You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

diyanet milletle dalga geçiyor herhalde

diyanet milletle dalga geçiyor herhalde

Profesör
RE: diyanet milletle dalga geçiyor herhalde
merak ettiğim bir husus var:
peygamber sav ve halifelerin donemınde ezan vakti ne zamandı? imsak vaktinde mi ezan okunuyordu,yoksa gunumuzde oldugu gibi imsak vaktinden 1-2 saat sonra mı?

bilgisi olan var mı bu konuda?
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Kardeşim oruca başlama ve sabah namazına başlama vakti imsak vaktidir. Diyanet ramazan dışında imsak vaktinden sonra okuyor ezanı ben bunu söylüyorum. Böyle yapma yetkisini kimden alıyor açıklar mısın?

Yazıları açıkçası okuyamadım. Çıkmam gerekiyor; ama cevap kısa olunca yazayım dedim. 4 sünen hadis kitabında geçtiğine göre peygamberimiz sabah namazını geciktirmemizi, yani ortalık aydınlanınca kılmamızı tavsiye etmiş, ardından bu daha faziletlidir demiştir.

Diyanetin bu uygulaması ,halkın hem Mezhebine uygun hem de şartlarına uygundur. İnsanlar günümüzde eskiye göre daha geç yatmakta, sabah namazına kalkmakta zorlanmaktadır. Ezan yarım saat geç okunarak insanların yarım saat daha uyuması sağlanmış oluyor. Ayrıca halkın Mezhebine göre amel edilmiş oluyor. Bunun kime zararı var? Hadise mi zıt, Mezhebimize mi zıt, bu uygulama insanlara zarar mı veriyor?

Diyanetin kimseden yetki almasına gerek yok. Sözgelimi bir köyde karar alsalar, deselerki hocam bizler öğle vaktinde müsait olamıyoruz. O saatte çalışmada oluyoruz. Saat 2 gibi kılsak bundan sonra deseler ve öyle yapsalar kime ne zararı var?

Bu durumda ezan vaktinde değil, namaza başlanmadan kısa süre önce okunur. Yani bu ezan saatini abartacak, kimden alıyor bu yetkiyi diyecek bir şey yok ortada.

Unutmuşum Ramazanda neden vaktinde okunuyor kısmını. Cahil olan insanlar ezan okunmadı diyerek yemeye-içmeye devam ederler diye uygulama bu şekildedir. Ayrıca Ramazan ayında bildiğim kadarıyla tüm illerde sabah namazından önce mukabele okunmakta. Hal böyle olunca zaten ezanı imsak vaktinde okuyup, sünneti kıldıktan sonra Kuran okumaya geçmek gerekir. Öbür türlü sabahın farzı vaktinde kılınamaz.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 11-07-2015, Saat:03:28 PM, Düzenleyen: ibni-mesud.
Forumcu
ibni-mesud kardeş sabah namazının geciktirilmesinin tavsiye edilmiş olması sabah ezanının geciktirilerek okunmasının açıklaması olamaz. Sabah ezanının geciktirilerek okunması tavsiye edilmiyor çünkü. Ayrıca sabah ezanının geciktirilmesinin daha faziletli olduğunun delili var mı? Bence bu diyanetin uydurması. Bana kaynak gösterin. Diyelim ki sabah namazını biraz geciktirilerek kılınması daha faziletli ve Diyanet bundan dolayı sabah ezanını da biraz geciktiriyor. Peki ramazanda neden böyle değil? Ramazanda fazileti mi kaçıyor? :D
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
Kaçmıyor fazilet arkadaşım, yine öylesi faziletli. Bekleyebilen o vakte kadar bekler. Ha ama beklemek istemezse de namazını kılar yatar.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.