You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Günümüz Müezzinlerinin Birinci Görevi Nedir?

Günümüz Müezzinlerinin Birinci Görevi Nedir?

General
RE: Günümüz Müezzinlerinin Birinci Görevi Nedir?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Neyse cevap yazmayacağım.Sordum ve cevap verenleri okudum.Teşekkürler.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Yok.Cevap yazmayacağım.Cevap yazanlara da teşekkür ediyorum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Siz sorduğunuz için cevap yazıyorum.Size saygım sonsuzgülücük

Günümüz müezzinlerinin -kendilerince - en önemli görevi, imamdan önce ilk sünneti bitirmektir.Son sünnet varsa onu da imamdan önce bitirmektir.Müezzinler bu görevi mutlak olarak yaparlar.Yani imamın namazı çok hızlı kılmasının bir önemi yoktur,cemaatin çoğunun daha namazı bitirmemiş olmasının önemi yoktur.İmam selam verdiği anda kamete başlayan müezzin en önemli görevini ifa etmiş demektir.

Ya imamdan önce namazını bitiremezse ne kadar ayıp olur değil mi?O yüzden hızlı hızlı, aklında sürekli imamdan önce namazı bitirmem lazım düşüncesiyle namazını kılar.Normalde zaten camilerde huşuyla namaz kılmak yokken,müezzinlerin hiç yoktur.Benim kastettiğim müezzinler daha çok resmi görevli olmayan ve müezzinliğe geçen kişilerdir.Resmi görevli olan kişi zaten imamı tanıdığından ona göre davranıyor.Çok acele etmiyor.

Peki ben bu konuyu neden açtım?

Her açtığım konuda çok kez gözlem yaptığım gibi bunda da yaptım.Tüm müezzinlerde aynı şeyi gördüm.İmam selam vermeden namazı bitirmek çok önemli bir konu onlar için.İyi de cemaatin durumu ne olacak?Onlar göz önünde bulundurulmayacak mı?20 cemaat varsa bunun 5 tanesi namazını bitirmemişse kamete hangi hakla başlarsınız?Ayrıca bu 5 cemaatte camiye sürekli gelen ve namaza vaktinde gelen yani ezandan hemen sonra namaza başlayan kişilerden oluşuyorsa siz neye göre kamete başlıyorsunuz.Siz çoğu konuda olduğu gibi kendi din anlayışınızı çizmişsiniz ve onu uyguluyorsunuz.Hiçbir kaynağa dayanmadan kafanıza göre iş yapıyorsunuz.

Ben ise kitaplar dışında din hakkında konuşmuyorum.Ve bu yazdığımda tamamen kitaplarda yazan şeylerdir.Celal Yıldırım,Kaynaklarıyla İslam Fıkhı’nı okurken şu ifadeyi gördüm:Müezzinin cemaate göre davranması,özellikle sürekli camiye devam eden kişinin namazını bitirmesini beklemesi gerekir.

Namazı çok hızlı kıldıkları için camiye sürekli gelen birisi namaza yetişmek istese bile yetişemiyor.Bu kişiyi bile beklemiyorlar.Oysaki o kişinin o camide hakkı vardır.Ayrıca namaza vaktinde gelmiştir.Sonradan gelip de dört rekat nafile namaza niyet etmemiştir.

Bırakın kamete başlamadan önce cemaati kontrol etmeyi,namaza durduktan sonra kapı açılırsa imam o an rukuda ise tesbih miktarını 1-3 arasında artırması sünnettir.Yani düşünün adam sonradan geliyor,dolayısıyla kendisi hatalı; ama kitaplarımız o adam , o rekata yetişsin diye imamın rukuda normalden biraz daha fazla kalmasını tavsiye ediyor.Kamete başlamadan önce cemaatin durumunu kontrol etmeyenden,namazı kıldırırken birisinin içeriye girdiğini anladığında biraz oyalanmasını beklemek saçmalık olur.Bir saniye bile önemli bizim için,ne bekleyeceğiz değil mi?Hepimiz iş adamıyız saniyelerle yarışıyoruz.Hem hızlı kılsın, namazı neden yavaş kılıyor ki değil mi!!!

