuda direk nass yoktur.Cuma namazının farzından sonra cumanın ilk sünneti kılınabilir diye kitaplarda yazar.Bu konudaki delilimiz kıyastır.Cuma namazı o günün öğle namazı niteliğinde olduğu için aynı hüküm cuma namazının ilk sünneti için de geçerlidir.

Diğer namazlar için bu kural geçerli değildir cümlesi de doğrudur.Konuyu izah etmek gerekirseSaskinabah namazının ve ikindi namazının farzını kıldıktan sonra nafile namaz kılmak mekruhtur.Kural gereği sünnet sevabı kazanmak için mekruh bir iş yapılmaz.Bu sebeple sabahın sünneti ve ikindinin sünneti kaza edilmez.Bu durumda kıyas yapılamaz.

Akşam namazından önce zaten Hanefi Mezhebi'ne göre nafile yoktur.

Yatsının ilk sünnetini kılamamışsak farzdan sonra kılınır mı sorusuna hayır kılınmaz deriz.Kılınır diyenler kıyas yapmış olurlar.Kıyas yapmak için ikisi de aynı cinsten olması gerekir.Öğlenin ilk sünneti müekked sünnet iken,yatsının ilk sünneti müstehap yani gayri müekked sünnettir.Yani ikisi aynı cinsten değildir.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 23-10-2014, Saat:09:59 PM, Düzenleyen: ibni-mesud.
Üye
Uzun araştırmalar yaptım ince eledim sık dokudum ve ben hala
Baptist olarak kalmaya karar verdim gülücük

Güzel düşünceleriyle güzel şeylere davet eden tüm arkadaşlara teşekkürler
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.