You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

dünyevi hırslardan nasıl kurtulabiliriz

Yeni Üye
Selam,okul hayatı,dersler derken düşüncelerimin çoğunu bu konu meşgul eder oldu,hele sınavlar yaklaşırken günün çoğu derslerle geçiyor,ister istemez düşüncelerimde istemediğim bi şekilde hırs başladı gibi hissediyorum,sizce bunun için ne yapmalıyım,şimdiden sağolun
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: dünyevi hırslardan nasıl kurtulabiliriz
“Hiç ölmeyeceğini zanneden biri gibi çalış, yarın ölecek biri gibi de tedbirli ol.” (Câmiu’s-Sagîr, II/12, Hadis No:1201)

“Kendini hiç ölmeyecek zanneden kişinin çalışması gibi (dünya için) çalış, yarın öleceğini zanneden kişinin korkması gibi (günahlardan) kork." (Münavi. Feyzü’l-Kadir, II/12; Kenzü’l-Ummal, III/40, hn: 5379)

“Allah’ın sana verdiği servet ile ahiret yurdunu ara; dünyadan da nasibini unutma; Allah sana nasıl iyilik ettiyse sen de öyle iyilik et.” (Kasas, 28/77)
“Âhiret ve dünya dengesini korumak ve her vakit ümitle korku arasında bulunmak maslahatı gerektirir ki; her dakika hem ölmek, hem yaşamak mümkün olsun.” (bk. Sözler, Yirmi Dördüncü Söz)

"Dünyaya ait işler, kırılmağa mahkûm şişeler hükmündedir; bâki ahiret işleri ise, gayet sağlam elmaslar kıymetindedir."

"İnsanın fıtratındaki şiddetli merak ve hararetli muhabbet ve dehşetli hırs ve inadlı istek ve bunu gibi şiddetli hissiyatlar, ahiret işlerini kazanmak için verilmiştir. O hissiyatı, şiddetli bir surette fâni dünya işlerine yönlendirmek, fâni ve kırılacak şişelere, bâki elmas fiatlarını vermek demektir."

"İnsanlar, insana verilen manevi cihazları, duyguları, eğer nefsin ve dünyanın hesabıyla kullansa ve dünyada ebedî kalacak gibi gâfilce davransa, rezil ahlaklara ve israfa ve abesiyete sebeb olur."

"Eğer hafiflerini dünya işlerine ve şiddetlilerini ahirete ve manevî vazifelere sarfetse, bu duygular, güzel ahlakların kaynağı olup hikmet ve hakikata uygun olarak iki dünyada saadete sebeb olur." (bk. Mektubat, Dokuzuncu Mektub)
Bunu ilk beğenen sen ol.
...
İbadetlerinizi yerine getiriyor musunuz?

“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
Yerine getirmeye çalışıyorum,asıl amacımın insanlara faydalı olmak için (doktor olmak istiyorum) çalısmak olması gerektiğini biliyorum ama bu arada (maalesef)ara sıra amacıma uygun hareket etmediğimi hissediyorum. Örnegin deneme sınavinda 1. olmak için falan çalistigimi fark ediyorum bu da beni korkutuyor
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Takva bir Müslüman'ın doktor olmasını çok isterim.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Es Selam

Öncelikle Dünya hayatıyla ilgili ayetlerden bahsedelim;

Ey insanlar! Şüphe yok ki Allah'ın her konudaki verdiği söz gerçektir ve mutlaka gerçekleşecektir. O halde dünya hayatı nimet ve süsleriyle, sizi ahiret hayatından alıkoyup aldatmasın. Çok aldatıcı olan şeytan da sakın sizi aldatıp, Allah'ın lütuf ve bağışlamasına ümitlendirmesin.(Fatır-5)

Bir de şunu iyi bilin ki gökleri ve yeri, bu ikisi arasında var olan herşeyi amaçsız, anlamsız bir oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık.
(Enbiya-16)

İşte yaratalışın gayesi ise;

Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.(Zariyat 56)

Konumuza gelince öncelikle dünya hayatına meyil,onun ancak meşru dairesindekine olmalıdır.Gayrimeşru bir dairede bir seyri sülük başımıza dertler açacağı gibi,akıbetlerimizi şerre dönüştürebilir.

Resulu Ekrem Aleyhissalatu Vesselam Asıl şaşılacak kimse ebedi alemi tasdik ettiği halde hep dünya için çalışandır.buyurmuşlardır...

Ve Aleyhissalasü Vesselamın dünya ile görüşleri Şunlardır;

Dünya Nedir?
-Dünya uykudakinin rüyasıdır.Dünya ehli ya mükafat görecek yada ceza alacaktır.
Ahiret nedir?
-Dünyanın karşılığıdır.Dünyayı bırakana oranın ebedi nimeti verilir..
Cehennem nedir?
-O da dünyanın karşılığıdır.Dünyayı isteyip ahireti unutana verilir.
Cennet Nedir?
-Dünyanın karşılığıdır.Dünyayı bırakana oranın ebedi nimeti verilir.
Ümmetin en hayırlısı kimdir?
-Dünyada Allah'a itaat eden ve ömrünü o yönde bitirendir.
Düünyada iken nasıl olunmalıdır?
-Geçip giden kafilesini arayan eteği belinde biri gibi olmalıdır.
Dünyada kalma zamanı ne kadardır?
Bir kafileden kısa bir zaman ayrılmak kadar bir şey?
Dünya ile ahiretin arası ne kadardır?
-Göz açıp kapayıncaya kadar zaman.

Hükemadan bazısı şöyle der.
Hikmet dört şeyden meydana gelir

1.Dünya meşguliyetinden boşalan bir beden,
2.Dünya yiyeceklerinden hali bir mide,
3.Dünya malından çekilen bir el,
4.Dünyanın akıbetini düşünmek...

Evet Dünya Hayatında yaşantımız nasıl olmalı;
Çok değerli kardeşlerim,Dünya hayatı bizi Allah'ı anmaktan alıkoymamalı,Her şeyi ondan bilmeli,attığımız her adımı onun rızasını gözeterek atmalıyız.

Selam ve Dua ile...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Dünyevi hırslardan kurtulmanın yolu uhrevi hayatın somut örneklerini gözlemlemektir bence...başından sonuna kadar bir cenaze namazına katılmak..defin işlemlerine katılmak hatta imkan varsa yıkama işlemine bile girmek gerek...Defin den sonra ise bir miktar dahi olsa mezarda beklemek düşünmek gerçekten dünyevi hırslardan biraz olsun arındırıyor insanı...

Başka bir yolu ise bence yoğun bakım ortamını gözlemlemek bir şekilde...düşünmek...o kibirli insanoğluna nasıl makinelerin yardım edemediğini vücudun günden güne çöktüğünü gözlemlemek...

Bir yolda maddeten fakir ama yüreği zengin kişiler ile vakit geçirmek...ki günümüzde Suriye li kardeşlerimiz var...özellikle çocuklar ile hasbihal etmek.o kalp temizliğini görmek tüm yokluğa rağmen tüm zorluğa rağmen .
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.