You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hakkın Yerini Batıl Alırsa.

Hakkın Yerini Batıl Alırsa.

Karmakarışıklaşmaktayım
RE: Hakkın Yerini Batıl Alırsa.
Zaten inancımız olmasa, var olmanın anlamı, anlamsızlıktan başka bir anlama gelir miydi?

Dünyada dost ister isen Hazreti Allah yeter,
Mürşid-i kâmil ister isen Hazreti Kur’an yeter,
Delil ister isen Hazreti Muhammed yeter,
Meşgul olmak ister isen ibadet yeter,
İbret almak ister isen ölüm yeter,
Bunlar da yetmez der isen Nâr-ı Cehennem yeter.

[Resim: ny4qc.gif]

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
"...Bir hadis yazıldımı, altınada Buhari'den kaynak verilince olay bitiyor..."

Buharinin kitabında da zayıf hadisler olduğuna dair alimlerin sözleri var diye hatırlıyorum Allahu alem. yalnız bunlar birkaç taneyi aşmaz ki ortalıkta dolaşan zayıf ve uydurma hadislerin de ne olduklarını hadis alimleri açıklamışlardır. hadis ilmi hakkında yeterli bilgiye sahip olur isek eğer bu tip konularda sıkıntı yaşamayız diye düşünüyorum.(bizlerin de öğrenmesi gereken şeyler var.)
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Karmakarışıklaşmaktayım
Zaten inancımız olmasa, var olmanın anlamı, anlamsızlıktan başka bir anlama gelir miydi?

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
hadis alimlerinin kitapları kesin doğrudur diyen yok, içlerindeki hatalı nakilleri hadis alimlerinin çoğu bildirmiştir.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Karmakarışıklaşmaktayım
Mesela ufak bir araştırma yaptım, site büyük ihtimalle alevi sitesi. Güvenmem pek.

Ebu Hureyre nin şöyle bir hadisi varmıdır? ;

Ebu Hureyre şöyle rivayet ediyor: “Cehennemin ateşi gürülder ve şiddetli bir şekilde galeyana gelir. Allah-u Teâla ayağını onun içersine koyduğunda artık sakin olup; Yeter, yeter, bana kafidir, bana kafidir der.”
Yine Ebu Hureyre şöyle rivayet ediyor:

Bir grup halk Resul-u Ekrem’e (s.a.a); “Acaba kıyamet günü Rabbimizi görebilecek miyiz?” dediklerinde şöyle buyurdu: “Evet göreceğiz. Acaba öğle vakti gökte bulut olmadığında güneşi görmede bir zarar size dokunuyor mu?”

Halk: “Hayır dokunmuyor” dediler.

Yine şöyle buyurdu: “Acaba gökte bulut olmadığı gecede dolun ayı görmede size bir zarar dokunuyor mu?”
Halk: “Ya Resulellah, hayır dokunmuyor” dediler.

Yine buyurdular ki: “O ikisini görmekle size zarar dokunmadığı gibi kıyamet günü Allah’ı görmede de size bir zarar dokunmayacaktır. Kıyamet günü bir müezzin şöyle nida edecektir: Her ümmet taptığına tabi olsun. Bu anda Allah’tan başkasına tapan herkes ateşe dökülecektir. Sadece Allah’a tapanlar baki olacaklar. Bu esnada alemlerin Rabbi halkın onu göreceği bir şekilde gelip ben sizin Rabbinizim diyecektir. Halk (onu görünce) biz senden Allah’a sığınıyoruz, Allah’a ortak koşmayız diyeceklerdir. Bunun üzerine şöyle buyuracaktır: ‘Acaba sizinle Allah arasında, onunla Allah’ı tanıyacak bir nişane var mıdır?’ Halk; ‘Evet vardır’ diyecekler. Derken Allah ayağını (onlara göstermek için) açacaktır. Daha sonra halk başlarını yukarı kaldırıp Rablerini, ilk gördükleri şekilde göreceklerdir. Sonra; “Ben sizin Rabbinizim” diyecektir; halk da; ‘Evet, sen bizim Rabbimizsin’ diyeceklerdir.”

