You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....

Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....

هل أنا حقاً أنا ؟
RE: Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....
Ben soru sorarken oldukça açık soru soruyorum, Kuranı Kerim'de geçtiğini söylediğin " yoğun bir enerjiden müteşabih olan ol sayhası/sesi" Allah'ın sıfatı olarak mı inanıyorsun yoksa Allah subhanehu ve teala bunu (yoğun bir enerjiyi) yaratmış mıdır?
Eğer Allah subhanehu ve teala'nın bir sıfatı diyorsan ya da Allahın kelamının açılımı, anlamı (yoğun bir enerji ) diyorsan bunun delilini getirmek zorundasın, eğer açık bir ayet, hadis ya da icma olmaksızın (her ne kadar bu enerji bizim bildiğimiz bir enerji gibi değildir) desen de nasslarda geçmeyen bir sıfatı Allaha ıtlak edersen, büyük bir bidat çıkarmış olursun.

Yok eğer Allah subhanehu ve teala bu " yoğun bir enerji olan müteşabih sayhayı" yaratmıştır, bu onun sıfatı değildir diyorsan,(ki bu doğru bir sözdür) ben de diyorum ki varlığın kaynağı bu enerjidir-bu sözünü ilk sayfada söylüyorsun - , deme çünkü bu delilsiz bir iddia olur. Çünkü bu cümlenden her ne kadar (lafzen ben ilk yaratılan sestir ya da enerjidir demedim) desende bu anlaşılır.
Allâh subhanehu ve teala ilk kalemi yaratmıştır, bu kalem ol emri ile olmuştur. Lakin onun kelimesinde enerji yoktur, enerji mahlukatın sıfatıdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
RE: Eşari, Maturidi ve Mutezile alimlerinin cumhurunun savunduğu cüz-i lâ yetecezzâ....
sadece bu konunuzdan ve konuya dair yazdıklarınızdan çok şey öğrendiğimi belirtmek ve teşekkür etmek için üye oldum , teşekkür ederim akhi
Bunu ilk beğenen sen ol.
قید آزادی
Konuyu okuyacağım inş Sn kalemşör
Bir soru sorsam Göz müdür gören yoksa akıl mı?
لَمْ اَكُنْ بِدُعَٓائِكَ رَبِّ شَقِيًّ
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
görmek ile kast edilen algılamak ise bunu sağlayan görme organıdır. görmek ile idrak etmeyi kast edersen bu ruhtur. ruh duyu organlarını kullanarak kendisinde bulunan akıl  melekesiyle idrak eder.
akıl ruh da bulunan bir kuvvettir, ruhun eylemidir. nitekim kuranı kerim de  akıl kelimesi fiil formunda kullanılır. akıl müstakil bir varlık olarak değil ruhun akletme faaliyeti olarak ortaya çıkar.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.