You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Devlet Yönetim Şekilleri

Devlet Yönetim Şekilleri

Forumcu
Devlet Yönetim Şekilleri

DEVLET YÖNETİM ŞEKİLLERİ

Cumhuriyetbu gün ülkemizin de sahip olduğu bir yönetim şeklidir ve yönetim şekillerinden biridir. Bu nedenle yönetim şekillerine bir göz atmamızda fayda var. Çok genel olarak 3 yönetim şekli vardır:

1) MUTLAKİYET : Totaliter tek kişi yönetim şeklidir. Kıral,padişah gibi isim verilen kişilerce,yapılan yönetim şeklidir. Kıralı her sözü kanundur . Çoğunlukla yönetme yetkisini Allahtan aldıklarını iddia ederler. Kırallık babadan oğula veye ailenin en büyük erkek evladına miras kalır.

2)MEŞRUTİYET : Bu şekil yönetimde yine başta bir kıral veya diktatör vardır.Yönetimi halkın seçtiği meclis vasıtasıyla yürütür ,ancak son söz ,nihai karar yine de kıralındır.

3) CUMHURİYET : Bu yönetim şekli cumhurun yani halkın kendi kendini yönetmesi tarzıdır. Cumhur kendisini yönetecek olan meclisi,şurayı seçer ve bu meclis tarafından yönetilir. Bu yönetim şeklinde halk yöneticileri beğenmezse, ilk seçimde onları değiştirir, bu hakka sahiptir. Burada belirtilmesi gereken önemli nokta, toplumlar bu üç yönetim şeklinde biriyle yönetilirler. Ancak toplumun seçtiği meclis yönetimi hangi SİSTEM ve hangi REJİM ile yapacağına karar verir ve bu karara göre ülkenin ANAYASA sını hazırlar. Bu nedenle YÖNETİM SİSTEMİ ve YÖNETİM REJİMİ kavramlarına da kısaca değinmek faydalı olacaktır. YÖNETİM SİSTEMİ : Yönetim sistemi ,ülkenin yönetim finansmanının nasıl yapılacağı kurallarını belirler. Toplumun yönetim sisteminde 2 ekonomik sistem vardır. Bunlar :

1) BİLİMSEL SOSYALİST SİSTEM (KOMUNİZM ) : Bu sistemde yönetim organları yani devlet, ülkenin tüm kaynaklarının sahibidir. Ülkedeki tüm üretim araçları, makinalar, fabrikalar,tüm ticari firmalar, tüm işletmeler basit bir örnekle tüm taksiler bile devlete aittir. Tüm halk devletin memuru ,devletin görevlisi ve işçisidir. Bu nedenle devlet tüm vatandaşlarına eşit maaş verir ,tüm vatandaşları arasında eşitliği sağlamış olur. Bu sistemde fert önemli değildir ,her şey toplum içindir.

2) KAPİTALİST SİSTEM : Bu sistemde devlet sanayi ve ticaret yapmaz,sadece yönetim yapar,yönetim giderlerini halktan topladığı vergilerle yürütür.Halk her istediği işi yapabilir ,sanayi ve ticari işler gibi tüm işleri yapmakta serbesttir. Her yönetim,her devlet bu iki sistemden birini kullanmak zorundadır.

YÖNETİM REJİMİ : Yönetimler veya kısaca devlet de diyebiliriz ,devletin vasıfları veya özellikleri diyebileceğimiz,rejim tarzınıda belirlerler. Bu rejim veya vasıflar SOSYAL,DEMOKRATİK, DİNİ, LAİK, HUKUKİ gibi vasıflardır ki,devlet bunlardan birini veya birkaçını tercih edip uygular.

Bir başka yazımızda REJİMLKERİN de özelliklerine belki değiniriz.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: Devlet Yönetim Şekilleri
Hepsi bu yüzyılda çökmüş durumda , şu an dünyada bence çoğunluk halkın istediği demokrasi ve özgürlükçü , halkın bütününün yönetime gerçek olarak katıldığı , yani sözde katılmadığı bir yönetim şekli .
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 18-04-2013, Saat:12:48 AM, Düzenleyen: e2828.
هل أنا حقاً أنا ؟
“Onlar hâlâ cahiliye/sistemini/ hükmünü mü arıyorlar? Kesin bilgiyle inanan bir topluluk için hükmü, Allah'tan daha güzel olan kimdir?” (Maide Suresi: 5/50)

Alıntı:Kafirlere, zalimlere, fasıklara gelince onlar, Allah'ın indirdikleriyle hükmetmeyenlerdir. Dolayısıyla yöneticiler, ya Allah'ın şeriatını bütünüyle uygulayarak iman çerçevesinin içerisinde kalacaklar ya da Allah'ın izin vermediği başka bir şeriatı tatbik ederek, kafirler, zalimler, fasıklar sınıfına dahil olacaklardır. İnsanlar da yöneticilerden ve yargıçlardan, kendilerine ilişkin meselelerde, Allah'ın hükmünün uygulanmasını kabul etmek suretiyle mü'min olacaklardır. Aksi taktirde, mümin olamayacaklardır. Bu iki uç arasında, bir orta yol yoktur. Bu bağlamda, bir akıl yürütme, bir mazeret, ya da çıkar gözeticiliği diye bir şey ileri sürülemez. Zira Allah, insanların Rabbidir. İnsanlar için neyin uygun olduğunu bilendir. İnsanlar için en uygun olanların gerçekleşmesi için de onlar için bir şeriat belirlemektedir. Allah'ın kullarından hiç kimse, "Ben Allah'ın şeriatını kabul etmiyorum" ya da "İnsanların menfaatlerini ben, Allah'tan daha iyi bilirim" diyemez. Diliyle ya da davranışlarıyla böyle bir şey diyecek olursa, o kimse iman çerçevesinin dışına çıkmıştır.
Şehid Prof. Seyyid Kutub
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Takiyye denilen ayetleri incele , bide sadece yöneticilere Allah ın hükmüyle hükmedin demiyor , tüm insanlara diyor , bu yüzden senin söylediğine göre hem sen hem bizde o saydığın zümreden olmuş oluruz , çünkü bizlerde zor durumdayız edemiyoruz çoğu zaman ; hükmetmek var edememek var , aşırı yoldasın , orta yolda ol .
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
''takiyye denilen ayetler'' ayetler denmez, uslubumuza dikkat edelim, Allah subhanehu ve tealanın sözlerinden bahsediyoruz. getir, delilini yaz. takiyye olayı sadece ''ikrah'' kapsamında değerlendirilir, yöneticilerin ikrah kapsamı nedir?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 18-04-2013, Saat:04:02 PM, Düzenleyen: kalemşör.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.