Eğerki bu sahih değeri görüyorsa, bu nasıl küfürdür arkadaş? Allah'ı insani sıfatlardan, tüm noksanlıktan, tenzih ederim.

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
"Eğerki bu sahih değeri görüyorsa, bu nasıl küfürdür arkadaş? "

Alıntı:Ehli sunnet alimleri ekseri olarak (çoğunluk) bu ifadeyi Kalem suresinin 42. ayetinde Baldırların açılması ayetin mecazi olarak izahını yapmışlardır.

O gün Baldırın açılacağı! (bütün çıplaklığı ile gerçeğin ortaya çıkacağı) ve secdeye davet edilecekleri gün, (secde) edemezler. (Kalem 42)
(Yevme yukşefu an sâk'ın Durumun şiddetlendiği vakit demektir. Savaş kızışınca bacaklarını açmak Arapların adetindendi. Burada kastedilen kıyamet günü ve o zamanki durumun şiddetleneceğidir)
Gözleri düşük bir halde kendilerini bir zillet kaplar. Oysa onlar sapasağlam iken de secdeye davet ediliyorlardı. (Kalem 43)

42-43- O gün baldır açılır, (kıyamet gününün dehşetinden paçalar sıvanır) Kâfirler secdeye davet edilirler. Fakat secde edemezler. Gözleri açılmaz bir halde onları zillet kaplamıştır. Halbuki onlar (dünyada) sağlam oldukları halde secdeye davet ediliyorlardı.

Âyet-i kerimenin baş tarafında "O gün baldır açılır" ifadesi geçmektedir, bir kısım âlimler bu ifadenin mecazi bir anlam taşıdığını söylemişler, diğer bir kısım âlimler ise bunu, zahiri manada almışlar ve bunu destekleyen hadis-i şe*ritler zikretmişlerdir.
Bu ifadedin mecazi bir anlam taşıdığını söyleyenler çeşitli izahlarda bu*lunmuşlardır.
İkrime'ye, Katade'ye, Said b. Cubeyr'e, Mucahid'e ve Abdullah b. Abbas'tan nakledilen bir görüşe göre "Baldırın açılması" ifadesinden maksat, sıkıntılı bir günün, dehşetli bir olayın ortaya çıkmasıdır. Bu gün, bir savaş günü de olabilir. Zira böyle bir günde iş ciddiye alınır ve paçalar sıvanır.
Abdullah b. Abbastan nakledilen diğer bir görüşe göre "Baldırın açılması" ifadesinden maksat, dünyanın gitmesi, âhiretin ortaya çıkmasıdır. O gün ameller ortaya dökülür. Kapalı olan baldırlar açıldığı gibi sırlar da açığa çıkar. Abdullah b. Abbas'tan nakledilen diğer bir görüşe göre bu ifadeden maksat, kıyamet gü*nünün korkunçluğundan dolayı orada görülen sıkıntı ve darlıkların ortaya çıkmasıdır. Yine Abdullah b. Abbas'tan nakledilen başka bir görüşe göre bu ifade*den maksat, kıyamet gününün en dehşetli anıdır.
Ebu Musa el-Eş'ari'den nakledilen bir görüşe göre ise "Baldırın açılması"ndan maksat, büyük bir nurun ortaya çıkmasıdır. İnsanlar bu nuru görünce Allaha secde edeceklerdir.
Rebi' b. Enes'e göre ise bu ifadeden maksat, perdenin kaldırılmasıdır. Ya*ni, yaratıcı ile yaratan arasındaki perde kaldırılacaktır." demektir.
"O gün baldır açılır." ifadesinin mecazi olmayıp gerçek manada kullanıldığını söyleyenlere gelince:
Abdullah b. Mes'ud, Ebu Hureyre ve Ebu Said el-Hudri, kıyamette Allah tealanin, baldırını açarak kendisini muminlere tanıtacağını, muminlerin de bu*nun karşısında Allaha secde edeceklerini söylemişler ve bu hususta şu hadisleri rivayet emişlerdir.

