You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Eşinin ikinci kez evlenmek istemesine kadın karşı çıkabilir mi?

Eşinin ikinci kez evlenmek istemesine kadın karşı çıkabilir mi?

Uzman
RE: Eşinin ikinci kez evlenmek istemesine kadın karşı çıkabilir mi?
Misver İbnu Mahreme (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Hz. Ali (radıyallahu anh) Efendimiz, nikahı altında Fatıma (radıyallahu anhâ) validemiz olduğu halde Ebu Cehl'in kızına talib oldu. Bunu işiten Hz. Fatıma validemiz, Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek:

"Kavmin, kızları için senin hiç gazaplanmayacağını zannediyor. İşte Ali, Ebu Cehl'in kızıyla evlenecek!" dedi. Bunun üzerine Aleyhissalâtu vesselâm kalktı, minbere çıktı şehadet getirdi ve şu hitabede bulundu:

"Ben Ebu'l-As İbnu'r-Rebî'e kızımı nikâhladım. Bana konuştu ve doğruyu söyledi (vadetti ve vaadini tuttu). Şurası muhakkak ki ben helal olanı haram kılmıyorum, haramı da helal kılmıyorum. Fatıma benden bir parçadır. Onu üzen beni de üzer. Allah'a yemin olsun ki, Resulullah’ın (aleyhissalâtu vesselâm) kızı Allah düşmanının kızıyla ebediyen bir araya gelmeyecektir!" Efendimiz’in bu konuşmasından sonra Hazreti Ali Efendimiz kararından vazgeçti.

Bir diğer rivayette şöyle gelmiştir: "Resulullah’ın (aleyhissalâtu vesselâm) minberde şöyle söylediğini işittim: "Benî Hişam İbnu'l-Mugire ailesi, kızlarını Ali bin Ebi Talib'le evlendirmek için benden izin istiyor. Ben izin vermedim, vermiyorum ve vermeyeceğim! Ancak, Ebu Talib'in oğlu kızımı boşayıp, kızlarını almak isterse o başka! Şunu iyi bilin, Fatıma benden bir parçadır. Onu üzen beni de üzer, ona eziyet olan bana da eziyet olur." (Buhârî, Fezailu'l-Ashab 16, 12, 29; Müslim, Fezailu's-Sahabe 96; Ebu Davud, Nikah 13 ; Tirmizî, Menakıb)

Hadisin açıklamasına geçmeden kısa bir açıklama yapalım. Evvela dört evliliğin helal kılındığı ayeti kerimede, dört kadınla evlenmek emredilmiyor, bilakis izin veriliyor. Ve ardından bu iznin kullanılması da adalet şartına bağlanıyor. Ve ayetin devamında “Eğer bu takdirde de aralarında adaleti gerçekleştirmekten endişe ederseniz, bir kadınla iktifa edin” buyruluyor.

Yine adalet şartının aranması dışında birden çok evliliğin muhtemel olduğu durumlarda, başka sakıncalar ve mefsedetler ortaya çıkacaksa, kişi bundan vazgeçirilebilir. Yani bir kişi, eğer Allah’ın izin verdiği bir mübahı işlemek istiyorsa, fakat başka biri bu mübahın işlenmesi durumunda farklı problemlerin ortaya çıkacağını düşünüyorsa, kişiyi bundan vazgeçirebilir. Bu Allah’ın helal kıldığını haram kılma değildir. Belki o mübahın işlenmesi o kişi hakkında uygun olmayacağından, onu daha salim bir yola irca etmektir. Nitekim Efendimiz de (s.a.s) haramı helal, helali de haram kılmadığını ifade buyurarak, bu tasarrufunun ashab tarafından yanlış anlaşılmasının önüne geçmiştir.

Ayrıca Hz. Ali'nin dünürlük yaptığı kadın Ebû Cehl'in kızı Cüveyriye'dir. İsminin Cemîle olduğunu söyleyenler de vardır. Bu kadın aslında iyi bir müslüman olmuştu. Fakat Resül-i Ekrem kızı Fatıma'nın annesini ve kız kardeşlerini kaybettikten sonra hayatta yalnız kaldığını bildiği için kadınların yaradılışında bulunan kıskançlık duygusunun da ilâvesiyle üzüntüsünün son haddine varacağını ve etrafında derdini dökebileceği bir kimsesi de olmadığı için bunalıma sürükleneceği ve dolayısıyla dinî yönden büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağını düşünerek kızı Fâtıma hakkında endişeleniyordu. Nihayet bu endişesini bir hutbesinde dile getirdi. Hz. Misver de bu hutbeyi dinleyenlerden biridir. Hz. Ali Ebû Cehl'in kızına dünürlük yaparken; "Size helâl olan kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın." âyet-i kerimesinin genel hükmüne sarılmıştı. (Nisa Suresi, 4/3) Fakat Resûl-i Ekrem'in bunu hoş karşılamadığını anlayınca hemen vazgeçti.
Ve aŞk İnsanın aLnına Dokundu !

