You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Derviş Olmak,Devrilmiş Olmak

Profesör
Derviş olmak ne demektir? Mürşidi kâmilin elinden tutup “Ya Rabbi ben pişmanım…” demekle derviş olunur mu yoksa yapmamız gereken başka işler de var mı? İşte asıl soru da budur!

Asrımız; Rabbani mürşitlerin kibrit-i ahmer gibi nadir bulunduğu bir zaman dilimi olduğu gibi kelimenin tam anlamıyla dervişlerin/sofilerin de ender rastlanıldığı devre. Mürebbi-i Rabbaninin elini tutmakla intisap etmekle işin bittiğini zannediyoruz ama iş yeni başlıyor farkında değiliz.

Rabbani bir mürşide intisap eden salik; kendi ahlakını Allah Rasulünün ahlakına benzetme “insanı kâmil” olma yolculuğuna başlamış demektir. İntisap anından sonra artık nefis bir başka şahlanmış; şeytanın hücumları ise alabildiğine derinleşmiş bir hale gelir. Bunun en önemli sebebi de yolculuğun sonunda varılacak olan makamın nefsin alacağı ahvalin kalbin ulaşacağı mertebenin ahlakın dönüşeceği şeklin mükemmelliğidir. Şeytan bir kimsenin böyle bir halle ahlaklanmasını istemez.

Dervişin Hali ile Devrilmişin Hali

Derviş; intisap ettiği andan itibaren letaiflerini (ruhun bedendeki şubeleri) çalıştırır. Kalp ruh sır hafi ve ahfa latifelerinin her birinin asli makamları olan Arş-ı Âlâ’ya gitmesi için çaba gösterir.

Devrilmiş olan ise hayvani nefsini çalıştırır. Nefsini körükledikçe körükler. Kibir devrilmişin nefsinin ana sermayesi haline gelir.

Cüneyd-i Bağdadi Hazretleri “Derviş”i tarif ederken “İbnül Vakt/vaktin oğlu” tabirini kullanarak dervişin boşa vakit geçirmeyeceğini zamanlarını en faydalı işlerle kıymetlendireceğini vurgular.

Derviş; vaktini malayani ile geçirmez. Kalbinde masivaya dair ne varsa atmaya çalışır. Devrilmiş ise vaktini malayani ile geçirir. Televizyon karşısında iman ve akıldan sonraki en değerli sermayesi olan zamanı zayi eder; kalbine lağımdan beter fikriyatı ve lehviyyatı akıtır. Kalbine giren her boş mesele devrilmişi kapıdan uzaklaştırır.
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
RE: Derviş Olmak,Devrilmiş Olmak

Bu yazıyı hiç mi hiç beğenmedim....
Nedir bu dini makamlar doğrusu anlayamadım...

Alıntı:Mürebbi-i Rabbaninin elini tutmakla intisap etmekle işin bittiğini zannediyoruz ama iş yeni başlıyor farkında değiliz.

Bu ne demektir gerçekten anlayamadım..
Nedir bu islamiyetteki MEVKİLER..
İslamiyettr ruhban sınıfı,din adamlığı yasaklanmışken...

Ne olacakmış, kişi bir mürşid bulacakmışta,eline sarılıp yola çıkacakmış....
Sonra mürşidin yanında gelişecekmiş..insanı kamil olacakmış ve cennete gidecekmiş....!!!

Peki o zatı muhteremim eşi,çoluk çocuğu ne yapacak...???
O zat çoluk çocuğuna bakmak zorunda değil mi..??
Çoluk çocuğuna bakmak için ekip biçmek çalışmak gerekli değil mi...???

Ne gerek var çoluk çocuğu düşünmeye...
Ne gerek ekip biçmeye,çalışmaya,üretmeye...

Var bir mürşidin huzuruna, tut elini ,sonra ömür boyu hizmet et mürşidine...

Sonraaaa ...Bi DERVİŞ OLUIVER....

Sonracıma da... Doooooru cennete...
Hadi sana güle güle....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 05-12-2012, Saat:06:56 PM, Düzenleyen: VEYSEL99.
Karmakarışıklaşmaktayım
Yalnızca Allah'a ve rasulune itaat edin ey dostlar. Mürşid, Derviş, Kamil, mamil, bunlar boş işler. gülücük
Zaten inancımız olmasa, var olmanın anlamı, anlamsızlıktan başka bir anlama gelir miydi?

Dünyada dost ister isen Hazreti Allah yeter,
Mürşid-i kâmil ister isen Hazreti Kur’an yeter,
Delil ister isen Hazreti Muhammed yeter,
Meşgul olmak ister isen ibadet yeter,
İbret almak ister isen ölüm yeter,
Bunlar da yetmez der isen Nâr-ı Cehennem yeter.

[Resim: ny4qc.gif]

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Size begendirmek gibi bir derdimiz yok beyler begenmeyen konudan uzak dursun kafii...Selametle
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Karmakarışıklaşmaktayım
İş beğenip beğenmeme durumu değil hocam. Bu dini anlamak ve yaşamak için sadece Kur'an'ı Kerim yetmiyormuş gibi göstermeleri can sıkıcı nokta.
Zaten inancımız olmasa, var olmanın anlamı, anlamsızlıktan başka bir anlama gelir miydi?

Bunu ilk beğenen sen ol.
Karmakarışıklaşmaktayım
İş tasavvufa olan düşmanlığım değil. Tasavvufun birine itaat etme ZORUNLULUĞU. Yani senin şeyhin, dervişin olmak zorunda. Bende diyorum, bahsettiğimiz şu devirde, acaba ne kadar gerçek şeyh, gerçek alim, gerçek derviş var? Sahte hacı hoca çok, Allah ile aldatanda çok. Bu tasavvuf birilerine bağlı olmadan yaşanmıyormu? Veya nerden anlıyorsun gerçek alim olduğunu? Ben işin önem kısmındayım. Bu şeyhlere, dervişlere, tapacak seviyede verilen öneme karşıyım. Tabi sizi tenzih ediyorum.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Karmakarışıklaşmaktayım
Yok lafım sana değildi, tenzih ettim gülücük

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.