Resulullah sav buyurdu ki;
Bana kuran ve onunla birlikte misli (sünnet) verildi. Karnı tok ve yastığına yaslanan birisinin;''Bize gerekli olan kuran'dır. Onda neyi haram bulduysanız onu haram edininiz. Neyide helal bulduysanız helal edininiz'' demesi yakındır.
dikkat edin!!
Resulullah'ın (sav) haram kılması, Allah'ın haram kılması gibidir.
Alıntı:Ebu Davud Es-sunen 4604 numaralı hadis..
HADİSDEN NELER ÖĞRENEBİLİRİZ?
1-''Bana kuran ve misli verildi'' sözünden Resulullah sav'e kuranın yanında ona misli yani sünnetinde verildiğini öğreniyoruz.
2-Yine ''misli (sünnet) verildi'' sözünden sünnetide Allah'ın ona ilham ettiğini öğreniyoruz.
3-Yine ''bana kuran ve onunla birlikte misli verildi'' sözünden Resulullah'ın (sav) kuran ve sünnetin parçalanamaz olduğunu vurguladığını görüyor ve öğreniyoruz.
4-''Karnı tok ve yastığına yaslanan'' tiplemesiyle bize kibirli adam potresi çiziliyor.
5-Yine ''karnı tok ve yastığına yaslanan'' ifadesiyle bu şahsın çok rahat bir konumda, koltuğuna kurulmuş bir vaziyette kendisini yüksek bir mevkiden görüleceği tasvir ediliyor.
6- Yalnız kuran diyen kimselerin çıkacağını öğreniyoruz.
7-''Yalnız kuran'' diyen insanların sadece demekle kalmıyacağını aynı zamanda çevresindeki insanlarada bunu tavsiye edeceğini öğreniyoruz.
8-Resulullah sav'in ''demesi yakındır'' ifadesinden yani gelecekte haber verdiği bu durum Allah'ın, Resulune verdiği mucizelerdendir.
9-''Dikkat edin!!'' ifadesi ise Resulullah sav'in bizleri her zaman ki gibi bu konudada uyardığı ve bizlere sakınmamızı dile getirdiği bir husustur.
10-''Resulullah'ın (sav) haram kılmaqsı'' ifadesinden Resulullah (sav)'inde hüküm koyma yetkisine sahib olduğunu yani onunda şaari olduğunu idrak ediyoruz.
11- Yine onun sadece bir postacı olmadığını bizlere allah tarafından gönderilen bir örnek olduğunu idrak ediyoruz.
12-''Resulullah haram kılması, Allah'ın haram kılması gibidir'' buyruğundan Ona itaatin Allaha olduğunu Ona isyanın Allah'a isyan olduğunu öğreniyoruz.
13-Yine bu son cümleden hareketle Resulullah'ın belirlediği haramlar ve helaller kuranda olmasa bile aynı şekilde hüccet olduğunu öğreniyoruz.
14-Son olarak diyebiliriz ki; Bizim gibi alemlere zahmet değil, rahmet olarak gönderilen nebilerin sonucusu Allah'ın Resulu muhammed (sav) canlı bir vahiy misalidir.
Alıntı:Kalemşör
![[Resim: ny4qc.gif]](http://s1306.hizliresim.com/1b/9/ny4qc.gif)