Ebu Said el-Hudri diyor ki:
"Ben, Rasulullahın şöyle dediğini işittim: Rabbimiz baldırını açacak, her mumin erkek ve kadın ona secde edecektir. Ancak, dünyada iken gösteriş olsun ve desinler diye secde edenler o gün secde edemeyeceklerdir. Secde etmeye ça*lışacaklar fakat sırtları tek bir parça haline gelecek ve secdeye eğilemeyeceklerdir. (Buhari, K. Tefsir el-Kur'an, Sure: 68, bab: 2 K. et-Tevhid, bab: 24 / Muslim, K. el-İman, bab: 302, Hadis No: 183; Fethul Bari C. 10 , S. 116 - 117)
Bu hususta Ebu Hureyre ve Abdullah b. Abbas'tan da hadisler rivayet edilmiştir. Ebu Said el-Hudri'nin rivayet ettiği hadis, Buhari'nin Kitap et-Tevhid'inde ve Muslim'in Kitap el-İman'ında daha uzun bir şekilde rivayet edil*miştir.
Âyet-i kerimenin devamında "Kâfirler secdeye davet edilirler. Fakat sec*de edemezler." buyurulmaktadır. Yani âhirette baldırın açılması, kullan Allaha secde etmeye sevkedecektir. Fakat onlar, secde edemeyeceklerdir.
Yine âyette "Gözleri açılmaz bir halde onları zillet kaplamıştır. Halbuki onlar dünyada sağlam olduklan halde secdeye davet ediliyorlardı." buyurulmak*tadır. Kâfirlerin âhirette, dehşetten dolayı gözleri baygın hale gelecek, Allanın azabından dolayı onlan zillet ve hakirlik kaplayacaktır. Bu onların, dünyada iken böbürlenmelerinin ve gururlanmalannın karşılığıdır. Onlar dünyada sağlam iken Allaha secde etmeye davet ediliyorlar fakat secde etmiyorlardı. Âhirette secde etmek isteselerde secde edemez duruma geleceklerdir. Allahı gören mü*minler ona secde ederlerken kâfir ve münafıklar edilemeyecekler ve dimdik ka*lacaklardır.
Said b. Cubeyr ve İbrahim et-Teymi, "Onlar dünyada secdeye davet edili*yorlardı." ifadesinden maksadın, "Ezan okunarak farz namazlannı kılmaya çağırılıyorlardı." olduğunu söylemişlerdir.
(Ebu Cafer Muhammed b. Cerir et-Taberi, Taberi Tefsiri, Hisar Yayınevi: 8/396)

Kalem suresinin 42. ayetinde "Keşfu's-sak" tabiri geçmektedir. Lügat olarak baldırın açılması manasına gelir. Görüldüğü üzere ayeti kerimeden asıl maksat lügat manası değildir, aksine bir mesaj söz konusudur. Hadis yukarıdaki rivayette baldır kelimesini "sâkehu" şeklinde zamir olarak kaydeder. İbnu Hacer bir başka tarikde zamirsiz olarak "sâke" şeklinde geldiğini ve bu şeklin -ayeti kerimeye uygunluk arzetmesi sebebiyle- daha doğru oldğunu söyler. Aksi takdirde yukarıdaki tercümede aslına muvafık olarak kaydettiğimiz üzere Cenab-ı Hakka baldır izafe ederek, insana teşbih etmek gibi te'vili tekelluflu bir durum ortaya çıkacağını belirtir.