Sonuç:

Camideki uygulamaların çoğunu neresinden tutarsak tutalım dökülüyor,elimizde kalıyor.Diyanet zaten, camide bari sünnete uygun namaz kılalım derdinde değil.Ben Diyanetin camide şu uygulama sünnete aykırı,şunu düzeltelim dediğini hiç duymadım,diyeceğini de sanmıyorum.

Müezzinin kendilerince en önemli görevi imam selam verir vermez kamete başlamaktır.Ama sünnete göre en önemli görevi cemaati kontrol etmektir.Yani çok yavaş kılanlara göre de davranmayacak,çok hızlı kılanlara göre de davranmayacak.Orta yolu bulacak.

Geçen gün avm mescidinde müezzinliğe geçen kişi son sünneti hemen bitirdi,sonra başladı imamı takip etmeye.Sonra imam selam verir vermez tesbihata başladı ve cennetle müjdelendi!!!Çünkü çok önemli bir görev yaptı.Sonra sübhanallah diyor kendisi o kadar hızlı yapıyorki hemen bitiriyor imamın elini kontrol ediyor vs.

İnsanları Allah rızası için düzgün namaz kılmaya,düzgün zikir yapmaya davet ediyorum.Ve her ne konuda olursa olsun dini meselelerde kafamıza göre iş yapmamamızı istiyorum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Allah razı olsun, teşekkür ederim İbni Mesud kardeşim gülücük
bu camideki düzeni, huşuyu sağlama meselesi çok önemli ama sizin bahsettiğinize göre çok da dikkat edilmeyebiliyor; görevimi yapayım, çıkayım mantığıyla.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Maalesef din görevlilerimiz makamlarının önemini bilmiyor.Müezzinler ve imamların çoğu şuan ses bülbülü olma çabası içerisinde.Kim daha güzel Kuran okur diye uğraşıyorlar.Çünkü güzel Kuran okuyan birisini duyan hemen hocam demeye başlıyor.İnsanlar Kuran'ı nasıl güzel okurum konusuna takmış durumda,içindekinin önemi yok onlar için.

Size şunu sormak istiyorum.Siz pek camiye gitmiyorsunuzdur bayan olduğunuz için.Diyelimki müezzin sübhanallehi velhamdüllillahi... kısmını öyle bir kendini kaptırarak okuyorki,yavaş yavaş sonra tesbih çekmeye başlanıyor.Biz daha 20 defa çektiysek o bitiriyor,diğer komuta geçiyor.Ee mübarek az önce bülbül gibi şakıyordun,kendinden geçiyordun nolduda hızlandın???Dışından bir şey okurken insanları bunaltacak derecede yavaş okuyorsunuz,içinizden okuduğunuzda ise insanları size yetişmeleri için perişan ediyorsunuz.Ben buna gösteriş derim,ben buna ses bülbülü derim.Laflarım ağır gelebilir bazılarına;ama hiçte ağır değil.

Siz böyle yapan müezzinden rahatsız olmaz mısınız?İçinden okurken jet,dışından okurken tabiri caizse at arabası gibi.Bir orta yolu tut o şekilde devam et.Hızlı olacaksan da hep hızlı ol,bir yavaş bir hızlı olma.

Mesela otobanda 110la sabit giderken 140-150 lere çıktığımızda rahatsız oluyoruz,sanki çok hızlı gidiyormuşuz gibimize geliyor.Ama devamlı 140-150 ile gittiğimizde ise sanki normal gidiyormuşuz gibimize geliyor.Şoför bir 150 ile gitse sonra frenlese 100 le gitse,sonra tekrar 150ye çıksa insanlar rahatsız olur değil mi?Aynı şekilde bir hızlı bir yavaş olan müezzinlerden de rahatsız oluyoruz.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.