SubHane RabbiyeL aLa...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
BAKIMLARINI VE GEÇİMLERİNİ SORUNSUZ SAĞLAYABİLİYORSA BİR ERKEK 4 KADINLA EVLENEBİLİR. AYRI EVMİ AYNI EVMİ SORUSU KADINI İLGİLENDİRMEZ BU ERKĞİN TAKDİRİNE BAĞLIDIR. KADININ VE ERKEĞİN GÖREVLERİ DİNİMİZDE AÇIK SEÇİK KUŞKUYA YER BIRAKMAYACAK ŞEKİLDE BELİRTİLMİŞTİR
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
Adalet sadece bakım ve geçimlilikmidir ? Bunu sağlarsa eş adaletli mi olur ? Zevk için durup dururken sırf aşık oldum yada hoşlandım yada bundan canım sıkıldı 2. side olsa fena olmaz diye düşündüğü için mi evlenebilir ? Ayrı ev mi aynı ev mi sorusu kadını ilgilendirmez demek de nasıl birşey oluyor. İşte adaletsizliğiniz buradan ortaya çıkıyor. Sırf nefsi duygularla size verilen bu izni suistimal edip, arzu ve hevesleriniz için kullanıyorsunuz! Aynı ev olursa nasıl adalet sağlıyacaksın ? Hepsinin odası aynı büyüklükte ve aynı şartlarda olması lazım bunu nasıl yapıcaksın ? Savaş olsa cihad meydanların da şuan erkekler ölse ve dul kadınlar çoğalsa sırf kadınlar sahipsiz kalmasın diye dul ve 2-3-4 çocuğu olan kadınlardan alıp evelenin deseler yüzünüzün rengi değişir! İstemezsiniz onları , amacınız Allah rasulü gibi yaşamak ya sırf zina çoğalmasın diye almanız gereken kadınları durup düşünür, dul çocuklu ve çirkin diye terettüt edersiniz, İş şu zaman da sırf nefsi duygulara kalırsa ne utanır ne sıkılır nede güyya o çok adil olan daletinizi yere bırakıp , diğer eşinizin neler hissediceğini düşünmeden evlenirsiniz .... Öyle kolay değil bu işler. Dönünde önce bir aynaya bakın... Kafanızı ellerinizin arasına alın da bir düşünün... Ben Allah rasulü gibi yapabilirmiyim diye ... Bir de madem böyle islami tavsiyelere dikkat ediyorsunuz siz erkekler, Allahın rasulü s.a.v 1 eşliliği tavsiye etmiştir... Buda sizin için en hayrlı olandır. Siz ler kimmm, Eşler arası adalet kim ? Yazdıklarım ağır gelicek şimdi biliyorum. Hatta yaf sen benim bizim içimizi nereden bileceksin, ne niyetle evlendiğimizi diye çıkışanlar da olucak, ama içinizdeki ses size doğru söylediğimi konuşacak fakat gururunuzdan kabul etmiyeceksiniz bunu =) peygamber efendimiz hiç bir eşinin gözünden tek damla dökmemiştir.Hz. Ali evlenmek istediğin de bir baba olarak buna izin olsada kendisi musade etmemiş, bununlada kalmayıp eğer illede evlenecekse kızını geri alıcağını bildirmiştir. Demek ki neymiş istedim ve evlendim diye birşey asla olamazmış! demekki neymiş ? Bu konu sadece kadını değil aslında ailesininde rızasına bağlı imiş! Demek ki neymiş? Örnek aldığınız peygamber efendimiz keyfi evliliklerde bulunmamıştır ! Demek ki neymiş? Heva ve heves ile evlenilirse adalet sağlanamaz imiş ! Demek ki neymiş ! Kadınların kandırma gücünün dillerinin tatlılığı ,cazibe ve çekiciliklerini kullanarak erkekleri diğer eşine adaetli davranmakdan alı koyabileceklerini unutmamak gerekiyor imiş !!! Dikkat edin de Kadınlara olan düşkünlüğünüz felaketiniz olmasın !

Kadına aşırı düşkünlük ahmakların işidir.

Hz. Ali
Ve aŞk İnsanın aLnına Dokundu !

SubHane RabbiyeL aLa...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 08-11-2012, Saat:02:55 PM, Düzenleyen: İmpoSsibLe.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.