Öyle ise, "baldırı açmaktan" maksat nedir?
Alimler bunu, "bütün hakikatkerin çırıl çıplak ortaya çıkması (sebebiyle) hesap ve cezanın bütün şiddet ve dehşetiyle hüküm sürmesi" şeklinde anlamışlardır. Nitekim hadiste, Rasulullah (aleyhisselatu vesselam) Cenab-ı Hakkın bütün gerçekleri ortaya koyarak hesap verme hadisesinin dehşetini yaşattığı hengamda, dünyada iken kulluğunu samimiyetle yapanlarla, riyakar hareket edenleri ayırıp mu'minleri dehşetten kurtaracağını, riyakarları da sırtları eğilmez bir hale sokarak cürümlerini yüzlerine vurmak suretiyle, dehşetlerine dehşet katacağını belirtmektedir.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Karmakarışıklaşmaktayım
İnşallah ayaktan kasıt, yazıda olduğu gibi baldır, bütün perdelerin kalkacağı anlamındadır. Ama ilk okuyan biri, Allah'ın ayağı mı var düşünsesine kapılabilir (Haşa)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
kapılır ne demek sad,ben bıle ılk okudugum da o dusunceye kapıldım.hıc bılmeyen ve ogrenmek ıcın buraya gelen bır ınsan ne dusunur hesabını sen yap!
her ne sekılde olursa olsun,Allah ı ınsana ozgu bır sıfat ıle anlatmak acık ne net kufurdur!
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General

Bunu ilk beğenen sen ol.
Karmakarışıklaşmaktayım
karadamlalar kardeşimin yazısı aslında meal okuyarakta anlaşılabilir. Diyanet meali;

Kalem 42,43: "Baldırların açılacağı (işlerin
zorlaşacağı) ve kâfirlerin secdeye
çağrılıp da gözleri düşmüş ve
kendilerini zillet kaplamış bir hâlde
buna güç yetiremeyecekleri günü
(Kıyamet gününü) düşün. Hâlbuki
onlar sağlıklarında secde etmeye
çağrılıyorlar (ve buna
yanaşmıyorlar)dı."

parantez ile işlerin zorlaşacağı belirtilmiş.

Bahsettiğin alimlerin sözlerinin ve düşüncelerinin farklı oluşu, bu insanların kişisel yorumları olduğu ihtimalini güçlendiriyor kardeşim. Hangi birine güvenelim ? gülücük Bu konuda ve benzeri konularda(kiyamet gibi, Allah'ın cemali gibi), insanların bilemeyeceği mevzularda Allah bilir demeyi tercih ediyorum, bu insanların düşüncelerine güvenipte kafamı karıştıracağıma.

Bahsedilen hadiste anlam çok açık. Taha abinin dediği gibi hiç bilmeyen birisi o hadisi okusun, doğru biliyorum zannederek yoldan sapabilir. Buna ek olarak şu düşünceye bile girebilir; hadisi okur, kendi kendine konuşmaya başlar. Şeytanında desteği ile, Haşa Allah'ın ayağımı var diyerek bu dinden soğur. Soğuduğu gibi bu dinin insanlarınada şu gözle bakar, bunlar hayallerinde bir tanrı yaratmış ona inanıyorlar der, haşa.

Benim hadislere olan güvensizliğimde burdan geliyor. Şimdi bu şahsın diğer hadislerine sahih gözle nasıl bakayım?

Kardeşim verdiğin linkteki konular baya uzun, bildigini varsayarak bişey daha eklemek istiyorum.

Eğer kafamızda fiziki açıdan insan özellikleri taşıyan bir Allah varsa bundan kurtulalım. Bu hadisi daha önceden okuyupta yanlış düşünen kardeşlerimiz olabilir.

Bahsettiğin konuşma, görme, işitme özellikleride insan özelliği taşıyor diyenler olabilir.

Allah'ın konuşma sıfatının olmasının aynı zamanda bir dili olduğu, görme sıfatının olmasının aynı zamanda bir gözü olduğu, işitme sıfatının olmasının aynı zamanda bir kulağı olduğu anlamına gelmez.

Eğer daha önce Allah'ı fiziki açıdan böle olduğunu düşünenler varsa, bu yanlış düşünceden kurtulsun bir an önce.

Rabbim bizi doğru yoldan ayrılmayanlardan eylesin.

Amin.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 19-12-2012, Saat:02:11 AM, Düzenleyen: Sâd.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.